Lukk

Verdier vi vektlegger

Samfunnsansvar

Hvordan samfunnet utvikler seg er ikke et ansvar som bare ligger på politikerne. Våre personlige valg er med å avgjøre hva slags samfunn vi skal leve i.

Syvendedagsadventister er opptatt av å bidra til at det skal være godt å bo i landet vårt. Vi tar samfunnsansvar.

Hver lørdag samler vi barna i fellesskapet vårt for å lære dem gode holdninger. Vi vil de skal vite forskjell på mitt og ditt, rett og galt. Vi tenker at det er godt for både voksne og barn å følge rådet til vår store helt: «Som dere vil at andre skal gjøre mot dere, slik skal dere gjøre mot dem.»

Verden hadde sikkert vært et bedre sted å leve, hvis flere hadde fulgt den oppskriften på det gode livet. Derfor driver vi hele tiden med personlighetsutvikling inspirert av Jesus. Vi ønsker å inspirere til å være trygge, trofaste og rause naboer. Det er en måte vi tar samfunnsansvar.

Vi vil inspirere hverandre til å være mennesker med ryggrad.

Vi viser respekt for andre

Det er lenge siden Norge var et land der alle så de samme TV-programmene, hadde fårikål som yndlingsrett og gikk på skogstur i helgen. Mange av oss nordmenn har trådt barneskoene under helt andre himmelstrøk enn ved Sognefjorden eller Mjøsa. Mange av de eksotiske smakene, luktene og tankene som vi reiser på ferie for å oppleve, finnes nå rett utenfor vår egen stuedør.

Derfor er det viktig at vi lærer å leve sammen til tross for mange ulikheter. På Adventistkirkens skoler går det elver som tror på Jesus, Muhammed eller Buddah. I klasserommene våre møtes barn med forskjellig bakgrunn. De møtes med forståelse og respekt av lærerne. De holdningene prøver vi å gi videre til alle barna vi hjelper med å danne seg et fundament av gode holdninger og solide kunnskaper til å leve voksenlivet. Det er en måte vi tar samfunnsansvar.

Vi bygger gode verdier

I dag møter barn og unge mange impulser til å sette seg selv først. Mange tror at suksess i livet først og fremst måles i penger. Vi tror ikke det. Vi tenker at det er viktigere å være et medmenneske du kan stole på, en som står støtt for det som er sant og rett. Selv om du må si nei takk til noen raske gevinster. Vi vil inspirere hverandre til å være mennesker med ryggrad. Folk som ikke kutter hjørner eller tar ulovlige snarveier.

En av Adventistkirkens grunnleggere sa for over hundre år siden at verdens største behov er «menn som ikke vil la seg kjøpe og selge, menn som er ærlige og sannferdige». Det behovet er ennå større i dag hvis målet er å bygge solide og gode samfunn. For samfunnet er ikke en upersonlig størrelse. Samfunnet er summen av de menneskene som bor her. Derfor er det så viktig at vi er med og tar samfunnsansvar.

Vi hjelper til god helse

God helse er viktig for et godt liv. Dessverre er god helse veldig ujevnt fordelt i verden. De riktige genene er kanskje en av de viktigste faktorene for en sunn kropp, men genene dine er det stort sett for sent å gjøre noe med. Likevel kan du ta valg som hjelper deg til god helse. Adventister har i generasjoner stått i første rekke for å motivere folk til å ta valg som styrker helsen. Færre sykdommer og fornøyde mennesker betyr lavere kostnader for nasjonens helsetjenester. Vi tenker at det vi gjør på denne fronten, er en del av det samfunnsansvaret vi tar.

Vi forandrer verden

Vi tror også at det er viktig å heve blikket, så vi ser mennesker som strever med å få tak over hodet, mat på bordet og utdannelse til barna. Vi tror Jesus har gitt oss et ansvar for å være medmenneske også for verdens fattige, enten de bor en drøy flyreise unna oss eller like i nærheten. Adventist Development and Relief Agency (ADRA) er bistandsorganisasjonen vi har stiftet. ADRA har et motto som tydelig viser at samfunnsansvar i sin ytterste konsekvens dreier seg om enkeltmennesker: «Vi forandrer verden. Ett liv om gangen.»

Det er akkurat det vi holder på med. Å forandre verden. Vi tar samfunnsansvar.

Hvor viser samfunnsansvaret seg?

Det samfunnsansvaret vi tar, uttrykkes på flere arenaer:

  • I kirkene bygger vi sunne holdninger.
  • I skolene stimulerer vi til kristen tro, kunnskap og karakter.
  • I dagliglivet stimulerer vi til god helse.
  • Gjennom bistandsorganisasjonen ADRA bidrar vi til å oppfylle FNs bærekraftsmål.