Meny
Lukk
Adventist Medical Center Manila mottok en stor container med medisinsk utstyr fra Norge i midten av mai. Her er ansatte ved sykehuset i sving med å tømme containeren.
Foto: Wilson Sia II/Adventist Media Exchange (CC BY 4.0)

Sykehusutstyr fra Førde til adventistsykehus i Manila

Stor nytte for Adventistkirkens sykehus i Manila.

Den 12. mai mottok Adventist Medical Center Manila en 40 fots container med medisinsk utstyr fra Norge. Utstyret var en gave fra Helse Førde og Hjelpemiddelsentralen, og forsendelsen var organisert av Rotaryklubben i byen.

Begeistrede sykehusansatte på Filippinene tømte containeren og kunne konstatere at Adventistkirkens sykehus i sentrum av Manila hadde mottatt svært mye godt og nyttig utstyr. Forsendelsen bestod blant annet av 10 sykehussenger med elektrisk hev og senk med tilhørende dyner og puter, 70 stoler, 17 bord og 11 smertepumper i tillegg til mye annet.

Wilson Sia II er leder for sykehusets avdeling for samfunnskontakt. I et takkebrev til Rotaryklubben i Førde skriver Sia at «deres gave kommer godt med i å styrke sykehusets fasiliteter og tjenester i pandemiens tid og videre framover.»

Men hvordan havnet overskuddsmateriell fra sykehuset i Førde på et adventistsykehus på Filippinene?

Historien begynte med at Bjørn Inge Geithus, et av medlemmene i Førde Rotaryklubb, var innlagt på Førde sykehus. Mens han lå der, begynte han å tenke på hva som ville skje med alt materiellet som skulle byttes ut i forbindelse med en modernisering og utvidelse av sykehuset.

Førde sentralsjukehus er nemlig i gang med en ombygging og utbygging med en økonomisk ramme på 1,8 milliarder kroner. Mye godt sykehusutstyr vil bli byttet ut. «Det ville vært for galt om mye av dette havnet på dynga, for det kan bety mye for fattige mennesker», tenkte Bjørn Inge Geithus mens han lå i sykehussenga.

Geithus hadde tidligere vært på flere besøk på Filippinene, og han hadde god kontakt med en dataingeniør ved Adventistkirkens sykehus i Manila. At utsyr fra Førde ville være svært kjærkomment i Manila, var ikke Geithus et øyeblikk i tvil om. Han hadde selv sett behovene som fantes.

Andre medlemmer i Rotaryklubben tente på ideen, og i juni 2020 inngikk Rotaryklubben en intensjonsavtale med Helse Førde, om å sende materiell som ville bli overflødig ved sykehuset i Førde, til Manila.

– På denne måten løser vi et problem for sykehuset, og hjelper andre som har god bruk for utstyret, forteller Geithus.

Ombyggingen av sykehuset i Førde vil foregå helt fram til 2028. I løpet av denne perioden vil mye god6t utstyr utrangeres. Det kan med andre ord bli snakk om adskillig flere containere som kan ta veien fra Førde til Manila. En interessant side ved dette er at også sykehuset i Manila har planer om å bygge nytt, og de trenger alt det utstyret de kan få.

Geithus i Rotaryklubben i Førde er veldig opptatt av FNs bærekraftsmål nummer 3, som dreier seg om å «sikre god helse og fremme livskvalitet for alle, uansett alder».

– Denne forsendelsen er et godt bidrag til det målet. Containeren inneholder utstyr til helbredelse, sier Geithus.

Den store utfordringen er selvsagt transportkostnaden. Prisen for å sende en 40 fots container er på ca. kr 60.000. Men innholdet i containeren har en verdi på over 15 ganger så mye, så det er vel verd innsatsen. Forsendelsen har vært mulig ved hjelp av bidrag fra andre Rotaryklubber på Vestlandet og private donorer.

Medlemmene i Rotaryklubben i Førde vil sette stor pris på om andre ville være med å dekke kostnader for framtidige forsendelser. I prosessene rundt Nye Førde sykehus blir det stadig materiell tilgjengelig, og dette vil bli sendt så snart det nok til å fylle en container og forsendelseskostnadene er dekket.

Adventistkirken på Filippinene har om lag 1,2 millioner medlemmer.

Tilbake til nyhetsarkiv