11. Guds rike i vår kultur
Tekstene
Introduksjon til dagens tekster
Slaveri er basert på tvang i en eller annen form. Hvis det er frivillig, er du en tjener.
Bibelen fordømmer ikke slaveri uten videre, men gir veiledning om hvordan denne mekanismen kan formes når Guds rikes prinsipper råder.
Dette reiser spørsmål om kultur og Guds rike. Bør vi akseptere kulturelle praksiser som virker i strid med Gud, men som er så inngrodd at de virker umulige å endre? Krever Guds rike alt eller ingenting?
I hvilken grad bør vi som kristne engasjere oss i debatter om slavelignende forhold, lønnsdumping, sosial kontroll, eller omskjæring av jenter? Er kulturelle tradisjoner akseptable fordi de er utbredt eller gamle?
Start Bibelsamtalen
(Les tekstene en og en og bruk noen av spørsmålene under til å utforske den. Lenger ned finner du kommentarer og refleksjonsspørsmål som også kan være spennende)
Tekstens verden
Hva tenker du er den viktigste tanken i det du har lest?
Hvilken hensikt tror du forfatteren hadde med å skrive dette?
Hvem skriver forfatteren til? Hvem har han i tanke?
Hva er den historiske sammenhengen for det du har lest?
Hvorfor tror du teksten du leste ble tatt med i Bibelen?
Reaksjoner på teksten
Hvilken stemning gir teksten deg? (trist, inspirert, glad osv.)
Hva kan man se for seg at ulike lesere vil være uenige om?
Hva kunne du satt på en plakat og hengt på veggen?
Hva er vanskelig eller problematisk i det du har lest?
Hvilke ord og uttrykk husker du umiddelbart best fra det du har lest?
Hvilke vers, ord eller uttrykk får du lyst til å understreke?
Hva kan jeg bruke det til?
Er det noe det er viktig å fortelle andre om fra det du har lest?
Hva er mest historisk informasjon, og hva er universelle prinsipper?
Hvis du skulle lage et «trospunkt» fra teksten, hva ville det vært?
Hva forteller teksten om hvem Gud er og hva han vil?
Hvilket budskap inneholder teksten som ville resonnere med en
som ikke tror?
Kommentarer til tekstene
Ef 6,5-9 | Mark 10,41-45 | Gal 4,1-7 Bibelen og slaveriet
Paulus adresserer i Efeserbrevet slavene direkte lik linje med deres herrer. Det vanlige ville vært å bare snakke med herrene om hvordan ting skulle være. Allerede med denne praksisen løfter han slavene opp som likeverdig I KRISTUS (Gal 3,28).
Dessuten sier han en god del også rett ut: Han minner herrene på at de har Jesus som herre, og at han (i motseting til dem?) IKKE gjør forskjell på folk (6,9).
Jesus snudde dessuten alle hierarkier på hodet da han bøyde seg og vasket disiplene føtter. Han sa rett ut at den som ville være størst skulle være alles trell og at blant disiplene handlet det IKKE om å herske, men om å tjene (Mark 10,41-45). Hva gjorde slike utsagn med statusen til en kristen slave? Slaveriet blir nesten umulig i lys av en slik tekst.
Også til Korint skriver Paulus like tvetydig og undergravende:
20 Enhver skal forbli der han var da han ble kalt. 21 Ble du kalt som slave? La ikke det bekymre deg! Men kan du bli fri, så velg heller det. 22 For den som var slave da Herren kalte ham, er Herrens frigitte, og den som var fri da han ble kalt, er Kristi slave. 23 Dere er kjøpt, og prisen betalt. Så bli ikke slaver av mennesker. 24 Mine søsken, enhver skal forbli der han var da han ble kalt, og være der for Gud.
Romersk lov gav slaver rettigheter, og herrer plikter. Var man hos en god herre kunne det være en tryggere arbeidsplass enn å bli fri og gå og drive på torget i håp om å få arbeid eller å måtte tigge. Det var stor arbeidsløshet og mye fattigdom i byene. I slummen hvor de fattige bodde spredde sykdommer seg raskt og dødeligheten var skyhøy. Det er ikke umulig at slaver hos kristne herrer som var rike nok til å holde seg med tjenere, hadde det adskillig bedre enn løsarbeidere som måtte forsørge seg selv og familien i slummen.
I brevet til Filemon bruker Paulus alle triks i boka for å presse Filemon til både å ta slaven Onesimus tilbake som en bror og å gi ham friheten. Kanskje begge deler samtidig?
Ettertanke
Burde Paulus og de første kristen stått mer på barrikadene for å avskaffe slaveriet?
Burde Bibelen vært mer eksplisitt imot slaveri?
Kristne har opp gjennom historien både avskaffet slaveriet og forsvart det basert på Bibelen?
Kan du se for deg at Jesus eide slaver?
Kan bibeltolkning være så enkelt som å stille forrige spørsmål?
Refleksjonsspørsmål
Kulturelle normer
Bibelen gir innsikt i mange kulturelle skikker fra en tid som ligger langt fra vår egen. Noen tradisjoner gir mening og er noe vi holder fast ved den dag i dag. Mens andre sosiale og kulturelle mekanismer tilskrives «slik samfunnet var på den tiden».
I dag snakkes det mye om kvinners plass, LBGT+, kjønnsskifte, mannen som familiens overhode, barns vilkår med en pedagogikk fra en fjern fortid og mye mer. Hvorfor holder vi fast ved noen ting som evige prinsipper, mens vi avfeier andre som «datidens kultur»? Slaveri og flerkoneri var ikke noe man snakket så mye om den gang, som man ville gjort i dag.
Hvis det er åpenbart for oss at slaveriet ikke er Guds idé, hvordan kan vi da fastslå at alle de andre spørsmålene er Guds idé? Hvordan navigerer vi mellom Guds rikes prinsipper og en ufullkommen verden?
Tjener for alle
Jesus brukte det sosiale hierarkiet til å kommunisere sin kjærlighet og plan for disiplene. På den ene siden skal vi ikke være slaver av noe, og på den andre siden skal vi være slaver av alle for å vinne mennesker for Guds rike. Jesus omtalte seg selv som den ultimate tjener og snudde den sosiale rangstigen på hodet for disiplene. Han var tross alt også deres herre og mester.
Hvordan ville verden se ut hvis vi alle tok på oss rollen som tjenere for andre? Er dette realistisk selv om du er leder for et selskap eller en organisasjon?