8. Skjulte egenskaper
Tekstene
Introduksjon til dagens tekster
Livet har en tendens til å overraske oss på de mest uventede måter. Vi kan bruke timer, til og med dager, på å ferdigstille en plan, bare for å se den smuldre mellom fingrene våre som sand. Men så er det de øyeblikkene da alt ser ut til å falle fra hverandre, og likevel ender vi på mirakuløst vis opp med noe helt unikt. Det er som om det i kaoset finnes en skjult orden som forvandler det uperfekte til det perfekte. Det minner oss om at selv den mest utradisjonelle begynnelse kan føre til de mest strålende resultater.
Det er lett å dømme ut fra det vi ser på overflaten, men ofte viser det seg at det ligger mye mer bak. Kong David er et godt eksempel på hvordan feil og mangler kan snus til noe positivt. Han ble ikke utvalgt for sin perfekte start, men for sin evne til å vokse og lære. På samme måte har vi alle potensial til å oppnå noe stort, uansett hvordan reisen vår starter.
Start Bibelsamtalen
Les én og én tekst og bruk noen av spørsmålene under til å utforske den. Lenger ned finner du kommentarer og refleksjonsspørsmål som også kan være spennende.
- 1 Sam 16,1-13
- Jes 11,1-5
- Mark 11,8-10
- Apg 2,29-36
Tekstens verden
Hva tenker du er den viktigste tanken i det du har lest?
Hvilken hensikt tror du forfatteren hadde med å skrive dette?
Hvem skriver forfatteren til? Hvem har han i tanke?
Hva er den historiske sammenhengen for det du har lest?
Hvorfor tror du teksten du leste ble tatt med i Bibelen?
Reaksjoner på teksten
Hvilken stemning gir teksten deg? (trist, inspirert, glad osv.)
Hva kan man se for seg at ulike lesere vil være uenige om?
Hva kunne du satt på en plakat og hengt på veggen?
Hva er vanskelig eller problematisk i det du har lest?
Hvilke ord og uttrykk husker du umiddelbart best fra det du har lest?
Hvilke vers, ord eller uttrykk får du lyst til å understreke?
Hva kan jeg bruke det til?
Er det noe det er viktig å fortelle andre om fra det du har lest?
Hva er mest historisk informasjon, og hva er universelle prinsipper?
Hvis du skulle lage et «trospunkt» fra teksten, hva ville det vært?
Hva forteller teksten om hvem Gud er og hva han vil?
Hvilket budskap inneholder teksten som ville resonnere med en som ikke tror?
Kommentarer til tekstene
➼ 1 Sam 16,1-3 | Den usannsynlige kongen
Saul var «staselig» og «et hode høyere» enn andre (1 Sam 9,2). Da Gud valgte David, sa Gud til Samuel som trodde Gud hadde valgt Davids flotte bror til konge etter Saul: «Se ikke på hans utseende og høye vekst» (1 Sam 16,7). I stedet valgte Gud David, den yngste sønnen i familien. Som var ute på marken for å gjete sauene. Typisk Gud å velge sine redskaper blant dem som mennesker overser.
➼ Jes 11,1-5 | Kongen som ikke dømmer etter det øyne ser
Denne teksten er en såkalt messiasprofeti. Gud lar Jesaja framsi en profeti om hvordan Kongen, Messias, skulle være. Han skulle ikke «dømme etter det øynene ser» (11,3). Han skal være fylt av Den hellige ånd, vis, få folk til å ha respekt for Herren, dømme fattige rettferdig, og han skal «drepe urettferdige med sine lepper» (11,4). Han skal være som en spire fra «Isais stubbe», altså i Davids slektslinje. Isai var far til David. Messias er en David-aktig konge.
➼ Mark 11,8-10 | Hosianna
Da Jesus red inn i Jerusalem på et esel personifiserte han messiasprofetien i Sak 9,9. De som bredte kappene ut, og som sang i det Jesus kom ridende, sang og siterte Sal 118,26. Salmen om «Han som kommer». «Hosianna» er også et ord som kommer derifra. Det var også bl.a. denne salmen Jesus sang da han «sang lovsangen», før han dro ut til Getsemane (Matt 26,30). Det var vanlig å synge Sal 113-118 etter påskemåltid. Det var den Jesus sang like før han ble korsfestet.
➼ Apg 2,29-36 | Da David så Messias komme
Peter holdt en tale som begynte med David da han ville overbevise folket om at Jesus var Messias. Han «var en profet» påstår han. David skrev Sal 16 i GT. Der sier David at Gud ikke «overgir hans sjel» til dødsriket (her brukes «sjel» i samme forstand som skapelses-fortellingen i 1 Mos 2 som sier at mennesket ble «en levende skapning» – v.7). Men logikken til Peter er følgende: David er i graven (v.29). Dermed må David ha snakket om en annen enn seg selv. Og hvem kunne det være? Hvem har ikke blitt i dødsriket? Jesus! Her ser vi et typisk eksempel på hvordan NT forfatterne gjenfortolket motiver og tekster fra GT, og fant Jesus i dem. Om du leser Sal 16 likefrem og uten fiksfakserier, så er det David som skriver om seg selv. Men Peter ser konturene av Messias i Davids erfaringer. David blir en figur som Peter og andre konsekvent gjenfortolker som en profetisk skikkelse på Messias. Davids salmer og erfaringer av å bli forlatt og forfulgt (se Sal 22 mm) blir Messias’ erfaringer. David blir en type, et forbilde, en modell på Han som skulle komme.
Til ettertanke
Gud så forbi Davids høyreiste bror. Han forkastet «staselige» Saul. Han så etter en med en viss type karakter. Om Messias skrev Jesaja: «Han hadde ingen herlig skikkelse vi kunne se på, ikke et utseende vi kunne glede oss over» (Jes 53,1-2). Hvis Gud er en slik Gud, hva betyr det for deg?
Synes du Peter leser messiasprofetiene inn i GT, eller har GT hatt Jesus der hele veien? Hvorfor / hvorfor ikke?
Hva føler du om at Jesus og Davids erfaring smelter sammen på denne måten?
Refleksjonsspørsmål
Mindreverdighetskomplekser
Historien om David og profeten som kom for å utpeke ham, minner oss om Askepott-historien. Det er historien om det uventede valget, valget som ikke umiddelbart virket opplagt. Men der vi mennesker ofte ser begrensninger, ser Gud muligheter.
Vi kan lett undervurdere både andre og oss selv, fanget i en følelse av utilstrekkelighet eller mislykkethet. Forestill deg Davids tanker mens han sto der, den yngste og minst åpenbare av brødrene sine. Kanskje følte han seg liten, oversett, en skygge blant de store. Og hva med brødrene hans? Hvordan var det for dem å se seg selv forbigått til fordel for den yngste, gjetergutten? Det må ha vært en bitter pille å svelge. Vi kjenner alle følelsen av å bli forbigått mens andre ser ut til å vinne i livets lotteri. Men handler det egentlig om å vinne eller tape? Eller er det i de stille øyeblikkene vi finner vår sanne verdi? I likhet med David, som fra ensomheten på marken ble kalt til storhet, kan vi oppdage at vår tid kommer når vi minst venter det.
Vil Guds plan alltid lykkes?
David var en del av Guds plan. Lenge før Jesus var det tegn på at Gud hadde en plan for Messias fra Davids slekt. Jesaja beskriver i poetiske vendinger hvordan lammet og løven skal gå sammen på marken. Dette bildet av Guds rike ble assosiert med den kommende Messias, men det var ikke det alle så i Jesus. Hvorfor er det slik? Hvordan kan vi se Guds plan i dagens hendelser?