Meny
Lukk
Disse jentene fra Tyrifjord videregående skole var med å pakke julegaver til førjulsfesten for barna på Hvalsmoen transittmottak sist søndag. F.v.: Neha Ikram, Vårin Næss, Hilja Fønnebø, Irene Crnic, Sung Thang, Lisa Cheng, Linn Sofie Fagerås, Lisa Saveski, Linnea Landsverk og Karli Fredrickson.
Foto: Ella Marie/ADAMS.

Tyrifjordelever lager jul for asylsøkere

Femten elever ved Tyrifjord videregående skole laget julefeiring for barna ved Hvalsmoen transittmottak søndag 16. desember. Elevene jobbet iherdig i ukene før for å ha både gaver, pynt og mat klar til å lage julefest for barn og unge i et nytt og ukjent land.

Målet med tiltaket var å la asylsøkerne få oppleve noe av norsk jul. Elevene ville at barna skulle få gaver som var både hyggelige og nyttige. Med god hjelp fra medlemmer i Adventistkirken på Tyrifjord fikk de rikelig med gaver til asylsøkerne på Hvalsmoen. Alle barna skulle få en presang hver, men presangen skulle inneholde flere gjenstander.

Hver gave skulle inneholde noe de trengte, noe de kunne være glad i, noen skolesaker og noe de kunne leke med. For å få fire forskjellige ting i en enkelt presang, samlet ungdommene et helt berg med tomme skoesker til å pakke gavene i.

Kvelden før de skulle til mottaket, laget elevene juleverksted. De fylte skoeskene med mange fine ting, pakket gavene i pent julepapir og merket dem. Gavene ble delt inn i alderskategorier og om det var til ei jente eller til en gutt.

Elevene fra skolen kom til mottaket med 70 julegaver, ferdigpyntet juletre og nydelig julemat. Det var viktige ingredienser for en vellykket julefeiring. Men det viktigste var at de norske elevene kom for å være sammen med de unge asylsøkerne.

Julefesten på transittmottaket begynte med aktiviteter som elevene fra Tyrifjord organiserte. Til tross for språklige utfordringer ble det en fin kontakt mellom barna på mottaket og de norske elevene.

Julemiddagen med vårruller, grønnsaker og ris gikk ned på høykant og julekakene likeså. Men barna kastet stadig spente blikk på haugen med gaver rundt juletreet.

Barna som åpnet gavene, var henrykte over alt de fikk, og i bakgrunnen satt mange foreldre med tårer av takknemlighet i øynene. Noen av barna gikk rundt og koste med en ny bamse, andre satte seg ned for å bygge med Legoklosser, mens andre igjen lekte med ball.

Lisa Cheng går i andre klasse på Tyrifjord videregående skole og hadde ansvaret for arrangementet i år. Hun er tydelig begeistret for det hun fikk være med på sist søndag. – Det å se ansiktene til barna da de fikk gaven, var utrolig fint å se, forteller hun.

– Foreldrene satte veldig stor pris på dette tiltaket, og det var tydelig at det gjorde inntrykk på dem, sier Tony Rydland, pastor i Adventistkirken på Tyrifjord. Han hjalp elevene med å organisere transport til arrangementet.

Holdningene disse ungdommene har, er det beste middel for å motvirke rasisme.

Mottaksleder Tove Brorson ved Hvalsmoen transittmottak er full av lovord om Tyrifjordelevenes engasjement for barna ved mottaket.

– Slike tiltak betyr veldig mye for barna her. Det er rett og slett rørende at disse norske ungdommene vil bruke tid og ressurser på å møte barn og unge som har kommet til et nytt land. For det betyr så mye for dem som er på mottaket.

Brorson påpeker at mottaket er avhengig av at lokalsamfunnet bryr seg.

– Det finnes så mange ungdommer som er helt fantastiske. De holdningene disse ungdommene har og gir videre til andre, er det beste middel for å motvirke rasisme, sier Brorson.

Ikke alle trenger å arrangere julefest for asylsøkere, men alle bør behandle dem med respekt, mener Lisa Cheng. – Gi dem et smil, si hei og møt dem som andre mennesker, er hennes oppfordring.

Tilbake til nyhetsarkiv