Mandag var det representantskapsmøte i Det norske bibelselskap på Thon hotell Opera. Det er et høyst oppegående 201 åring som har som formål å utbre Bibelen på et språk som mennesker kan forstå og til en pris de kan betale. Året 2016 var et jubileumsår og markerte at bibelselskapet hadde bestått i 200 år. I den forbindelse var det mange arrangementer, de fleste i Oslo, og for første gang kunne en se reklame for Bibelen på busser og trikker i hovedstaden.

Etter at de formelle sakene var brakt i havn, ble en rapport utarbeidet av KIFO (Institutt for Kirkie-, Religions- og Livssynsforskning) over nordmenns bibelbruk presentert. Der kom det fram en del data som var som forventet, men også noen overraskelser. Hadde du trodd at menn under 25 år er blant de mest ivrige bibelleserne i Norge? Men det er de. I den gruppen leser 14,6 % i Bibelen ukentlig, mens bare 7,5 % av kvinnene i samme aldersgruppe gjør det. Det er først kvinner over 56 år som leser mer i Bibelen, 15,8 %, 20,7% når de passerer 65 år. De tilsvarende tallene for menn er henholdsvis 14,1 % over 56 år og 17, 9% over 65 år.

Noe som nok ikke er noen stor overraskelse er at mennesker bosatt i Rogaland og Agderfylkene dvs. «Bibelbeltet», er de flittigste Bibelleserne i Norge. Tallene er 23,2 % for Rogaland, 22,1 % for Aust-Agder og 21,1 % for Vest-Agder. I den andre enden av skalaen finner vi Nordland med 5,7 % og Nord-Trøndelag med 5,9 %.

Også de ulike religiøse tilknytningen ble satt opp mot hverandre. 9,7 % av den som tilhører Den norske kirke leser Bibelen ukentlig, mens 17,4 % av medlemmene i Den katolske kirke gjør det samme. Det er omtrent det samme som folk fra andre livssynssamfunn, 17,6 %. I andre kristne trossamfunn (blant dem er også Adventistkirkens medlemmer, som utgjør ca. 0,09 % av befolkningen) er det 60,4 % som leser Bibelen ukentlig. Pinsevennene (de utgjør 1,1 % av befolkningen) topper statistikken med 86,4 %. 1,8 % av medlemmene av Human-Etisk forbund leser også Bibelen ukentlig.

KIFO fant noen av disse resultatene så interessante at de ønsker å arbeide videre med saken. Vi kan altså se fram til nye spennende data om nordmenns bibelbruk.