Meny
Lukk
Sverre Valen døde lørdag 18. mars. Han ble 97 år gammel.
Foto: Tor Tjeransen/Adventist Media Exchange (CC BY 4.0).

Sverre Valen er død

Grunnla Sandefjord Jentekor og Adventsangerne.

Sverre Valen døde lørdag 18. mars. Han ble 97 år gammel. Et langt liv viet til musikken er til ende.

Valen ble født 9. mai 1925 i Levanger. Sandefjord Jentekor ble Valens livsverk. Helt siden han grunnla koret i 1956, har han satt Sandefjord på kartet med musikken og vist at han var en kordirigent i verdensklasse.

Valens karriere som kordirigent begynte på Hamar i 1947, der han blant annet dirigerte Fagforeningens Mannskor og Ilseng Sangforening. Han var 22 år gammel.

I 1952 giftet Valen seg med Mary Johannessen. Som sangpedagog ble hun Valens uunnværlige kunstneriske medarbeider.

Da Valen i en annonse i lokalavisen inviterte jenter i Sandefjord til stemmeprøve i 1956, var det 150 jenter som meldte seg. Av disse ble 80 valgt til å synge i Sandefjord Jentekor, de andre fikk tilbud om å være med i aspirantkoret.

Helt fra første stund var Valen kompromissløs i arbeidet med å få fram en klar og varm klang i koret. Det ga resultater i verdensklasse. Våren 1969 vant koret førsteprisen for ungdomskor i BBCs konkurranse «Let the People Sing». Et av høydepunktene i Valens arbeid med Sandefjord Jentekor var en tre uker lang turne i USA i 1973. Over alt fikk koret strålende kritikker.

Enda en tre ukers amerikaturne ble gjennomført i 1976. Den gangen var både kronprins Harald og kronprinsesse Sonja til stede ved konserten i Kennedy Center. Koret sang også i Det hvite hus under oppholdet i USA.

Valen grunnla også Valen-koret, Valens Solistensemble, Bel Canto og Adventsangerne.

Adventsangerne

Gjennom hele livet har Valen vist et stort engasjement for Adventistkirken og musikklivet i menigheten. I 1984 stiftet han Adventsangerne som et representasjonskor for kirkesamfunnet. De som fikk anledning til å synge under Valens ledelse i Adventsangerne, kjente en enorm inspirasjon av hans personlige engasjement for hver enkelt sanger og hans profesjonelle kvaliteter.

Valen ga seg som dirigent sommeren 2013. Han var da 88 år gammel og hadde en karriere på 66 år bak seg. I den anledning laget NRK radiodokumentaren Soli deo gloria (Bare Gud skal ha æren). Avskjedskonserten var i Norderhov kirke der Valen dirigerte Adventsangerne.

Daværende daglige leder for Norges Korforbund, Rune Bergmann, sa den gangen til NRK at «nøkkelen til Sverre Valens suksess har vært det man kan kalle den perfekte kombinasjonen av omsorg, engasjement og faglighet.»

Begravelse fra Sandefjord kirke ( Den norske kirke) torsdag 30. mars kl 12. Roger Robertsen forretter.

Tilbake til nyhetsarkiv