10. Hvordan opprettholde gode familierelasjoner?
Tekstene
Introduksjon til dagens tekster
Den bibelske fortellingen starter med at mennesket er et sosialt vesen. Fortellingen handler om at Gud skapte to individer til å passe sammen og fungere som en enhet. Det er også denne enheten Paulus viser til når han sammenligner oss mennesker med Gud.
Denne tanken setter den kristne troen i en særstilling der skaperen, Gud, ønsker et intimt og nært forhold til sitt skaperverk.
Derfor er relasjoner så viktige, og derfor handler evangeliet også om at Gud ønsker å være din venn, din frelser, din åndelige veileder og den som igjen vil kunne «vandre i hagen» sammen med deg. Akkurat som de to første menneskene.
Det er denne tanken om enhet vi skal se nærmere på i denne bibelsamtalen.
Start Bibelsamtalen
(Les tekstene en og en og bruk noen av spørsmålene under til å utforske den. Lenger ned finner du kommentarer og refleksjonsspørsmål som også kan være spennende)
Tekstens verden
Hva tenker du er den viktigste tanken i det du har lest?
Hvilken hensikt tror du forfatteren hadde med å skrive dette?
Hvem skriver forfatteren til? Hvem har han i tanke?
Hva er den historiske sammenhengen for det du har lest?
Hvorfor tror du teksten du leste ble tatt med i Bibelen?
Reaksjoner på teksten
Hvilken stemning gir teksten deg? (trist, inspirert, glad osv.)
Hva kan man se for seg at ulike lesere vil være uenige om?
Hva kunne du satt på en plakat og hengt på veggen?
Hva er vanskelig eller problematisk i det du har lest?
Hvilke ord og uttrykk husker du umiddelbart best fra det du har lest?
Hvilke vers, ord eller uttrykk får du lyst til å understreke?
Hva kan jeg bruke det til?
Er det noe det er viktig å fortelle andre om fra det du har lest?
Hva er mest historisk informasjon, og hva er universelle prinsipper?
Hvis du skulle lage et «trospunkt» fra teksten, hva ville det vært?
Hva forteller teksten om hvem Gud er og hva han vil?
Hvilket budskap inneholder teksten som ville resonnere med en
som ikke tror?
Kommentarer til tekstene
Ef 5,21-6,4 sementering eller undergraving?
Noen mener at den hierarkiske tenkningen i Ef 5 og 6 er så på kant med det Paulus skriver og praktiserer andre steder, at det beviser at dette er skrevet senere, av disipler av Paulus som ville gjeninnføre mer patriarkalsk makt. Men det går an å lese teksten på en annen måte:
Legg merke til at Paulus i denne teksten taler direkte og respektfullt til både, menn, kvinner og barn. Dette var motkulturelt. Det vanlige ville vært å snakke til husets herre om hvordan det skulle være og så ble det sånn. Men Paulus viser i sin tale at han likestilte gruppene – alle blir behandlet med samme respekt og får sine instruksjoner direkte fra ham. Dette undergraver på en måte hele hierarkiet.
Også bildene og ordene som brukes inneholder elementer som på en måte undergraver det teksten ved en overflatisk lesning tilsynelatende sier. Overskriften på hele avsnittet er «Vær HVERANDRE underordnet».
Kan det være at Paulus driver en farlig balansegang? Romersk lov regulerte nemlig hierarkiene i samfunnet helt inn i hjemmet og forholdet mellom mann og kone, far og barn. Men kristendommen løftet opp både barn og kvinner til en helt annen status enn de hadde i den gresk-romerske kulturen.
Paulus skrev dette fra et fengsel. Kanskje ble det sensurert?
Kan det være at Paulus på overflaten sier det loven og samfunnet krevde at han skulle si, men at han la inn små bomber som på sikt ville detonere og endre alt?
Viser teksten selv at Paulus ser det problematiske i situasjonen. Han bruker tross alt over tre ganger så mange ord på å instruere mennene som de de andre gruppene?
Var instruksjonene til mennene betingelsen for instruksjonene til kvinnene! Hjelper i så fall det?
Vi kommer ikke utenom at teksten er på kollisjonskurs med vår egalitære kultur. Men kan det hende vi har Jesus og Paulus å takke for vår egalitære kultur? At de verdiene de sådde og de eksemplene de gav, har spirt og vokst til der vi er i dag?
Kan det hende at det var meningen vi skulle gå forbi og utover de bokstavlige instruksjonene til datidens kultur?
Ettertanke
Jesus gav apostlene i oppdrag å gjøre alle FOLKESLAG til disipler av Jesus (Matt 28,19). Å endre hele folkeslag tar ofte århundrer. Noen ganger lenger. Han sa også at det var mye han ønsket å si som han måtte overlate til at Den Hellige Ånd skulle åpenbare i fremtiden (Joh 16,12-15). Det de kunne vite var at nytt lys ville herliggjøre Jesus.
En måte å lese Bibelen på, tenker at Apostelmenigheten var i mål på alle områder og at vi må kopiere dem så godt det lar seg gjøre. En annen måte å lese på er at Jesus og Apostlene etterlot oss prinsipper det ville ta århundrer å implementere i folkeslagene – slik det tar tid før en surdeig gjennomsyrer hele deigen eller en sennepsplante overtar hele hagen (Matt 13,31-33) eller til hveten vokser seg fullmoden (Matt 13,24-30).
Refleksjonsspørsmål
Er familierelasjoner kulturelt betinget?
I vår tid er man forsiktig med å definere mann og kvinne både genetisk og kulturelt. Man kan lett havne i en diskriminerende posisjon. Mange stiller spørsmål ved dette og ser det som et brudd med Guds plan, mens andre er glade for at likestilling og diskriminering endelig blir tatt på alvor. Hvis vi kjenner litt til kulturhistorien, vet vi at mange har blitt påførte store lidelser av dem som fikk i oppgave å elske hele Guds skaperverk.
Er familierelasjoner kulturelt betinget? Sier Paulus at mannen skal være en Kristus-figur i hjemmet – en som bestemmer og tar kontroll? I mange kulturer er det mannen som er sjefen. I vår del av verden er det annerledes. Hvilke prinsipper er det viktig å trekke ut av Paulus’ formaninger? Kan det være at det er to områder i det Paulus sier? Et kulturelt og verdslig område og et som handler om universelle, gudgitte prinsipper? Viser Paulus her til balansen i en familie? Hvorfor trengte Paulus å gi så detaljerte råd på det sosiale plan?
Prinsipper for alle sosiale relasjoner
De fleste barnefamilier prøver å skape en eller annen form for samhold og harmoni. Det er ikke alltid det lykkes. Det finnes idealer – og så finnes det virkeligheten. Kan vi bruke noen av Paulus’ utsagn til å skape mest mulig harmoni i familien?
Hvilke prinsipper kan vi utlede, og hva skjer når vi ikke lever opp til idealene våre og i noen tilfeller fysisk og psykisk mishandler dem vi skal elske som oss selv?