10. Ikke som oss
Tekstene
Introduksjon til dagens tekster
Hvilke mennesker liker du best å være sammen med? De som beundrer deg og alltid er enige med deg, eller de som sier sin ærlige mening? Hvorfor spør du om det?
I Bibelen leser vi at mange profeter og troende mennesker hadde det vanskelig fordi andre mennesker ikke likte budskapene de kom med. Noen ganger ble disse menneskene til og med drept av dem som var uenige med dem!
I kristendommens tidligste fase møter vi Stefanus, som var en mann som trodde på Jesus. Han ble utvalgt til å være ansvarlig for rettferdig utdeling av mat og andre goder til de fattige, og han gjorde tegn og under blant folket. Til tross for sitt gode arbeid fikk han fiender, ble utsatt for falske vitnesbyrd og ble til slutt drept.
Hvorfor tror du han fikk fiender? Hvorfor hatet folk ham så mye at de til slutt endte opp med å steine ham?
Start Bibelsamtalen
Les én og én tekst og bruk noen av spørsmålene under til å utforske den. Lenger ned finner du kommentarer og refleksjonsspørsmål som også kan være spennende.
- Apg 6,8-15
- Apg 7,49-60
Tekstens verden
Hva tenker du er den viktigste tanken i det du har lest?
Hvilken hensikt tror du forfatteren hadde med å skrive dette?
Hvem skriver forfatteren til? Hvem har han i tanke?
Hva er den historiske sammenhengen for det du har lest?
Hvorfor tror du teksten du leste ble tatt med i Bibelen?
Reaksjoner på teksten
Hvilken stemning gir teksten deg? (trist, inspirert, glad osv.)
Hva kan man se for seg at ulike lesere vil være uenige om?
Hva kunne du satt på en plakat og hengt på veggen?
Hva er vanskelig eller problematisk i det du har lest?
Hvilke ord og uttrykk husker du umiddelbart best fra det du har lest?
Hvilke vers, ord eller uttrykk får du lyst til å understreke?
Hva kan jeg bruke det til?
Er det noe det er viktig å fortelle andre om fra det du har lest?
Hva er mest historisk informasjon, og hva er universelle prinsipper?
Hvis du skulle lage et «trospunkt» fra teksten, hva ville det vært?
Hva forteller teksten om hvem Gud er og hva han vil?
Hvilket budskap inneholder teksten som ville resonnere med en som ikke tror?
Kommentarer til tekstene
➼ Apg 6,8-15 | Stefanus
«Synagoge for frigitte og for kyreneere og aleksandrinere»: Det var mange synagoger i Jerusalem. Ifølge jødisk tradisjon var det 480 synagoger i byen før ødeleggelsen i år 70 e.kr. Det er nok en overdrivelse, men antallet viser synagogenes betydning. Synagogene utviklet seg under jødenes eksil i Babylonia (5-6. århundre fkr), og de var møtesteder der Guds ord ble lest og diskutert, og for bønn og sosialt fellesskap.
«Kilikia»: Referansen til Kilikia forklarer hvorfor Paulus var til stede da Stefanus ble steinet (Apg 8,1). Paulus var fra byen Tarsos, hovedstaden i Kilikia (Apg 22,3).
➼ Apg 7,49-60 | Fortid og nåtid
Hele Stefanus sin tale står i Apg 7. Stefanus gir en oppsummering av Israels historie om Abraham med landløftet og omskjærelsen, Jakob og hans sønner, med særlig fokus på Josef og Moses og utfrielsen fra Egypt. Alt dette var kjent stoff for tilhørerne. Man kan se for seg at tilhørerne lytte oppmerksomt ot nikket bekreftende til talerens tekstutlegging. Men, da Stefanus siterer profeten Amos (Amos 5,25ff), og gjennom den teksten sammenligner telthelligdommen, og dermed også templet i Jerusalem som avgudsdyrkelse, og at datidens åndelige ledere forfulgte og drepte Herrens profeter som nåtidens ledere forfulgte og drepte Jesus, ble Stefanus steinet for blasfemi.
Stefanus forteller om Guds folk gjennom hentydninger og sitater fra Det gamle testamente. Han bruker samme framgangsmåte for å vise at Jesus er Messias:
- «En profet som Moses»: Sammenlign 5 Mos 18,15 med Apg 7,37).
- «Den rettferdige» (Apg 7,52. Se også 3,12 og 22,14): En tittel med bakgrunn itekster om den framtidige Messias. Messias omtales som rettferdig i Sak 9,9 og Jes 53,11. Messias, Jesus, er ikke bare Den rettferdige, han gjør også den som holder seg til Ham rettferdig (Jes 53,11. Se også Rom 3,26 og 1 Pet 3,18).
- «Menneskesønnen» (Dan 7,13f). Jesus omtalte seg selv som Menneskesønnen (79 ganger i evangeliene). Utenom Jesus selv er Stefanus den eneste som henviser til Jesus som Menneske-sønnen i Det nye testamente. Uttrykket «Menneskesønnen» er hentet fra Dan 7,13.
Til ettertanke
Stefanus var blant de sju som ble valgt til å forvalte menighetens felles ressurser etter en konflikt mellom de gresktalende og hebraisktalende gruppene i menigheten (Apg 6,1-6). Alle de sju har greske navn. Hvorfor var det ingen med hebraiske navn som ble valgt?
Les Stefanus’ bønn i Apg 7,60. Hvorfor tror du Stefanus kunne be en slik bønn?
I sin tale gikk Stefanus igjennom Israels fortelling, og tilhørerne ble rasende. Om noen hadde gått igjennom din livsfortelling med et kritisk blikk, hvordan ville du reagert? Hvorfor?
Hvordan beskrives Menneskesønnen i Daniels bok (Dan 7,13-14. Se også 7,26-27)? Hvordan gir denne beskrivelsen håp i tider med urettferdighet, ufred og krig?
Refleksjonsspørsmål
Negative effekter av kritikk
Hvorfor har vi så vanskelig for å tåle kritikk? Hva skjer i deg når du blir kritisert? Hvorfor skjer det?
Mange av oss har en stor frykt for ikke å være gode nok, og den aktiveres når vi blir kritisert. For å beskytte seg selv reagerer noen ved å hevde at de har rett, og ved å kritisere og fordømme dem som kritiserer.
Påvirker måten du blir kritisert på, reaksjonen din? Kan vi tåle kritikk fra mennesker vi vet bryr oss om, bedre? Hvordan kan vi best gi konstruktiv kritikk uten å såre andre?
Positive effekter av kritikk
Andre mennesker har et mer realistisk syn på seg selv og aksepterer at de har både gode og dårlige sider, og de er som regel mer åpne for kritikk fordi de kan lære noe nytt. Hvordan blir man komfortabel nok til å ta imot kritikk og lære av den?
Hvis du tror på Gud og hans frelse, kjærlighet og tilgivelse, vil det få deg til å føle deg trygg? Hvis du følte deg helt trygg og elsket, hvordan ville du da reagere på kritikk? Hvorfor ville du gjøre det? Hvordan kan kritikk være positivt eller til og med en gave? Er sannheten alltid den beste? Hvorfor (ikke)?
Både Jesus og Stefanus ble drept av de menneskene de ønsket å hjelpe. Når vi møter motstand mot kritikken vår, er det viktig å huske at intensjonen vår er å hjelpe og forbedre. Kanskje innebærer det også å lytte til andres perspektiver.