Meny
Lukk
Foto: milanvirijevic/iStock

Akk og takk

Guds kjærlighet er løsningen på alle skuffelser.

Kanskje din vakreste drøm ble en skuffelse? Du hadde forventet så mye. Du hadde drømt stort og dristig, men så ble ikke virkeligheten det drømmen lovet.

Alle har i større eller mindre grad møtt skuffelse. Sannheten er vel bare at for noen er det enklere å skjule. Er du skuffet? Bibelen sier-, og livene våre bekrefter, at et liv uten Gud er en skuffelse. Tomheten i verden har ikke noe å gi. Synden er den store skuffelse som lover lykke, men som aldri holder det den lover.

Skuffelser

Kanskje du er skuffet over andre mennesker. Du hadde forventet deg så mye av dem, men så ga det bare skuffelse. Kanskje du føler deg misforstått, såret eller alene. Vennene du trodde du hadde, sviktet deg og livet er tøft.

Er det andre områder i livet hvor skuffelsen har møtt deg? Er du kanskje skuffet over bønn? Du håpet Gud skulle hjelpe, men opplever bare at han er lenger borte nå en noensinne. Du føler at han ga steiner istedenfor brød. Ingenting ble bedre. Alt ble bare verre, og så klager du og er skuffet fordi du opplever at Gud ikke bryr seg om deg.

Kanskje du er skuffet over Jesus? Det samme var døperen Johannes. Han var i tvil om Jesus var den som virkelig skulle komme. Og så ble han skuffet. Jesus fremstod på en helt annen måte enn det han tenkte at Messias skulle gjøre. Kanskje du har hatt en lignende opplevelse. Du har virkelig prøvd å tro på noe, men det skjedde ingen forandring. Kanskje alt sammen bare var et stort bedrag? Nettopp i denne delen av livet møter vi mange skuffede mennesker.

Vi trenger ikke å skape hendelser som resulterer i skuffelse. De har en evne til å ramme alle før eller senere. Men hva skal vi gjøre vi når vi sitter og stirrer i veggen med et tomt blikk og rister på hodet?

Løsning på skuffelse

Kanskje vi først av alt skulle undersøke om grunnen til skuffelsen finnes hos oss selv? Er det jeg som er den store skuffelsen? Er det mitt eget forræderske hjerte som igjen har spilt meg et puss og fått meg til å ta på meg rollen som martyr? For mange av oss er det nettopp på den måten vi møter skuffelse, og kanskje du kjenner deg selv igjen i den beskrivelsen. Men selv om det er tilfelle så er det vel likevel slik at de fleste skuffelser tross alt ikke er selvforskyldte. Plutselig så er de bare der.

Det er ikke lett å se om skuffelsene har noe å lære oss. Kan vi i det hele tatt få noe positivt fra skuffelser? Jeg tror det. Kunsten er ikke å unngå skuffelser. Nei, den store livskunsten er snarere å finne det som forvandler skuffelser til velsignelser.

I 2 Mosebok 15 leser vi om hvordan Israels folk er i ørkenen, på vei til Kanaans land. De har vandret rundt i ørkenområdet Sur i tre dager uten å finne vann. Til slutt kommer de til kilden i Mara, og gleden blir stor når man skjønner at det finnes vann der. Vi skjønner at skuffelsen ble enorm da de oppdaget at vannet var bittert og at det var udrikkelig. Folket begynte og klage og var temmelig irriterte over situasjonen. Moses ropte til Gud, og svaret kom. Han bad Moses ta et trestykke og legge det i vannet for å gjøre det friskt. Moses gjorde som Gud sa, og det skjedde.

Ifølge naturforskere finnes det ikke noe slags tre som kan gjøre dette. Her snakker vi i stedet om Guds makt over det bitre vannet. Vi kan velge å forbli skuffet, eller tro at det finnes en Gud som er interessert i å forandre situasjonen. Gud hadde en løsning på skuffelsen. Å legge en trebit i skuffelsens vann fungerte, og folket fikk friskt vann.

Det finnes som sagt ikke noe tre som kan forvandle bittert vann til friskt. Men i livet ditt finnes det noe som har den samme funksjon. Nemlig Guds kjærlighet. Mange har opplevd og følt hvordan dette har forandret dem. Når man er skuffet over seg selv og synden, kan man erfare at treet på Golgata gir helbredelse og fred til et skuffet hjerte.

Guds kjærlighet er svaret og løsningen på alle de skuffelser vi møter.

Så til deg som er skuffet over bønn: Stol på at Gud vet om alt og at det som skjer faktisk er til ditt beste i det lange løp!

Til deg som er skuffet

Til deg som er skuffet over Jesus og at virkeligheten ikke harmonerer med dine ønsker: Hans mål er å føre deg til tryggere grunn. Tryggere enn det du ser akkurat nå. «For mine tanker er ikke deres tanker, og deres veier er ikke mine veier, sier Herren» (Jesaja 55:8).

Når du møter skuffelser må du huske at rett ved siden av deg står et tre som kan forandre alt. Når skuffelsen er som størst er han der for å formidle fred.

Her er noen linjer fra en gammel svensk prest jeg hørte en gang: «Och allt vad du tager, och allt vad jag får, det blir till mitt bästa när viljan din rår. Ty aldrig fanns ett varmare hjärta än ditt, när du blödde på korset för alla».

Etter erfaringen ved Mara kom Israels folk til Elim. Der var det tolv vannkilder og 70 palmer. Der slo de leir. Herren gjorde vannet ved Mara friskt, og som om det ikke var nok tok han dem altså til tross for klaging og skuffelser videre til et bedre sted. Det samme vil han gjøre for deg også. «Han lar meg ligge i grønne enger, han leder meg til vann der jeg finner hvile» (Salmene 23:2).

Beveg deg fra Mara til Elim! Der kan skuffelsen byttes ut med livets friske kilder og palmetrærnes skygge midt i livets mas og jag.

Presten jeg refererte til fortalte også om hvordan han i sin ungdom fikk et kall til å erstatte en eldre prest som ble syk like før en stor høymesse. Da han kom inn til den syke presten utbrøt den gamle: «Akk, akk, akk at du kunde komme.» Svaret kom direkte: «Takk, takk at jeg fikk komme.»

Ser du hvor lite som skal til for å forandre alle akk i livet til en takk. Det er faktisk bare en T – eller et kors.

La dine skuffelser også forvandles til TAKK på grunn av det Jesus gjorde for deg, og husk at Jesus vil aldri skuffe noen.