Lukk

Sabbatsskolen

31
mai

9. En ny kurs

Tekstene

Introduksjon til dagens tekster

Hvis du ikke vet hvor du skal, kan det gå galt å stole blindt på GPS-en. Når den leder deg på villspor, kan du lett gå deg vill. Det er det samme i våre liv. Noen ganger tror vi at vi har rett og er på rett kurs, men etter en stund innser vi at vi faktisk er langt fra målet.

Jona ble kalt av Gud til å forkynne en advarsel til byen Ninive. Til hans overraskelse lyttet innbyggerne til budskapet hans og endret kurs. Dette falt ikke i god jord hos Jona, siden spådommen hans ikke gikk i oppfyllelse. For Jona var det å være en falsk profet kanskje verre enn å være en dommedagsprofet. Gjennom hele sin karriere viste Jona seg å være svært selvopptatt. Likevel brukte Gud Jona til sitt formål. Jona, som ønsket å se sin profeti gå i oppfyllelse, måtte innse at hans rolle ikke var å kontrollere utfallet, men å være et redskap for Gud. Gud så potensialet i Jona, til tross for hans feil og mangler.

Start Bibelsamtalen

Les én og én tekst og bruk noen av spørsmålene under til å utforske den. Lenger ned finner du kommentarer og refleksjonsspørsmål som også kan være spennende.

  • Jona 2,1-11
  • Jona 3,1-10
  • Matt 12,38-42
  • Åp 16,11

Tekstens verden

Hva tenker du er den viktigste tanken i det du har lest?

Hvilken hensikt tror du forfatteren hadde med å skrive dette?

Hvem skriver forfatteren til? Hvem har han i tanke?

Hva er den historiske sammenhengen for det du har lest?

Hvorfor tror du teksten du leste ble tatt med i Bibelen?

Reaksjoner på teksten

Hvilken stemning gir teksten deg? (trist, inspirert, glad osv.)

Hva kan man se for seg at ulike lesere vil være uenige om?

Hva kunne du satt på en plakat og hengt på veggen?

Hva er vanskelig eller problematisk i det du har lest?

Hvilke ord og uttrykk husker du umiddelbart best fra det du har lest?

Hvilke vers, ord eller uttrykk får du lyst til å understreke?

Hva kan jeg bruke det til?

Er det noe det er viktig å fortelle andre om fra det du har lest?

Hva er mest historisk informasjon, og hva er universelle prinsipper?

Hvis du skulle lage et «trospunkt» fra teksten, hva ville det vært?

Hva forteller teksten om hvem Gud er og hva han vil?

Hvilket budskap inneholder teksten som ville resonnere med en som ikke tror?

Kommentarer til tekstene

 Jonas reise fra dødsriket (Jon 2,1-11)
Hvorfor var Jonas tre dager og tre netter i fiskens buk? Hvorfor ikke fire? Eller syv? Eller to? Forklaringen på dette ligger delvis i fortellingen selv og delvis i forestillinger i forfatterens samtid. «Jeg ropte om hjelp fra dødsrikets dyp, og du hørte meg.» (v.3) sier Jona som en slags overskrift på bønnen sin. På Jonas tid var det en vanlig forestilling at reisen til eller fra dødsriket tok tre dager og tre netter. «Men du, Herre, min Gud, førte meg levende opp av graven.» (v.7)

 Jonas ufattelige suksess – Jona 3,1-0

Kileskrifttegnet for Ninive er en fisk inni et hus. En teori handler om at byen opprinnelig var innviet til fiskegudinnen Inanna også kalt Nina. Det fantes også andre fiskeguder. Kan det hende at ryktene om Jonas’ fiskereise fra dødsriket hadde spredd seg i distriktet. Kan det være bakgrunnen for at hele byen hører på ham?

 Jonas og Jesus – Matt 12:28-30

Hva sier egentlig Jesus til de som vil se et tegn for å tro? Det er flere muligheter:

1) Folka i Ninive omvendte seg ved å høre Jonas forkynne, mens dere har hørt selveste Messias forkynne?

Eller 2) Folka i Ninive lyttet og omvendte seg på grunn av Jona-tegnet, men mange av dere vil ikke lytte og omvende dere selv når jeg kommer tilbake fra døden?

Eller 3) Folka i Ninive omvendte seg basert på forkynnelse ALENE, mens dere har fått både tegn og forkynnelse? (se vers 22-32)

Matteus kapittel 12 begynner med at Jesus gjør mange tegn. Noen hadde argumentert for at disse tegnene ikke er fra Gud. Og så kommer noen skriftlærde og fariseere og spør om han ikke kan gjøre ett tegn til de kan analysere.

Og Jesus sier at menneskene i Ninive og dronningen av Saba ikke hadde noen problemer med å se Gud i Jona og Salomo. Mens de skriftlærde og fariseerne i dommen må svare på hvordan de kan ha unngått å se Gud ansikt til ansikt med selveste messias. Hvor blinde kan man bli?

Enda en bruk av GT
I denne fortellingen ser vi en moralsk bruk av tidligere fortellinger. Jonashistorien ses her ikke som en profeti om Jesus. Heller ikke som en type eller et bilde på Jesus. Mer som en nyttig parallell. Og Jesus bruker fortellingen for dens provoserende moralske potensiale:  Hedninger trodde og omvendte seg i møte med en motvillig profet og en vis konge.  Mens tilhørerne om ikke lenge ville skjønne at de ikke hadde omvendt seg i møtet med selveste messias.

Hvor ser du Gud i ditt liv? Er du åpen for å se ham i aksjon i verden?
Er det mulig for deg også å stirre rett inn i et mirakel uten å se noe trosskapende?
Er tro et valg?
Hvordan kan noen anklages for ikke å tro?
Er Jesu oppstandelse en kilde til tro for deg?
Har du satt deg inn i de historiske indisiene for Jesu oppstandelse?
Hvordan begynte du å tro? Hva skal til for at du skal tro?

 Til ettertanke
Noen mener Jona-fortellingen bare er en satirisk novelle. Andre at det er en nyhetsartikkel om noe som faktisk skjedde. Andre igjen – at den er noe midt i mellom. En glimrende diktet fortelling rundt  noe som faktisk hadde skjedd. Påvirker Jesu bruk av Jona-historien, denne problemstillingen?

Refleksjonsspørsmål

Jesus og Jona-tegnet
I en verden der troen ofte utfordres av fordommer og misforståelser, står vi overfor en kompleks oppgave. På Jesu tid var det like vanskelig å gjenkjenne Messias som det kan være å tro på Gud i dag. Jesus sammenlignet sin samtid med folket i Ninive, som tross alt handlet ut fra sin tro og vendte seg til Gud. Det er en påminnelse om at handling er en viktig del av troen. Bibelen antyder at selv i endetiden, når spesielle hendelser vil finne sted, vil mange fortsette med de samme mønstrene som førte til ulykkene. Det er en utfordring å endre inngrodde vaner, men noen ganger er det nødvendig å innse at man er på feil kurs. Spørsmålet er hvor stort ansvar vi har for å advare andre. Skal vi, som Jona, forkynne om kommende ulykker? Når Jesus ber oss om å gå ut i verden og forkynne, hva er da det sentrale budskapet?

Når Jesus sier: «Her er mer enn Jona», peker han på noe som er større enn profetens advarsler. Det handler om en dypere forståelse av troens kjerne og vårt forhold til en kjærlig Gud. Kanskje er det nettopp denne dybden vi trenger å kommunisere – en tro som ikke bare advarer, men som også inspirerer til handling og endring. Jesus brukte eksempelet med Jona og byens omvendelse for å illustrere hvor viktig det er å ta gode valg. Han sammenlignet dette med sin egen tid, da mange ikke fulgte samme vei. Vi bør ta oss tid til å reflektere over livene våre og identifisere områder som krever endring. Det handler ikke bare om å rette opp feil, men også om å gjennomføre positive endringer som kan føre til et bedre liv.