Lukk
«Kjærligheten er ikke passiv; den er en aktiv kraft som søker andres beste», skriver artikkelforfatteren. Her deler ADRA Ukraina ut brød til familier som har vanskelig for å skaffe mat under den pågående krigen.
Foto: ADRA Ukraina.

Elsk hverandre

Gud kaller alle sine etterfølgere til å leve ut kjærligheten, slik han er kjærlighet. Hvordan viser det seg i praksis?

Kallet til kjærlighet er det sentrale temaet i den kristne tro. I Adventistkirkens bibelstudiehefte for første kvartal 2025 med tittelen Guds kjærlighet og rettferd får vi en påminnelse i heftets 13. leksjon med tittelen «Kjærlighet er lovens oppfyllelse». I torsdagens avsnitt blir vi minnet om at vår tro ikke bare handler om å unngå å gjøre urett, men om å engasjere oss aktivt i kjærlighet og rettferdighet. Jakob 2,1-9 tar kraftig avstand fra partiskhet og urettferdighet, og understreker at ekte kjærlighet kommer til uttrykk i vår behandling av de sårbare. Dette budskapet gir dyp gjenklang i meg personlig, fordi jeg arbeider for ADRA, den globale humanitære grenen av Syvendedags Adventistkirken.

Kjærlighet som lovens fundament

Apostelen Paulus’ ord i Romerbrevet 13:8-10 forsterker tanken om at kjærlighet ikke bare er et abstrakt begrep, men et prinsipp som er dypt sammenvevd med Guds lov. Hvert eneste bud, fra å avstå fra å stjele til å ære foreldre, uttrykker kjærlighet, enten til Gud eller til menneskeheten. Da Jesus erklærte «Et nytt bud gir jeg dere: Dere skal elske hverandre. Som jeg har elsket dere, skal dere elske hverandre» (Johannes 13:34), understreket han at kjærligheten er det som kjennetegner hans etterfølgere. Kjærligheten er ikke passiv; den er en aktiv kraft som søker andres beste.

Dette kallet til kjærlighet er ikke bare teoretisk. Den kommer konkret til uttrykk i det arbeidet organisasjoner som ADRA gjør over hele verden. ADRA eksisterer for å demonstrere Kristi kjærlighet gjennom praktisk tjeneste for andre. Enten det dreier seg om å skaffe rent vann, sikre tilgang til utdanning eller levere nødhjelp, er hver innsats et uttrykk for prinsippet om at det å elske hverandre betyr å møte andres behov.

Et av de mest overbevisende aspektene ved ADRAs oppdrag er engasjementet for rettferdighet. Kjærlighet handler ikke bare om vennlige handlinger, men også om å rette opp urettferdighet som marginaliserer de sårbare. Jakob 2 advarer mot favorisering, og minner oss om at tro uten gjerninger er død. Sann kjærlighet krever at vi tar til orde for de undertrykte, akkurat slik Jesus gjorde.

Kjærlighet og rettferdighet som livsstil

Mange ser på nestekjærlighet som en god gjerning i ny og ne, men bibelsk kjærlighet er en livsstil. Første Peters brev 4:8 gir oss en oppgave: «Framfor alt skal dere elske hverandre inderlig, for kjærligheten skjuler en mengde synder.» Dette viser at kjærligheten er en mektig kraft som forvandler ikke bare enkeltmennesker, men hele samfunn. Når vi elsker slik Kristus elsket, fremmer vi helbredelse og forsoning.

Dette konseptet er vakkert uttrykt av Ellen G. White, som skrev: «Kjærlighet til mennesker er den jordiske manifestasjonen av Guds kjærlighet. . . . Når vi elsker verden slik han har elsket den, da er hans misjon fullført for oss.» (The Desire of Ages, s. 641). Hvis vår tro skal være ekte, må den komme til uttrykk på konkrete måter som løfter andre.

Kirken er kalt til å være et fyrtårn for kjærlighet og rettferdighet. Altfor ofte går imidlertid religiøse institusjoner i den fellen at de utelukkende fokuserer på teologisk korrekthet, mens de forsømmer de mer betydningsfulle spørsmålene om kjærlighet, barmhjertighet og rettferdighet (Matteus 23:23). Utfordringen som presenteres i Jakobs brev kapittel 2, er spesielt relevant i dag: Oppfyller vi virkelig kjærlighetens lov, eller lar vi favorisering, selvtilfredshet og likegyldighet hindre vårt vitnesbyrd?

Menighetene bør aktivt finne måter å demonstrere kjærlighet på i sine lokalsamfunn. Det kan dreie seg om å engasjere seg for flyktninger, støtte enslige forsørgere eller gi husly til hjemløse. Spørsmålet vi må stille oss selv, er: Beveger troen vår oss til å handle?

Til syvende og sist krever oppfyllelsen av kjærlighetens lov at vi ser utover oss selv. Det innebærer at vi må omfavne ubehag, tjene der behovet er størst og prioritere rettferdighet. Kjærlighet handler ikke bare om å ha medfølelse; det handler også om å handle ut fra denne medfølelsen.

Når vi reflekterer over denne leksjonen, kan vi vurdere hvordan vi kan bli bedre til å legemliggjøre Kristi kjærlighet. Enten det er gjennom humanitær innsats, lokale kirkelige initiativ eller personlige vennlige handlinger, må vi huske at kjærlighet ikke bare er et ideal – det er vårt kall.

«Ved dette skal alle forstå at dere er mine disipler: at dere har kjærlighet til hverandre.» (Johannes 13:35).

Cedric Vogel bor for tiden i Sofia i Bulgaria sammen med sin kone og datter. Han jobber for ADRA Tyskland som innsamlingskonsulent.

Artikkelen er en kommentar til temaet for bibelstudiesamtalen i adventistkirker over hele verden førstkommende lørdag. Dersom du har lyst til å delta i en samtale om temaet i denne artikkelen, finner du oversikt over Adventistkirkens menigheter her. Samtalene finner sted under bibelstudietimen på lørdager og tar utgangspunkt i et ressurshefte som også finnes som lydbok. Det finnes også en gruppe som møtes på Zoom. Du er velkommen til en samtale om bibelske verdier.

Artikkelen ble først publisert i Adventist Review.