Meny
Lukk
Foto: digitalskillet/iStock

Varig glede

Smil til livet! Det gir bedre helse.

Alle mennesker søker etter innhold og glede i livet. Det er bare så lett å bli slått ut av hverdagens problemer.

Lykke vs. glede

Livet, og ikke minst Bibelen, har lært meg at det er forskjell på lykke og glede. Lykke er en følelse, glede er en holdning. Jeg tror det går an å oppleve indre fred og glede selv om man ikke føler seg overstadig lykkelig. Jeg finner ikke så mye i Bibelen om lykkelige kristne, men den er ofte opptatt av glede.

«Se det bare som en glede når dere møter alle slags prøvelser», skriver Jakob (Jakob 1:2), som virkelig hadde opplevd tøffe tider. I sin bok Verdier for livet forteller Asbjørn Kvalbein om en mann som tok dette ordet bokstavelig. Av og til kalte han sammen til noe han kalte «se det bare som en glede-selskap». Han hadde for vane å invitere til selskap når han møtte kriser og hadde det vanskelig. «Vi skal feire denne vansken, for jeg er overbevist om at denne krisen vil bringe oss noe av spesiell verdi. Jeg vet ikke hva det er ennå, men jeg vil gjerne at dere skal komme og «se det bare som en glede» sammen med meg», sa han.

Motgang vs. mismot

For en moden kristen trenger ikke motgang og vanskeligheter lede til skuffelse og mismot. «For dere vet at når troen prøves, fører det til utholdenhet» (Jakob 1:3). Om Moses står det: «I tro forlot han Egypt uten å frykte for kongens vrede. Det var som om han så den usynlige, og derfor holdt han ut» (Hebreerne 11:27). Kristen glede og mot er ikke basert på ytre omstendigheter, som kan være helt avskrekkende, men på tillit til at Gud er med midt i vanskelighetene og at han ser hvilke løsninger som er best.

Georg Friedrich Händel skrev sitt Halleluja-kor da både helsen og økonomien var elendig. Høyresiden av kroppen hans var lammet, og pengene brukt opp. Han hadde stor gjeld og ble truet med fengsel. Da alt syntes helt svart skrev Händel sitt aller største verk.

Da Paulus skrev «Gled dere i Herren alltid!» satt han i fangenskap. Fem ganger ble Paulus slått med de fryktede trettini slagene. Tre ganger ble han pisket, og én gang steinet (2 Korinter 11:24). Likevel var han preget av en fred og glede som ingen mennesker eller ytre omstendigheter kunne ta fra ham. «Gled dere i Herren! Jeg blir ikke trett av å gjenta det», er gjennomgangstonen i Filipperbrevet (Filipperne 3:1).

Fullkommen glede

De store gledesdreperne i livet er bekymring, stress og frykt. Vedrørende bekymring sier Jesus: «Vær ikke bekymret for morgendagen; morgendagen skal bekymre seg for seg selv. Hver dag har nok med sin egen plage» (Matteus 6:34). Karsten Isachsen sier det på en litt annen måte: «Når du bekymrer deg, bruker du opp dagens krefter uten å løse morgendagens problemer.» Stress oppstår i situasjoner vi ikke har full kontroll over. Når det skjer i mitt tilfelle, gjør jeg ofte krav på Jesu løfte i Matteus 10:28 «Kom til meg, alle dere som strever og bærer tunge byrder, så vil jeg gi dere hvile.»

Frykt eller redsel er en følelse som man kjenner ved trussel eller risiko. Vel vitende om livets utfordringer sa Jesus: «La ikke hjertet bli grepet av angst. Tro på Gud …» (Johannes 14:1). Det kan være lettere sagt enn gjort. Det er like fullt et tilbud og et løfte fra Skaperen selv. «Dette har jeg sagt dere for at dere kan eie min glede, og deres glede kan være fullkommen» (Johannes 14:11).