Meny
Lukk
Adventistpastor Reidar J. Kvinge i Mjøndalen og medlemmene Terje Solberg og Jan Fossum deltok i fredagens solidaritetsmarkering for muslimers soleklare rett til trygg bønn da de stod vakt utenfor Drammen Sentrum Moske under fredagsbønnen.
Foto: Tor Tjeransen/ADAMS.

Solidaritet med muslimer i bønn

Muslimene som kom til fredagsbønn i Drammen Sentrum Moske 22. mars var svært takknemlige for støtten de fikk fra et 30-talls nordmenn som var kommet for å slå ring om moskeen så muslimene kunne be i trygghet. Tiltaket kom en uke etter terrorangrepet på to moskeer i Christchurch uken før.

De frammøtte bar plakater med tekster som: «Be i fred.» «Frihet til å utøve tro i trygghet.»  «Dere er mine venner. Jeg vil passe på mens dere ber.»

– Angrepet på muslimer i fredelig bønn, er et angrep på alles frihet til å tilbe i trygghet.

– Vi skal ikke bare passe på moskeen, men vi skal passe på oss selv, så vi ikke nører opp under motsetninger, mistanker, mistro og frykt, sa Ivar Flaten, sokneprest i Fjell kirke i Drammen og leder for Drammen og Omegn tros- og livssynsforum, organisasjonen som hadde tatt initiativ til arrangementet, da han takket 30-40 frammøtte.

Adventistpastor Reidar J. Kvinge i Mjøndalen deltok i fredagens solidaritetsmarkering for muslimers soleklare rett til trygg bønn. Markeringen kommer uken etter den grusomme terrorhandlingen i Christchurch i New Zealand der 50 mennesker mistet livet.

– Angrepet på muslimer i fredelig bønn, er et angrep på alles frihet til å tilbe i trygghet, sa Kvinge der han stod oppstilt utenfor bygningen som i dag eies av Det tyrkiske trossamfunnet i Drammen og omegn og tidligere var gudshuset for Syvendedags Adventistkirken i Drammen.

Fredagsbønnen ble ledet av Imamen Dr. Adem Yenidoğan. Han var svært takknemlig for solidariteten som ble vist muslimene.

– Når dere står der ute, kan vi be i trygghet uten stadig å kaste blikk over skulderen for å se hva som skjer bak oss, sa imamen etter at bønnen var ferdig. Han sa også at aksjonen utenfor moskeen er et signal om at vi skal leve fredelig sammen.

Imam Dr. Adem Yenidoğan var svært takknemlig for solidariteten som ble vist muslimene av nordmennene som stilte opp utenfor moskeen under fredagsbønnen.

Mange som ankom fredagsbønnen, takket dem som stod utenfor, og da bønnen var ferdig, uttrykte mange av Muslimene stor takknemlighet.

– Dette hadde jeg virkelig ikke ventet.

– Mange tusen takk til alle dere som stilt opp her i dag.

– Sammen må vi sikre at Norge for all tid er et trygt land.

Imam Hossain, en tyrkisk forretningsmann som har bodd 32 år i Norge, uttrykte det mange av hans brødre i moskeen følte:

– Det finnes ekstreme tanker overalt, men hvis vi står sammen uansett hudfarge, nasjonalitet og kultur, blir det fred. Når vi står sammen, kan de ekstreme aldri vinne.

Arrangement utenfor moskeen til Det tyrkiske trossamfunnet i Drammen og omegn var et av flere lignende arrangementer i Drammen og landet for øvrig.

Mange av dem som kom til fredagsbønnen i Drammen Sentrum Moske, var svært takknemlige for støtten fra dem som stod vakt utenfor.

På nasjonalt plan er det Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL) som tok initiativet til aksjonen Trygg i bønn med emneknaggen #tryggibønn. I Oslo ble det arrangert en samling utenfor Islamic Cultural Centre-moskeen i Tøyenbekken. Der holdt biskop Bernt Edisvig fra Den katolske kirke appell før deltakerne i fredagsbønnen ble ønsket velkommen da de kom ut av moskeen.

– På vegne av alle muslimer over hele verden takker jeg for den støtten dere har vist oss i dag, sa Yenidoğan.

Adventistkirkens ledelse offentliggjorde fredag en uttalelse med støtte til muslimenes rett til trygg bønn.

Tilbake til nyhetsarkiv