Lukk

Sabbatsskolen

08
mar

10. Justering av forventninger

Tekstene

Introduksjon til dagens tekster

I alle menneskelige relasjoner foregår det en bevisst eller ubevisst forventningsavstemning. Det er slik vi forstår andre mennesker og hvordan vi forventes å opptre i denne verden. Denne forventningsstyringen skjer også i kristne fellesskap, og noen ganger kan det føre til store problemer fordi mennesker blir ofre for andres makt eller blir styrt av andres forventninger.

Sier Bibelen noe om hvilke retningslinjer Gud arbeider etter? Har Jesus åpenbart noe om Guds motivasjon og arbeidsmåter? Finnes det grenser for Guds handlinger, og hvordan kan vi tilpasse våre egne liv til Guds ønsker for oss?

Hva forventes av meg i ulike sammenhenger, hvordan ønsker jeg å opptre, og hva får meg til å stå imot andres – eller Guds – forventninger?

Start Bibelsamtalen

Les én og én tekst og bruk noen av spørsmålene under til å utforske den. Lenger ned finner du kommentarer og refleksjonsspørsmål som også kan være spennende.

  • Åp 12,7-12
  • Åp 7,1-3
  • Matt 28,16-20

Tekstens verden

Hva tenker du er den viktigste tanken i det du har lest?

Hvilken hensikt tror du forfatteren hadde med å skrive dette?

Hvem skriver forfatteren til? Hvem har han i tanke?

Hva er den historiske sammenhengen for det du har lest?

Hvorfor tror du teksten du leste ble tatt med i Bibelen?

Reaksjoner på teksten

Hvilken stemning gir teksten deg? (trist, inspirert, glad osv.)

Hva kan man se for seg at ulike lesere vil være uenige om?

Hva kunne du satt på en plakat og hengt på veggen?

Hva er vanskelig eller problematisk i det du har lest?

Hvilke ord og uttrykk husker du umiddelbart best fra det du har lest?

Hvilke vers, ord eller uttrykk får du lyst til å understreke?

Hva kan jeg bruke det til?

Er det noe det er viktig å fortelle andre om fra det du har lest?

Hva er mest historisk informasjon, og hva er universelle prinsipper?

Hvis du skulle lage et «trospunkt» fra teksten, hva ville det vært?

Hva forteller teksten om hvem Gud er og hva han vil?

Hvilket budskap inneholder teksten som ville resonnere med en som ikke tror?

Kommentarer til tekstene

Åp 12,7-12 | Hvem er lik Gud?
Engelen Mikael er nevnt fem ganger i Bibelen. Navnet betyr «Hvem er som Gud?», et spørsmål som leder til svaret: Ingen! I Daniel 10,13.21 er Mikael fyrsten som kommer for å hjelpe og støtte når andre svikter, og i Daniel 12,1 beskrives han som «den store fyrsten som står ved dine landsmenns side». I Judas 9 er Mikael erkeengelen som irettesatte djevelen. I Åpenbaringen 12,7-12 fortelles det om en krig i himmelen mellom Mikael og englene hans og dragen og englene. Krigen i himmelen blir vunnet av Mikael og hans engler, men krigen fortsetter på jorden.

I jødiske, ikke-bibelske tekster fremstilles Mikael på samme måte som en leder som bringer frelse på den ytterste dag. I flere av disse tekstene blir han også fremstilt som den som avslører hemmeligheter om endetiden.

Hva er grunnlaget for Mikales seier?

Sammenlign 1. Mosebok 3,15 og Åpenbaringen 12,9. Hvem er dragen? Hvordan kan budskapet i 1. Mosebok gi håp når vi leser Åpenbaringen 12?

Det var ikke plass til dragen og englene hans i himmelen. En dag vil det ikke lenger være plass til dem på jorden (Åp 20,10.14; 22,3).

Åp 7,1-3 | Fra øst
«En engel kom fra øst»: I Det gamle testamentet refererer himmelretningen ofte til Gud. Eden ligger i øst (1. Mosebok 2,8, se engelsk oversettelse). Da Israels Guds herlighet kom til tempelet som er beskrevet i Esekiels bok, kom den fra øst (Esekiel 43,2). Det nye testamentet forteller oss at de vise mennene så stjernen «gå opp», et gresk uttrykk som refererer til øst.  Jesus kalles en «soloppgang» (Luk 1,78) og «morgenstjernen» (Åp 22,16). Når Jesus kommer igjen, går lynet fra øst til vest (Matteus 24,27-30). I Esek 9,1-11 er merket (seglet) et tegn på frelse.

Engelen som dukker opp i Åpenbaringen 7,1-3, kommer fra Gud selv og setter et frelsesmerke på Guds folk.

Matteus 28,16-20 | Jeg er med dere
I denne studien har vi lest to avsnitt fra Åpenbaringsboken som handler om Guds nærvær, seier og autoritet.

Når Matteus forteller historien om Jesus, møter vi løftet om Guds nærvær allerede i bokens første kapittel. Matteus forteller oss at Jesus er «Immanuel – det betyr Gud med oss» (Matteus 1:23). Avslutningen av Matteusevangeliet gir disipler gjennom tidene Jesu løfte: «Og se, jeg er med dere alle dager inntil verdens ende.» (Matteus 28:20).

Hva betyr dette løftet for deg med tanke på fremtiden? Hva betyr det i dag?

 Til ettertanke
Johannes’ åpenbaring, Bibelens siste bok, tilhører en litterær sjanger som kalles apokalypse. Ordet apokalypse kommer fra det greske ordet apokalypsis, som betyr «åpenbaring, avsløring». Det finnes troende som har blandede følelser for Johannes’ åpenbaring. I sin innledning til Åpenbaringsboken skrev Martin Luther i 1522 at han verken anså boken for å være apostolisk eller profetisk.  I Johannes’ åpenbaring viser Jesus til Johannes, og oss, det som snart skal skje, og Han gir en velsignelse til alle som leser boken (Åp 1,1-3).

Hvordan har du blitt velsignet av å lese Åp 12,7-12 og Åp 7,1-3?

Refleksjonsspørsmål

Kosmisk virus
Et virus er en parasitt som ikke kan leve uten en vert. Det invaderer verten og bruker vertens celler til å formere seg og spre seg, selv om verten blir syk og noen ganger dør. Bibelen forteller oss at vi på et åndelig plan er utsatt for onde krefter som ønsker å ødelegge alt det Gud elsker, spesielt mennesker som er skapt i hans bilde. Hvor går grensene for ondskapen, og hvilke krefter er det som sørger for at alt ikke går i oppløsning i total utslettelse? Hvordan kan vi som mennesker motstå ondskapens virus, og er det noe vi kan gjøre for å avhjelpe situasjonen?

Er det nok å gjøre godt?
En av humanismens grunnregler sammenfaller faktisk med Bibelens grunntanker om å gjøre godt og behandle andre slik man selv ønsker å bli behandlet. Hvilken plass har det etisk korrekte mennesket i Guds plan? Trenger vi religion for å være gode mennesker?

Skylder Gud meg noe?
Mange mennesker lever i den tro at de fortjener mer, og at samfunnet skylder dem noe. Har jeg rett til noe ved å være kristen? Skylder Gud meg noe nå som jeg har forpliktet meg til å være en troende? Hva kan vi forvente, og hva har Gud lovet? Hva ønsker Gud av oss når vi ønsker å følge ham?

Hvilke bibeltekster kan vi tenke på som viser Guds omsorg for oss og løfter til oss? Hvordan fungerer de i praksis når livet er vanskelig? Hvilket fremtidshåp har vi grunn til å glede oss over?