Lukk

Sabbatsskolen

12
apr

2. Velsigner vi andre?

Tekstene

Introduksjon til dagens tekster

Kampen for å overleve har alltid vært en del av menneskets historie. I vår del av verden lever vi i overflod, og de daglige bekymringene dreier seg ofte om trivielle valg som fargen på huset, snarere enn å sikre dagens måltid. Men dette er langt fra virkeligheten i mange andre deler av verden, der krig, tørke og fattigdom gjør kampen for å overleve til en daglig utfordring. Å føle seg velsignet i livet forbindes ofte med materiell velstand. Men det kan også handle om helse, fravær av motgang eller en harmonisk familie. Men denne velsignelsen kan også være en forbannelse. Rikdom kan fjerne oss fra dypere verdier og føre til en overfladisk tilnærming til livet og andre mennesker.

Når vi ser på Abrahams historie, er det verdt å tenke over hva hans velsignelse egentlig betydde. Hva var hensikten med hans materielle rikdom, og hvordan hang den sammen med hans tro på Gud?

Start Bibelsamtalen

Les én og én tekst og bruk noen av spørsmålene under til å utforske den. Lenger ned finner du kommentarer og refleksjonsspørsmål som også kan være spennende.

• 1 Mos 12,1-9
• Gal 3,6-14
• Åp 22,1-5

Tekstens verden

Hva tenker du er den viktigste tanken i det du har lest?

Hvilken hensikt tror du forfatteren hadde med å skrive dette?

Hvem skriver forfatteren til? Hvem har han i tanke?

Hva er den historiske sammenhengen for det du har lest?

Hvorfor tror du teksten du leste ble tatt med i Bibelen?

Reaksjoner på teksten

Hvilken stemning gir teksten deg? (trist, inspirert, glad osv.)

Hva kan man se for seg at ulike lesere vil være uenige om?

Hva kunne du satt på en plakat og hengt på veggen?

Hva er vanskelig eller problematisk i det du har lest?

Hvilke ord og uttrykk husker du umiddelbart best fra det du har lest?

Hvilke vers, ord eller uttrykk får du lyst til å understreke?

Hva kan jeg bruke det til?

Er det noe det er viktig å fortelle andre om fra det du har lest?

Hva er mest historisk informasjon, og hva er universelle prinsipper?

Hvis du skulle lage et «trospunkt» fra teksten, hva ville det vært?

Hva forteller teksten om hvem Gud er og hva han vil?

Hvilket budskap inneholder teksten som ville resonnere med en som ikke tror?

Kommentarer til tekstene

➼ 1 Mos 12,1-9 | Jeg vil velsigne

Grunntanken i Guds velsignelse er at det er Herren som gir, og at vi kan ta imot Guds gaver med åpne hender (Ord 10,22). I den aronittiske velsignelsen (4 Mos 6,24-26) er det kun den første setningen som handler om våre daglig behov, at Gud må bevare oss. De to siste setningene peker på ønsket om nåde og fred; «Herren er nådig» (Klag 3,22) og «Herren er fred» (Dom 6,24). Herren velsigner med det vi trenger hver dag, men mest alt handler Guds velsignelse om et forhold til Ham.
Løftet om Guds velsignelse ble gitt til Abram, men velsignelsen strekker seg utover både i framtid og geografi, først til de som kom til å møte Abram, og deretter til «alle slekter på jorden» (1 Mos 12,3).
«den som forbanner deg»: Budskapet til Abram er realistisk; du vil møte motstand.
«skal jeg forbanne»: At Gud forbanner er vanskelig å forstå med bakgrunn i Det nye testamentes gudsbilde. Er Gud aktiv, eller betyr det at jobber du imot det Gud jobber for, vil du «møte veggen»?

➼ Gal 3,6-14 | Velsignelsen, Kristus Jesus

Paulus underviser menigheten i Galatia om tro, tilgivelse, rettferdighet og enhet. Paulus forklarer at troen på Jesus gir frihet, tilgivelse og enhet uavhengig av etnisk tilhørighet, status i samfunnet, mann eller kvinne (Gal 3,27-29).
Han bruker fortellingen om Abrahams tro og Herrens løfte om velsignelse for å vise at ordene «I deg skal alle folkeslag velsignes» peker framover mot Kristus Jesus. Kristus Jesus er den lovede velsignelsen. Se også vers 16 og Apg 3,25-26.
 
➼ Åp 22,1-5 | Ikke lenger noen forbannelse
Jesus åpenbarte for apostelen Johannes «det som snart skal skje» (Åp 1,1). Det Johannes så, skrev han ned og sendte til de sju menighetene i Asia. Da Johannes gjenfortalte hva han hadde sett brukte han ord, vendinger og hentydninger til Det gamle testamentet.
Hvilke ord, vendinger og hentydninger til fortellinger i Det gamle testamente finner du i denne teksten?

Til ettertanke

Herren sa til Abram: «Du skal bli til velsignelse» (1 Mos 12,2). Fordi Abram var velsignet, kunne han være til velsignelse for andre. Han skulle ikke bare være en mottaker, men også en giver. Hvordan har Gud velsignet deg? Hvordan kan du være til velsignelse for de som er rundt deg?
I 1 Mos 12,3 brukes et hebraisk ord som er oversatt til slekter. Det kan også oversettes med ordet familie eller klan. Paulus skrev på gresk, men når Paulus gjenforteller Abrahamhistorien siterer han ikke fra Septuaginta, en gresk oversettelse av Det gamle testamente som var mye brukt i den tidlige kristne menighet. Septuaginta bruker det greske ordet for stamme eller klan. Paulus bruker et gresk ord som kan oversettes med folkeslag, nasjon eller hedninger. Hvorfor tror du Paulus «omskriver» bibelteksten? Kan vi gjøre det samme når vi underviser og tolker Bibelen? Hvorfor, hvorfor ikke?
Hva betyr det for deg at en dag skal det ikke lenger «finnes noe forbannelse»?

Refleksjonsspørsmål

Guds velsignelse
Guds velsignelse er et tema som ofte skaper debatt og ettertanke. Abraham ble velsignet med store rikdommer, mens Job opplevde store prøvelser. Begge historiene viser at velsignelse ikke nødvendigvis handler om materielle goder. Paulus understreker at Kristus er den ultimate velsignelsen fordi han tilbyr oss et liv fritt for synd og ondskap. Mange kristne ser på velsignelse som et liv som alltid går bra. Men kanskje er det mer nyansert enn som så. Hvordan kan Gud høre både bondens bønn om regn og familiens ønske om solskinn under grillfesten? Kanskje handler velsignelse mer om indre fred og styrke enn om ytre omstendigheter. Kan motgang i livet også være en velsignelse? Hvorfor (ikke)?

Min velsignelse
Jesus fortalte historien om en mann som fikk ettergitt sin gjeld, men som nektet å vise den samme nåden overfor dem som skyldte ham noe. Det får deg til å tenke: Hvordan kan vi velsigne andre på måter som går utover penger og materielle ting? Kanskje handler det om å dele Guds velsignelse på en mer personlig og dypere måte. Vi lever i en tid der vi ofte holder tilbake når det gjelder å velsigne andre. Kanskje fordi vi føler at vi ikke har så mye å gi. Men selv om vi ikke kan forandre noens liv direkte, kan vi likevel være kanaler for Guds kraft. Apostlene sa en gang til en mann i nød: «Jeg har verken gull eller sølv», og likevel brakte de helbredelse. Det viser at vi kan gi noe som er langt mer verdifullt enn penger. Så spørsmålet er: Er vi villige til å være til velsignelse for andre? Kan vi dele det vi selv har mottatt, uansett hvor lite det kan virke?