Lukk
Delegatene fra ADRA Europa, strategiplanleggingsmøte, Portoroz, Slovenia, 7-10 mars, 2022.
Foto: ADRA Europe

Vi er sterkere sammen

Ledere fra ADRA og Adventistkirken i felles møte.

Det var et historisk møte. ADRA har hatt strategisk planleggingsmøter før, men denne gangen var kirkeledere fra hele Europa invitert med. Dette var et strategisk grep fra ADRA for å oppmuntre til et tettere samarbeid med Adventistkirken. Dette var også en mulighet der Adventistkirkens europeiske ledere fikk vise sitt engasjement for det arbeidet ADRA gjør, og vise sin forståelse for at humanitær virksomhet og utviklingsarbeid er en del av det Gud kaller oss til i verden.

Et slikt samarbeid har ikke alltid vært en selvfølge. Ulike forståelser av kirkens misjon har til tider bidratt til ulike prioriteringer i misjon. Skal vi forkynne Jesu gjenkomst eller skal vi arbeide for rettferdighet i verden? Riktig forstått er det selvfølgelig ingen motforestilling i dette, men det kan oppstå diskusjoner om hva man legger vekt på. Denne samlingen ga uttrykk for en overbevisning om at vi ikke kan forkynne Jesu gjenkomst uten å vise Guds omsorg og kjærlighet for mennesker.

En sterk historie ble fortalt av Bozidar Mihajlovic som er både distriktsleder og ADRA-leder i Boznia Hertzegovnia. Han fortalte om en enorm slum utenfor Buenos Aires hvor det eksisterer ekstrem fattigdom. Der er folket fanget av fattigdom, narkotika og vold. Systemet gjør ingenting for disse menneskene på grunn av korrupsjon og egeninteresser. Det var en lang historie, men så siterte han en som bor der: «Det er et merkbart fravær av kirker der. Kirken sier for det meste ingenting relevant og gjør heller ikke noe konstruktivt. Den engasjerer seg ikke. Kirken må være engasjert i å skape rettferdighet. Det er et arbeid som koster, men om ikke kirken engasjerer seg havner den på motsatt side av gaten fra Gud».

Denne historien utfordrer oss til å tenke på nødhjelp og utviklingsarbeid i et litt annet paradigme enn det vi er vant til. Behovet og vårt ansvar handler om mer enn utdeling av klær og mat eller graving av brønner. Disse aktiviteter er selvfølgelig viktige, og spesielt når katastrofer skjer. Men et sentralt spørsmål på dette planleggingsmøtet handlet om hvordan vi påvirker slik at langvarige forandringer skjer og at de fattigste får en permanent del av kaken.

Michael Krüger, leder for ADRA International, fortalte om hvordan ADRAs mål har forandret seg i årenes løp. Etter andre verdenskrig sendte adventister i Nord America nødhjelpsartikler til Europa der det var stor mangel på mat og klær. I 1956 ble SAWS (Seventh-day Adventist Welfare Society) etablert. Dette var den første organisering av Adventistkirkens nødhjelpsarbeid. Fokuset var på å møte menneskers umiddelbar fysiske behov.

På 80- og 90-tallet ble fokuset rettet mer mot utviklingsarbeid. Målet var å hjelpe lokale samfunn til å utvikle seg gjennom, for eksempel, utdanning, tilgang til vann, og gode sanitære fasiliteter.

Krüger er ikke en leder som er fornøyd med å snakke om fortiden eller nåtiden, han har en visjon for fremtiden. Visjonen er enkel: Vi, ADRA sammen med Adventistkirken, må bli flinkere til påvirkningsarbeid. Kan vi være en stemme for de forfulgte? Kan vi tale sannhet til makt? Kan vi påvirke slik at politikere i større grad handler ut fra verdier og prinsipper som tilhører Guds rike?

Påvirkningsarbeid gjøres best når menighetsmedlemmer, pastorer, og ledere i kirken går sammen med ADRA. Globalt er det noen få tusen ansatte i ADRA, men sammen er vi 25 millioner stemmer. Det kan være en sterk stemme. I Norge er det 16 ansatte i ADRA men vi er 4.500 stemmer. Det er klart at vi er sterkere sammen når vi jobber for forandringer. Jobber vi sammen for rettferdighet, så gjør vi noe som gjør en stor forskjell over tid, og samtidig viser sannheten om en Gud som er engasjert for mennesker. Vi må alle bruke de påvirkningsmuligheter vi har, der vi er. Passivitet er ikke noe alternativ. En av de store målene til ADRA fremover er å engasjere og koordinere dette arbeidet blant menighetsmedlemmer.

ADRAs lederskap må nå jobbe med hvordan dette skal settes ut i praksis. Det kom frem mange gode forslag gjennom gruppearbeidet i løpet av denne todagerssamlingen. Alt dette må settes i system, også sett i lys av de store trender og utviklinger vi ser i verden i dag: Urbanisasjon, digitalisering og forandringer i klimaet.

Mot slutten av møtet sa en ADRA-ansatt begeistret, «Jeg er overasket over hvor engasjert menighetens ledere var i de temaene vi jobbet med». Men er det så overaskende? Dette er å komme tilbake til Adventistkirkens røtter. For de første adventister handlet bevegelsen om reform. Ja, religiøs reform, men også antislaveri, kvinners rettigheter og helsereform. Adventister har alltid drevet med påvirkningsarbeid. Så la oss ønske det velkommen og ta vårt ansvar i det vi representerer Gud i den store striden.

Tilbake til nyhetsarkiv