Av Gry Haugen
Global uke mot moderne slaveri 12.-20. november.
Global Uke mot moderne slaveri er en fellessatsing fra kirkene i Norge for å belyse, redusere og bekjempe vår tids former for slaveri.
Utnyttelse skjer ofte i det skjulte. Det er forbudt i alle land å utnytte andre under slaverilignende vilkår. Likevel skjer det i stort omfang og ofte utenfor offentlighetens lys. Vi trenger å be om at andre menneskers smerte opplyser og berører oss. Vi vil belyse strukturer og tankegods bygd på utnyttelse, som vi dessverre er en del av. Vi vil be om at Guds kjærlighet kan virke gjennom menneskers gode handlinger slik at de som utnyttes klarer å bryte ut, og kan oppnå frihet og verdige livsvilkår. Vi vil belyse problemer, men løsninger i riktig retning.
Takk for …
Be for …
Be om at…
Ber dere en bønn, snakker dere om moderne slaveri i kirken – si fra og inspirer andre! Her kan dere melde fra om det dere har gjort: https://globaluke.no/registrer-deltakelse/. Smått og stort er viktig å få med, fordi Global uke får midler fra Norad og Justisdepartementet, og alt må dokumenteres.
Det går også an å søke om støtte til små og store arrangementer her: https://globaluke.no/sok-stotte/.
Årets globale uke har «Belys slaveriet» som tema. Temaet henspiller på hva vi ønsker med Global uke. De siste årene har vist oss at slaveriet trenger å belyses mer enn noen gang. Vi må synliggjøre at store deler av verden fremdeles sliter med ettervirkningen av pandemien i kombinasjon med krigen i Ukraina og klimaendringer. Vi ser at utviklingen i verden på mange måter går i negativ retning: Økt fattigdom og større matusikkerhet, millioner av mennesker på flukt fra krig og klimaendringer, samt ulike situasjoner som gjør at mennesker er desperat på jakt etter noe å leve av – og derfor mer utsatt for å bli utnyttet. Vi skal kjempe for det gode – å være salt og lys i verden er alltid vårt oppdrag.
Krigen i Ukraina har hatt en særlig negativ innvirkning på flere ulike sårbare grupper av mennesker. Dette gjelder kvinner og jenter, migrantarbeidere og flyktninger, urfolk og etniske og religiøse minoriteter, personer med funksjonsnedsettelse og personer som lever i områder preget av konflikt, korrupsjon og klimaødeleggelser.
Selv om negative konsekvenser av krigen er sterkest følt utenfor Norges grenser, er det ingen tvil om at de påvirker oss i det daglige. Økende kostnader knyttet til mat, drivstoff, strøm og andre borelaterte utgifter, fører også mennesker her i landet ut i fattigdom og øker sårbarhet for utnyttelse. Desperate mennesker foretar gjerne desperate valg. Moderne slaveri er derfor både et globalt og et lokalt problem, og vi har en moralsk og juridisk forpliktelse til å si fra og til å sørge for at dette ikke får skje. Mørketallene er store, men Global Slavery Index hevder at opp mot 9000 personer kan leve i menneskehandel eller slaverilignende forhold i Norge. Globalt har antallet mennesker som befinner seg i slaverilignende tilstander steget til over 50 millioner.
Vi ser at det er fattigdom som i stor grad er driver for ulike former for moderne slaveri. Mennesker som ikke klarer å dekke eller få dekket grunnleggende behov for mat, vann, helsetjenester eller utdanning for seg eller sine barn, kan ofte bli presset inn i slaverilignende utnyttelse fra andre.
Det er umulig å bekjempe slaveri uten å bekjempe fattigdom, kjønnsdiskriminering og urettferdige strukturer som tillater utnyttelse, f.eks. i globale leverandørkjeder. Det gjelder i utlandet så vel som i Norge. Myndigheter og store selskaper har et særlig ansvar.
Vi er alle forbundet med vår tids slaveri gjennom varer og tjenester vi benytter og omgir oss med. Ditt viktigste bidrag er at du bruker dine valg i det daglige til å være med på å forandre verden. Si fra: Vi har en plikt til å si fra dersom vi mistanker at mennesker er utsatt for straffbare handlinger. For oversikt over hjelpetiltak og -instanser, se her: https://menneskertilsalgs.no/
Norges kristne råd har laget et hefte med mange konkrete forslag: https://globaluke.no/ressurser/faktahefte/. Velkommen til å ta dette i bruk. Sammen kan vi jobbe for å få slutt på moderne slaveri.
På nettsiden globaluke.no finnes mange tilleggsressurser.
Hver uke sender vi ut et nyhetsbrev med informasjon og nyheter fra inn- og utland. Hold deg oppdatert på det som skjer i Adventistkirken!
Syvendedags Adventistkirken
Den norske union
Postboks 124
3529 RØYSE
Tlf.: + 47 32 16 16 70
Epost: post.dnu@adventist.no
Syvendedags Adventistkirken
Røyseveien 41
3530 Røyse
Om Syvendedags Adventistkirken
Velkommen til den offisielle websiden for Syvendedags Adventistkirken i Norge. Adventistkirken, som vi kalles i dagligtale, er en verdensomspennende, protestantisk frikirke med om lag 20 millioner voksne medlemmer. I Norge er vi ca 4 500 medlemmer fordelt på 56 menigheter fra nord til sør.
Vi håper at du kommer til å bli bedre kjent med oss og det vi står for, mens du bruker disse sidene.