Lukk
Linn Helene Stølen (t.v.) og Stephanie Stronegger fra Sunnhetsbladet underviste på et av kokkekursene under Oslo Vegetarfestival.
Foto: Tor Tjeransen/ADAMS

Trendy mat på Oslo Vegetarfestival

Oslo Vegetarfestival er et av de viktigste stedene å finne inspirasjon til vegetariske måltider.

Heidi Røneid som startet festivalen sammen med Synne Hewitt i 2010, er strålende fornøyd med publikumsrekord med 6600 solgte billetter til årets festival, til tross for en veldig dårlig værmelding for helgen 25.-26. mai.

I Kubaparken ved Akerselva i Oslo hadde entusiastiske utstillere og foredragsholdere mye å by på både til dem som har lang erfaring med vegetarisk og vegan mat og dem som var på jakt etter inspirasjon og tips til å velge mat som er sunnere både for kroppen og kloden. Og folk har litt forskjellig begrunnelse for å velge vegetarisk.

– Smaken og miljøet, svarer reisebloggeren Ingeborg Lindseth på spørsmål om hvorfor hun velger vegetarisk. Hun har nettopp gomlet i seg en smaksprøve med bønnepostei servert av Svanhild G. Stølen, redaktør av Sunnhetsbladet.

Bladet er Norges eldste helsetidsskrift og har inspirert til vegetarisk mat og sunn livsstil helt siden etableringen i 1881. For dagens redaktør er det spennende å se at bladet har gått fra å være et talerør for motkultur til å stå midt i en trendy bevegelse der stadig flere vil ha vegetarisk eller vegan mat enten det er på eget bord eller på restaurant.

Oppskriftene Sunnhetsbladet tilbyr i hvert blad, er med på å hjelpe mange til å lage flere vegetariske måltider, og de faglige rådene i bladet gir viktig informasjon til alle som velger en vegan eller vegetarisk livsstil. På festivalen stilte Sunnhetsbladet med en todelt stand. I tillegg til servering av smaksprøver var det mulig å få en helsesjekk og tilhørende livsstilsråd fra lege. Ni entusiastiske personer betjente standen i løpet av helgen.

Mange av festivaldeltakerne fikk med seg noen av de 10 kokkekursene der kokker med lang erfaring i å lage vegetarisk mat, viste fram teknikker og metoder for å lage vegetarisk mat med et bredt spekter av nydelige smaker. I mange tilfeller var det flere som ville være med på kokkekursene enn det var plass til i teltet.

– Vi blir nødt til å sørge for enda større telt neste år, sier Røneid.

Oppskriftsutvikler og matstylist Stephanie Stronegger og klinisk ernæringsfysiolog Linn Helene Stølen demonstrerte hvordan man lager flere av rettene siste nummer av Sunnhetsbladet har oppskrift på.

– Et kosthold som forebygger kreft, er et hovedsakelig plantebasert kosthold rikt på grove kornprodukter, nøtter, frø, belgfrukter, frukt, bær og grønnsaker, sa ernæringsfysiologen før demonstrasjonen og minnet med det om at grønn mat er et smart valg for helsa.

Det er også et smart valg for dem som liker god mat med variert smak. Det var uunngåelig å få vann i munnen etter hvert som rettene ble laget ferdig.

For dem som synes det er vanskelig å bestemme seg for hva de skal lage til middag, kan det være en idé å kjøpe et abonnement på vegetariske måltider hos dagligvarebutikken Dyrket.no. På festivalen lanserte de en plantebasert matkasse som inneholder ingredienser til tre forskjellige middagsmåltider.

– Dette er et samarbeid med de dyktige kokkene i Nordic Foodprint som sender oss oppskriftene hver uke, forteller Christer Gareid i Dyrket.no.

Men på festivalen trengte du ikke tenke på å lage mat. Blant de 20 bedriftene som solgte mat, var det mye spennende å velge mellom.

Heidi Røneid og Synne Hewitt har definitivt truffet blink med Oslo Vegetarfestival. Det er bare å legge planer for å få med seg festivalen neste år.

Tilbake til nyhetsarkiv