
Ser du etter noe spesielt?
Kvinner opplever brudd på deres trosfrihet på andre måter enn menn. Brudd på kvinners trosfrihet skjer gjerne i hjemmet, skjult for offentligheten, og påføres ofte av familiemedlemmer. Dette forteller Elisa Chavez, menneskerettsrådgiver i den kristne organisasjonen Stefanusalliansen.
Hun påpeker at kunnskapsgrunnlaget om brudd på trosfrihet har en slagside i retning av å beskrive menns opplevelser av krenkelser av trosfriheten. Når forskere og menneskerettsorganisasjoner møter religiøse grupper som står under press i sine land, møter de oftest menn, fordi det vanligvis er menn som leder trossamfunn. Beskrivelsen av forfølgelse og diskriminering på grunn av tro blir gitt fra menns ståsted. Dette fører til en usynliggjøring av kvinners diskriminering, selv om det ikke ligger hverken onde hensikter eller bevisst fordreining av virkeligheten fra de mennene som informerer om situasjonen for religiøse minoriteter.
Organisasjoner som arbeider for trosfrihet får dermed bare halve historien, den mannlige. For Stefanusalliansen har det vært viktig å løfte fram brudd på kvinners menneskeretter både fordi disse bruddene ofte blir oversett og fordi kvinner utgjør halvdelen av menneskeheten. Tidligere har omtalen av brudd på trosfriheten vært kjønnsblind ut fra antakelsen at brudd på trosfriheten er lik for kvinner og menn. Nå er det i ferd med å endres.
– Menns erfaringer av menneskerettsbrudd er bare halve historien. Det blir et problem når menns erfaringer blir presentert som hele trossamfunnets erfaringer, forklarer Chavez.
Elisa Chavez er menneskerettsrådgiver i Stefanusalliansen. Foto: Tor Tjeransen / Adventist Media Exchange (CC BY 4.0)
Det som kanskje har blitt regnet som typiske brudd på trosfriheten, er i realiteten brudd som er typiske for menn, ikke for kvinner. Trosfrihetsbrudd for kvinner er annerledes enn menns. Det er reelle kjønnsforskjeller når det gjelder forfølgelse og diskriminering på grunn av religiøs identitet.
– Vi må investere mer i økt kunnskap for å forstå den andre halvdelen av den menneskelige historien om erfaringer med menneskerettsbrudd, oppfordrer Chavez.
Den manglende kunnskapen om brudd på kvinners trosfrihet blir enda mer markant når vi vet at kvinner er overrepresentert i religiøse grupperinger rundt omkring i verden. Dette gjelder særlig i kristne og buddhistiske trossamfunn. 85 % av verdens befolkning identifiserer seg med en tro. Av disse er det 100 millioner flere kvinner enn menn.
– Det er nødvendig å øke innsatsen for kvinners trosfrihet, sier Chavez.
Den innsatsen er Stefanusalliansen godt i gang med å gjøre noe med. De har utgitt heftet Tros- og livssynsfrihet for alle: Fokus på kvinner, som Elisa Chavez og Vija Herefoss er forfattere av. Der forklares det hvordan brudd på trosfriheten påvirker kvinner sammenlignet med menn. For kvinner skjer bruddene på trosfriheten gjerne skjult fordi det skjer i hjemmet. Kvinner blir blant annet utsatt for barneekteskap, seksuell og kjønnsbasert vold, voldtekt i ekteskapet og kvinnelig kjønnslemlestelse. For kvinner er ekstrem sosial kontroll også en del av erfaringen med rettighetsbrudd.
Heftet identifiserer seks forhold som bidrar til å undergrave kvinners trosfrihet. Det er patriarkatet, kulturelle og religiøse skikker, religiøs nasjonalisme, religiøs fundamentalisme, diskriminering innad i minoritetsgrupper samt religiøse lover. I arbeidet med å bedre kvinners religiøse rettigheter er det viktig å skille mellom hva som er religion og hvilke skikker som er kulturelt basert.
Chavez påpeker at et av de viktige tiltakene for å styrke kvinners trosfrihet er å inkludere kvinnestemmer i datainnsamlingen. Dette fordi det er en systematisk mangel på data fra halvparten av menneskeheten.
«Et av de største hindrene for å oppnå trosfrihet for alle kvinner er oppfatningen om at trosfrihet og kvinnerettigheter er motstridende rettigheter», skriver Chavez og Herefoss i heftet. De oppfordrer derfor til samarbeid mellom organisasjoner som arbeider for kvinneretter og trosfrihet, fordi de henvender seg til samme gruppe mennesker.
Chavez oppfordrer til samarbeid mellom alle aktører som ønsker å styrke kvinners rettigheter generelt og hindre brudd på deres trosfrihet. «Kvinner utgjør halve menneskeheten, og da kan ikke deres rettigheter behandles som en særinteresse.»
Bibelens skapelsesfortellinger og urhistorien i de første elleve kapitlene i Bibelen, er ofte blitt avskrevet som naive «myter».
«Det viser bare hvor feil vi tar!» sier Laurence Turner, forfatteren av boken.
Hver uke sender vi ut et nyhetsbrev med informasjon og nyheter fra inn- og utland. Hold deg oppdatert på det som skjer i Adventistkirken!
Syvendedags Adventistkirken
Den norske union
Postboks 124
3529 RØYSE
Tlf.: + 47 32 16 16 70
Epost: post.dnu@adventist.no
Om Syvendedags Adventistkirken
Velkommen til den offisielle websiden for Syvendedags Adventistkirken i Norge. Adventistkirken, som vi kalles i dagligtale, er en verdensomspennende, protestantisk frikirke med om lag 20 millioner voksne medlemmer. I Norge er vi ca 4 500 medlemmer fordelt på 56 menigheter fra nord til sør.
Vi håper at du kommer til å bli bedre kjent med oss og det vi står for, mens du bruker disse sidene.