Lukk
Damene som tidligere har sunget i Sandefjord Jentekor, viste at de slett ikke har glemt sangferdighetene, da de sang under en hyllingskonsert for Sverre Valen i Hjertnes konserthus søndag 25. mai.
Foto: Terje Dahl/ADAMS

Sverre Valen hyllet av tidligere kormedlemmer

Med sangteknikk, kulturell kunnskap, disiplin og høye krav, bygde Sverre og Mary Valen et jentekor i verdensklasse.

Medlemmer av Sandefjord Jentekor ville gjøre stas på Sverre Valen. Det klarte de til gagns. Lørdag kveld 25. mai var Sandefjords store konsertsal Hjertnes fylt med over 700 publikummere og 220 sangere.

Sverre valen stiftet Sandefjord Jentekor i 1956. I programmet for kveldens konsert stod det: «I løpet av de 41 årene Sverre var dirigent, bemerket koret seg både nasjonalt og internasjonalt. Koret fremførte sang på høyt nivå og vant konkurranser i inn- og utland. Ved Sverres side sto alltid Mary Valen, en viktig brikke i Sandefjord Jentekors suksess.»

Det er ingen tvil om at de tidligere koristene fremdeles kan synge på svært høyt nivå. Laila Therese Johansen dirigerte koret brilliant, og Jorunn Marie Bratlie leverte akkompagnement av utsøkt kvalitet. Også organist Svein Rustad deltok på noen av sangene. Dette ble bare bra.

Sverre Valen (94) fikk fortjent hyllest fra tidligere sangere i Sandefjord Jentekor. Han takket sin kone Mary for det hun har betydd for koret. – Uten henne ville ikke koret ha nådd så langt, sa han. Foto: Terje Wollan Dahl/ADAMS.

Det var også hyggelig å se at rundt 60 av sangerne hadde beholdt uniformen, og fremdeles kunne bruke den. Konserten startet med «Den glade vandrer», der de sortkledde sto på scenen, mens de rød-uniformerte kom gående nedover sidegangene, og sammen fylte de konsertlokalet av vellyd. Det ble vellyd hele programmet gjennom, fra norske folketoner til komposisjoner av Purcell, Handel, Brahms, Bach, Elgar og Dvorak, bare for å nevne noen.

Sverre Valen (94) brakk lårhalsen i vinter, men med stokk og litt hjelp var han på plass på scenen for å tale til koret og forsamlingen, og her var han av gammelt merke med stor innlevelse og sitater av kjente tenkere, bl.a. Bjørnstjerne Bjørnsons dikt:

Hun lærte meg, hun, før hun sa et ord:

Det største som Gud kan give

er ikke å kalles berømt og stor,

men menneske rett at blive.

Han la stor vekt på den rollen hans kone Mary (89) har hatt for hans eget liv og for utviklingen av koret.

– Uten henne ville ikke koret ha nådd så langt, sa Valen.

«Sverre har uten tvil vært med å gjøre meg til det mennesket jeg er i dag,» fortalte programleder Ina Strøm.

Ina Strøm ledet konserten og holdt en minnetale. Hun var med i Sandefjord Jentekor på 1990-tallet og fikk blant annet med seg Europaturneen i 1997. Strøm vektla både sangteknikk, kulturell kunnskap og disiplin som noe av det viktigste hun har tatt med seg fra tiden i koret.

– I tillegg har jeg minner for livet: fra store musikkopplevelser i flotte lokaler, til herlige øyeblikk med venninner i koret.

Representanter for Norges Korforbund og Sandefjord kommune takket også. Norsk Bokforlag ga boken Kormesteren til både korister og publikummere, hvilket ble vel tatt imot.

Ina Strøm forteller at Mary og Sverre Valen stilte høye krav til jentene, til tross for deres unge alder, men at det alltid var på en vennlig og omsorgsfull måte.

– Mary og Sverre har uten tvil vært med å gjøre meg til det mennesket jeg er i dag, og jeg er umåtelig glad for at jeg fikk være med i koret, sier hun.

Koret som opptrådte på søndag, har kun øvd siden januar, men resultatet var formidabelt. I utgangspunktet var dette en unik opplevelse, i betydningen en eneste opptreden. Men tenk om dette flotte koret kunne hatt flere konserter!

Tilbake til nyhetsarkiv