Lukk
Utviklingsminister, Dag Inge Ulstein, deltar i en paneldiskusjon på Kulturhuset den 3. april, om virkemidler mot moderne slaveri.
Foto: Widar Ursett/ADAMS

Utviklingsministeren til krig mot moderne slaveri

Utviklingsminister Dag Inge Ulstein deltok i et panel i Kulturhuset den 3. april, der han fikk anledning til å utdype regjeringens nye satsing mot moderne slaveri.

Panelet samlet fullt hus på Kulturhuset i Oslo, da de debaterte virkemidler mot moderne slaveri.

Det nye ved regjeringens satsing mot slaveri er, ifølge Ulstein, viljen til å «se helhetlig på det, og legge det til et eget program». Det betyr i praksis at regjeringen vil utrede en antislaverilov, samt informere forbrukerne om hvordan varer er produsert. Etikkinformasjonsutvalget har bidratt til kunnskapsbasen ved å kartlegge fransk og britisk lovgivning, der de har kommet et hakk lenger enn Norge i antislaveriarbeidet.

Det helhetlige som Ulstein sikter til handler om å gjøre mer enn å bevilge penger. Han antydet at paneldeltakerne allerede er en del av et formalisert samarbeid for å samle kunnskap til etablering av «en struktur og et program som kan stå seg over tid».

– Nå har vi jo begynt med å trekke til oss den kompetansen som er her, både fra panelet og fra andre som har mye av det vi trenger for å legge gode planer og få et godt program.

Utviklingsministeren fokuserte mest på næringsslaveri, og hvordan bedriftseiere og næringslivsledere kan ta ansvar for en del av leddene i den globale verdikjeden som ikke faller direkte inn under deres ledelse. Han etterlyste den type kunnskap som kan hjelpe regjeringen til å motivere næringslivet til å motvirke slaveri på en global arena.

Ulstein erkjente at de trengte mer forskning for å kunne ta beslutninger for å etablere en strammere justis overfor næringslivet

– Vi må gjøre alt vi kan for å legge et rammeverk som tvinger bedriftene og eierne til å måtte forholde seg til lovverket.

Panelet som var arrangert av SOS-barnebyer, Tankesmien Skaperkraft, og Kulturhuset, bestod, foruten utviklingsministeren, av Kristin Braa – forskningsleder for Informasjonssystemer ved UiO og ansvarlig for District Health Information Systems, Sissel Aarak – programsjef SOS-barnebyer, Catharina Drejer, forfatter av boken «#Slavetech – a snapshot of slavery in a digital age» og rådgiver i Tankesmien Skaperkraft, samt moderator Kim Gabrielli, assisterende generalsekretær i UNICEF.

Adventistkirken arbeider kontinuerlig gjennom ADRA for å forebygge moderne slaveri ved å bidra til skolegang for barn, og da særlig jenter i land som Niger, Mali og Myanmar. I tillegg vil de i år, for andre år på rad, være med Norges kristne råds initiativ, Global uke, om å sette fokus på moderne slaveri. Les mer om ADRAs arbeid her.

Tilbake til nyhetsarkiv