
Ser du etter noe spesielt?
Av Eric Flickinger
I populærkulturen finnes det både konspirasjonsteorier og fantasifulle tolkninger rundt Bibelens profetier. Men Guds åpenbaring til menneskene fortjener å bli forstått på en sunn og god måte.
Blodmåner. Røde kviger. Strekkoder og mikrobrikker. Snakkisen om bibelske profetier inneholder mange og pirrende ord. Med jevne mellomrom stiger spenningen rundt dem til febernivå når den ene eller andre prognosemakeren samler flokken sin i forventning om en eller annen viktig hendelse på deres profetiske tidslinje. Men gang på gang har skuffelsene fulgt kommet. En slik skuffelse skyldtes feilslåtte spådommer i en bok om bibelprofetier som ble utgitt i 1970 og ble en bestselger. En annen skuffelse inntraff da dommedag ikke fant sted den 21. mai 2011. Enda en skuffelse vil oppstå når hendelsene som er skildret i en 16-binds romanserie utgitt i 1995, ikke materialiserer seg.
Det tragiske med alle disse skuffelsene er at selv om Jesus har gitt oss profetier i Bibelen for at vi på forhånd skal vite hva som vil skje i denne verden (se Matteus 24:25), blir mennesker desillusjonert på grunn av feilslåtte spådommer, noe som fører til at deres tro tar skade. Historien er full av eksempler på dem som en gang trodde, men som ble skuffet for ofte og til slutt forlot troen.
Spørsmålet er: Hvordan kan vi beskytte oss mot å gjøre de samme feilene som mange andre gjør? Hvordan kan vi beskytte oss mot den altfor vanlige syklusen av hysteri etterfulgt av skuffelse og desillusjon? Det burde ikke komme som noen overraskelse at vi trenger å vite hvordan vi skal studere Bibelens profetier. På den måten kan vi (i det minste i stor grad) unngå de fallgruvene og dumhetene som lenge har omgitt studiet av dette emnet.
Dette kvartalet gjør vi akkurat det. Pastor Shawn Boonstra tar oss med på en 13-ukers reise gjennom dette fascinerende emnet. I studieheftet med tittelen Allusjoner, bilder og symboler: Om å studere bibelske profetier vil vi begynne med å utforske noen prinsipper for å studere bibelske profetier. Deretter undersøker vi grunnlaget for profetiene og sporer dem gjennom 1. Mosebok, Salmene, Rut, Ester, Johannes’ åpenbaring og mye mer. Til slutt vil vi ha et solid fundament som vi kan bygge vår forståelse av Bibelens profetier på – et fundament som har tålt tidens tann og stått imot stormene fra utallige teologiske utfordringer.
Hvis vi ønsker å forstå Bibelens profetier korrekt, må vi starte på riktig fot, og det begynner med å se på hva Jesus hadde å si om det. I Matteus 24:15 sa Jesus: «Når dere ser at det motbydelige som ødelegger, det som profeten Daniel har talt om, står på hellig sted – la den som leser opp, tyde det!» Kort sagt forteller dette verset oss at Jesus anerkjente Daniel som en profet, og at han også ønsket at hans etterfølgere skulle forstå det Daniel skrev.
Få med deg dette: Gud ønsker å bli forstått. Hvis han ikke gjorde det, ville han ikke ha gitt oss Bibelen til å begynne med. Paulus skriver i 2 Timoteus 3:16: «Hver bok i Skriften er innblåst av Gud og nyttig til opplæring, tilrettevisning, veiledning og oppdragelse i rettferd».
Hva kan vi lære av dette verset? For det første står det at hele Skriften er inspirert av Gud. For det andre er det han har inspirert, til nytte for veldig mange ting. Problemet mange mennesker har, er at selv om de ønsker å forstå Bibelen, vet de ikke hvordan de skal forstå den, og da er den ikke særlig nyttig for dem. Det er litt som å være i et fremmed land og ønske å kommunisere med menneskene der, men ikke kunne språket. Det er ikke umulig å kommunisere i en slik situasjon, men du må lære hvordan du skal kommunisere med dem.
Jeg husker en gang jeg var i Mongolia og prøvde å kommunisere med en gruppe mongoler. Jeg skal være ærlig: Jeg snakker nesten ikke mongolsk, så jeg sto overfor en formidabel hindring. Men jeg kunne kommunisere på flere andre språk, så jeg prøvde dem i tur og orden. Da jeg prøvde meg på tysk, lyste øynene til en mongolsk mann i folkemengden opp! Han snakket også tysk! Så jeg snakket til ham på tysk, og han oversatte til mongolsk for resten av gruppen. Jeg forteller denne historien bare for å illustrere dette: Det er ikke slik at det er umulig å forstå Gud og hans Ord. Vi må bare lære oss å forstå Ham.
Hvis du bruker mye tid på å lese Bibelen, vil du finne ett tema Gud er lidenskapelig opptatt av. Et tema han dveler ved oftere enn noe annet tema: frelsesplanen. Shawn Boonstra bemerker i mandagens leksjon: «Når apostlene formidlet evangeliet, viste de ofte til oppfylte profetier. Så et av formålene med profetier er å illustrere frelsesplanen.» Med andre ord: Gud ønsker at vi skal forstå frelsesplanen. Og Han bruker bibelske profetier som et verktøy for å oppnå sine ønsker.
I formålsparagrafen til Syvendedags Adventistkirken – Den norske union står dette:
«Unionens formål er å kalle mennesker innenfor sitt område til å bli Jesu Kristi disipler, Mt 28,19.20, ved å forkynne det evige evangeliet som løftes fram i de tre englebudskapene i Åp 14,6-12, og forberede dem til Kristi snare komme.»
For å gi en kortversjon av uttalelsen ovenfor: Syvendedags Adventistkirkens oppgave er å gjøre disipler av Jesus Kristus til den type disipler som deler evangeliet innenfor rammen av de tre englenes budskap. Dette er et Kristus-sentrert, evangeliefokusert budskap som presenteres i en profetisk ramme.
Og det er nettopp det adventister har delt i de siste 162 årene. Og siden Jesus ennå ikke er kommet tilbake, vil det fortsette å være vårt oppdrag helt til han kommer.
I takt med at tiden har gått uforstyrrelig videre, har også forståelsen av Bibelens profetier økt. I Daniel 12:4 sier engelen: «Men du, Daniel, skal holde ordene skjult og forsegle boken inntil endetiden. Mange skal streife omkring, og kunnskapen skal øke.»
Vår bevegelse har sine røtter i dette budskapet. Etter hvert som vi får en økt forståelse av Daniels bok (og andre bøker), kan vi være enda tryggere på at vår tolkning av profetiske hendelser er på rett kurs.
Dessverre finnes det grupper rundt oss (og noen ganger til og med innenfor våre egne rekker) som ikke klarer å legge fram sannhetens ord rett. Det burde ikke overraske oss at disse gruppene klarer å komme frem til noen svært ubibelske tolkninger av den hellige skrift. Misforståelser har ført til at søndagen er blitt opphøyet over sabbaten, til troen på evig pine for de fortapte i stedet for tilintetgjørelse, og til en hemmelig bortrykkelse av de hellige i stedet for Jesu herlige gjenkomst. Listen over ubibelske tolkninger er lang.
For å unngå disse misforståelsene må vi se Bibelen som en helhet og se hvordan Daniel, Åpenbaringen og de andre profetiske bøkene i Bibelen (Jesaja, Jeremia og Esekiel, for eksempel) henger sammen. Faktisk må vi se hvordan alle de bibelske brikkene passer sammen.
Dessverre er det mange populære tolkninger av Bibelens profetier som ikke gjør dette, og som må tolkes på nytt med noen års mellomrom når de tar hensyn til nye utviklingstrekk i verden. Jeg er oppmuntret over at vi ikke trenger å ty til en slik tilnærming. Profetiene vil stå seg, og det kan vi ta med oss.
Jeg kommer til å tenke på en historie fra andre verdenskrig som på en fin måte viser hvor solid vår posisjon er. Etter Dunkerque og Frankrikes fall var det ikke mye håp i Vest-Europa. På den tiden skrev Arthur S. Maxwell, redaktøren av Signs of the Times, lederartikler i bladet om Hitlers fremtidige nederlag. For alle som ikke hadde en urokkelig tro på Bibelens profetier, virket det imidlertid ikke som om Hitler var i ferd med å bremse opp med det første.
Likevel baserte Maxwell sine lederartikler på vissheten i profetien i Daniel 2, der det heter om Vest-Europas nasjoner at «de skal likevel ikke holde sammen, like lite som jern kan blande seg med leire. (Daniel 2:43).
Da det ble stadig større krav om at Maxwell skulle slutte å skrive om Hitlers nederlag (for det kunne jo føre til forlegenhet for bladet hvis han tok feil!), valgte han å øke innsatsen og han viet ikke bare en ny lederartikkel, men hele utgaven av 2. juli 1940, til tolkningen av Daniel 2, og oppfordret leserne til å ta vare på sine eksemplarer. Det sies at etterpåklokskap er 20/20, og historien har stadfestet nøyaktigheten i profetien i Daniel 2 og Arthur S. Maxwells tapperhet da han valgte å stå for det han visste var rett.
I dag har jeg i samlingen min et ganske skjørt og litt gulnet eksemplar av magasinet som han utfordret en av sine lesere til å ta vare på. Jeg er glad for at noen gjorde det. Bladet minner meg om at hvis vi vet hvordan vi skal studere Bibelens profetier, «tydningen er pålitelig» (vers 45).
Fest sikkerhetsbeltet. Dette kommer til å bli et spennende kvartal!
Eric Flickinger er tilknyttet It Is Written og er vert for et ukentlig sabbatsskoleprogram med innsikter fra forfatteren av Adult Bible Study Guide.
Artikkelen er en kommentar til temaet for bibelstudiesamtalen i adventistkirker over hele verden førstkommende lørdag. Dersom du har lyst til å delta i en samtale om temaet i denne artikkelen, finner du oversikt over Adventistkirkens menigheter her. Samtalene finner sted under bibelstudietimen på lørdager og tar utgangspunkt i et ressurshefte som også finnes som lydbok. Det finnes også en gruppe som møtes på Zoom. Du er velkommen til en samtale om bibelske verdier.
Artikkelen ble først publisert i Adventist Review.
Bibelens skapelsesfortellinger og urhistorien i de første elleve kapitlene i Bibelen, er ofte blitt avskrevet som naive «myter».
«Det viser bare hvor feil vi tar!» sier Laurence Turner, forfatteren av boken.
Hver uke sender vi ut et nyhetsbrev med informasjon og nyheter fra inn- og utland. Hold deg oppdatert på det som skjer i Adventistkirken!
Syvendedags Adventistkirken
Den norske union
Postboks 124
3529 RØYSE
Tlf.: + 47 32 16 16 70
Epost: post.dnu@adventist.no
Om Syvendedags Adventistkirken
Velkommen til den offisielle websiden for Syvendedags Adventistkirken i Norge. Adventistkirken, som vi kalles i dagligtale, er en verdensomspennende, protestantisk frikirke med om lag 20 millioner voksne medlemmer. I Norge er vi ca 4 500 medlemmer fordelt på 56 menigheter fra nord til sør.
Vi håper at du kommer til å bli bedre kjent med oss og det vi står for, mens du bruker disse sidene.