13. Byen i skyen
Tekstene
Introduksjon til dagens tekster
Når du endelig kommer inn døren hjemme, kjenner du roen med en gang. Du kjenner hver krik og krok og hver lyd. Lukten av hjemmet er unik og gir en helt spesiell trygghet som ingen andre steder kan tilby. Det er her du virkelig kan slappe av og lade opp. Uansett hvor spennende utenlandsreisen din har vært, er det noe spesielt med å vende tilbake til det kjente. Det er der du kan finne balanse og gjenopprette den daglige rytmen. Hjemmet ditt er mer enn bare et sted; det er en følelse av tilhørighet og trygghet. Bibelen beskriver lengselen etter Jerusalem i poetiske vendinger. Først byen Israel mistet, så byen som ble okkupert, og til slutt den virtuelle byen som skulle komme ned fra himmelen. For jødene ble Jerusalem symbolet på storhet, trygghet og sikkerhet.
De fleste av oss har ikke et spesielt forhold til Jerusalem, men sannhetene og tankene som ligger bak, kan være viktige å utforske.
Start Bibelsamtalen
Les én og én tekst og bruk noen av spørsmålene under til å utforske den. Lenger ned finner du kommentarer og refleksjonsspørsmål som også kan være spennende.
- 2 Krøn 6,1 – 42
- Jes 52,1-15
- Mat 21,37-38
- Åp 21,9-26
Tekstens verden
Hva tenker du er den viktigste tanken i det du har lest?
Hvilken hensikt tror du forfatteren hadde med å skrive dette?
Hvem skriver forfatteren til? Hvem har han i tanke?
Hva er den historiske sammenhengen for det du har lest?
Hvorfor tror du teksten du leste ble tatt med i Bibelen?
Reaksjoner på teksten
Hvilken stemning gir teksten deg? (trist, inspirert, glad osv.)
Hva kan man se for seg at ulike lesere vil være uenige om?
Hva kunne du satt på en plakat og hengt på veggen?
Hva er vanskelig eller problematisk i det du har lest?
Hvilke ord og uttrykk husker du umiddelbart best fra det du har lest?
Hvilke vers, ord eller uttrykk får du lyst til å understreke?
Hva kan jeg bruke det til?
Er det noe det er viktig å fortelle andre om fra det du har lest?
Hva er mest historisk informasjon, og hva er universelle prinsipper?
Hvis du skulle lage et «trospunkt» fra teksten, hva ville det vært?
Hva forteller teksten om hvem Gud er og hva han vil?
Hvilket budskap inneholder teksten som ville resonnere med en som ikke tror?
Kommentarer til tekstene
2 Krøn 6,1-42 – Jerusalem, Guds bolig og verdens navle.
Hele kapitlet er en profetisk bønn av Salomo der Jerusalem som bolig for Guds navn, blir hele vedens navle. Bønnen er på en måte hele Det gamle testamente i miniatyr.
Det går for eksempel en linje herfra til fangenskapet i Babylon og Daniel som daglig ber ved det åpne vinduet mot Jerusalem (Dan 6,11) og bekjenner folkets synd (Dan 9,1-19) og videre til de 70 år-ukene og løftet om hjemkomsten og messias komme (Dan 9,20-27) og enda videre inn i fortellingen om den fortapte sønn som kom tilbake (Sml. v.36-40 med Luk 15,11-24).
Alt basert på det evige løftet til David.
Les selv og se hvor mange bibelfortellinger dere ser i dette kapitlet, både i GT og NT.
Jes 52,1-15 Drømmen om hjemkomsten
Bakgrunnen er ikke minst Esekiel kapittel 8-11 der Herrens herlighet forlater tempelet og byen og folket må i fangenskap. Jes 52 feirer løftet om at Herren skulle vende tilbake til Sion (se v. 8) og at Jerusalem igjen innta plassen som verdens håp. Kapitlet går rett over i den paradoksale fortellingen om Herrens tjener som tilsynelatende manglet hele herligheten – men som likevel brakte forsoning (Jes 53).
På Jesu tid ventet de fremdeles på at herligheten skulle komme tilbake å fylle det aller helligste i templet. Byen var fremdeles ikke verdens navle og håp, men bare en okkupert hovedstad i et okkupert land.
Men så kom Jesus.
Matt 21:1-17 – Inntoget
Det er klart at Jesus måtte til Jerusalem. Hele plottet i alle evangeliene setter Jesus på vei mot sitt endelige mål i Jerusalem. Og Jesu profetiske inntog i Jerusalem måtte naturligvis ende i templet.
Det er et dypere mønster som oppfylles her som ikke kommer så tydelig fram i en enkelt tekst. Igjen og igjen hadde Israel kommet ut i avgudsdyrkelse og templet hadde blitt neglisjert. Men så ville det komme en ny god konge på tronen. Og hver gang ville templet bli restaurert og innviet og presteskapet reformert og sann tilbedelse gjenopprettet.
I NT er Jesus selv den nye kongen, den nye presten (Hebr 5 – 10) og det nye templet (Joh 2,13-22). Jesus var den nye boligen for Guds navn, verdens navle og håp, ham hele verden skulle vende seg mot for å få tilgivelse og frelse.
Åp 21,1-26 – Nytt på nytt
Går du til www.les.norsk-bibel.no og slår opp Åpenbaringen 21, vil du se alle de røde pluss-tegnene som inneholder kryssreferanser. Nesten hvert eneste vers har referanser tilbake til Det gamle testamentet. Det er som om Åpenbaringsbokens forfatter vet at dette skal bli siste boken i Bibelen. Og nå skal alle trådene samles, alle løftene oppfylles, alle Guds planer bli virkelighet i Det nye Jerusalem – den nye boligen for Gud og mennesker.
Det hadde alltid vært Guds drøm at verden skulle ledes til Gud gjennom Jerusalem. ”Slik skal alle folk på jorden lære ditt navn å kjenne, og de skal frykte deg slik ditt folk Israel gjør” (2 Krøn 6,33). Finner du denne planen igjen i Åp 21? Hva tenker du? Kommer oppfyllelsen lovlig sent eller er det ennå håp?
Til ettertanke
Hva er dine følelser når du hører ”Jerusalem”?
Kan vi etter Gaza-krigen fremdeles synge om ”Jerusalem” i kirkene våre?
Hvilken rolle har byen Jerusalem i verden i dag?
Lever den bibelske ”drømmen om Jerusalem” fremdeles? Hvilke ord kan vi bruke for å formidle den i dag?
Refleksjonsspørsmål
Lengselen etter noe bedre
De forfulgte kristne så frem til befrielse fra forfølgelse og tortur. Paulus taler gjentatte ganger om troende som måtte lide for sitt standpunkt. Ikke på noe tidspunkt ser det ut til å være slik at de kristne selv oppsøkte forfølgelsen. Det var omverdenen som søkte det onde, ikke de troendes provokasjoner. Med utgangspunkt i Israels historie og oppfatningen av Jerusalem og Roma som symboler på det gode og det onde, er Bibelen gjennomsyret av lengselen etter det nye Jerusalem. Men hva betyr dette for oss i dag, som kanskje ikke har besøkt Israel eller har den samme fornemmelsen av byens storhet? Hva er budskapet vi kan ta med oss fra denne lengselen? Hvilke holdninger og forventninger kan vi ha til «det nye Jerusalem», og hvordan kan vi gjøre dette bildet relevant for dagens generasjoner?
Fremtiden ser lys ut
For mennesker i dag kan bildet av det nye Jerusalem være en påminnelse om at vi alle har en rolle i å forme fremtiden. Vi kan ta budskapet om det nye Jerusalem til oss ved å engasjere oss i lokalsamfunnene våre, støtte dem som lider og stå opp for verdiene våre. Det handler om å skape en verden som gjenspeiler de idealene vi lengter etter, og som en dag vil bli en fysisk realitet for oss når Gud oppretter sitt rike, som den store steinen i Daniels bok som ble revet løs og rammet hele verden. Håpet om at Gud skal gjenopprette alt som er ødelagt, kan gi oss mot og tro på fremtiden. At vår personlige tro på Jesus som verdens frelser kan gi oss et hjem der vi er elsket og ønsket, er fantastisk!