Meny
Lukk
Jakob Kristiansen har gått tre år på Tyrifjord videregående skole. Det siste året som internatelev.
Foto: Tor Tjeransen/ADAMS.

Valgte internatliv på Tyrifjord etter to år som dagelev

Jakob Kristiansen bestemte seg for å prøve internatlivet etter to år som dagelev på Tyrifjord videregående skole. Det til tross for at han bor bare bor 17 kilometer unna skolen. Men Jakob har ikke angret på beslutningen.

For Jakob var muligheten til tettere kontakt med elevene på internatet, utslagsgivende i valget. Hverdagen i skolens internat har gitt ham lettere tilgang til forskjellige aktiviteter knyttet til skolen og det har gitt ham sterkere tilhørighet til elevene på internatet. Jakob påpeker at skolens ledelse gjør mye for å sikre god samhandling mellom internatelver og dagelever, men det er ikke til å unngå at man får en tettere kontakt med ungdommer man bor vegg i vegg med på internatet og spiser tre måltider daglig med.

Positive verdier

Jakob er ikke adventist, men var likevel ikke redd for å være 24 timer i døgnet på en adventistskole. – Adventismen er tydelig til stede i hele skolehverdagen, forteller Jakob, og det er en interessant påvirkning. Dette er positive verdier, siden adventismen, som en del av kristendommen, har veldig grunnleggende verdier i det norske samfunnet.

Fordi Jakob har bodd i internatet har han sluppet å ta bussen fram og tilbake til skolen hver dag. Det har han åpenbart spart tid på. – Men samtidig er det daglige rutiner i internatet med faste spisetider og plikttjeneste som kanskje har trukket i motsatt retning, tenker Jakob.

Det har selvsagt kostet mer for foreldrene til Jakob å ha ham boende i skolens internat enn å ha ham hjemme, men den kostnaden har foreldrene valgt å ta. Det er avgangseleven åpenbart fornøyd med.

Skolen serverer bare vegetarisk mat, og det kan nok være et stort steg å ta for ungdom som ikke er vant med vegetarisk kosthold, selv om grønn mat er veldig i vinden for tiden, men Jakob synes maten har vært god. – Man må bare passe på å få nok B12 vitamin, forklarer Jakob, og viser at han vet mye om vegetarisk kosthold.

Jakob har gått på studiespesialisering med realfag, og nå er han klar til å begynne å studere industriell økonomi og teknologiledelse (IndØk) ved Universitetet i Agder i Grimstad. Det er et krevende studium å komme inn på, men resultatene fra Tyrifjord videregående skole har vært gode nok til å sikre ham den etterlengtede studieplassen.

Angrer ikke et sekund

Victoria Flankegård har vokst opp i en adventistfamilie. Men hun var veldig usikker på om hun skulle begynne på Tyrifjord videregående skole da hun var ferdig med ungdomsskolen for tre år siden. Hun hadde klare ambisjoner for skolegangen, og etter en grundig undersøkelse av flere skole i Oslo, der hun bodde, tenkte hun at det var mange svært gode alternativ der i byen.

Likevel valgte Victoria å ta det litt skumle steget bort fra hjemmet og til et liv på internat.

– Jeg har ikke angret et sekund på det, sier Victoria med avgangsvitnemålet fra Tyrifjord i hånden. Det er ifølge skolens inspektør, Raimo Hansen, det beste vitnemålet på i hvert fall 14 år. Vitnemålet hennes har en femmer og resten seksere. Det var mer enn nok til å komme inn på medisin ved Universitetet i Bergen, der hun begynner til høsten.

Tilbake til nyhetsarkiv