Lukk
Foto: Denis Peniche/ANN

Ekstraordinær generalkonferanse vedtar vedtektsendring

Nytt avsnitt tillater virtuelle konferanser ved behov.

Delegatene til den ekstraordinære generalkonferansen (GC) la til et nytt avsnitt i artikkel V i GC-vedtektene som vil tillate delegater å delta digitalt i fremtidige GC-konferanser dersom uforutsette og uunngåelige omstendigheter oppstår. Den enstemmige avgjørelsen fant sted under en én-dags sesjon med ett punkt på agendaen. Konferansen ble avviklet i Adventistkirkens hovedkvarter i Silver Spring, Maryland, USA, 18. januar 2022.

Endringen i GC-vedtektene skal i første omgang gi delegater anledning til å delta på GC-konferansen datert til 6.–11. juni 2022, selv om de ikke kan være fysisk til stede i møtelokalene i St. Louis, Missouri, USA, grunnet COVID-19-pandemien, sa kirkeledere.

På grunn av gjeldende COVID-19-reiserestriksjoner, ble delegatene for den ekstraordinære GC-samlingen 18. januar valgt ved å bruke hovedsakelig ansatte ved GC-hovedkvarteret i Silver Spring. Disse delegatene ble godkjent av hver divisjon og ble følgelig stemt gjennom av GCs hovedstyre den 16. september 2021.

Den anbefalte endringen lyder som følger:

«Artikkel V. Seksjon. 4. Vanligvis skal ordinære eller ekstraordinære innkalte generalkonferanser holdes personlig og på stedet. Imidlertid kan delegater, når Generalkonferensens hovedstyre ber om det, delta ved å benytte en elektronisk konferanse eller lignende kommunikasjon der alle deltakende personer kan høre hverandre samtidig, og deltakelse på denne måten skal utgjøre personlig tilstedeværelse og oppmøte på et slikt møte. Stemmer avgitt eksternt skal ha samme gyldighet som om delegatene møttes og stemte ved fysisk tilstedeværelse på møtestedet.»

Generalkonferensens hovedstyre vil fortsatt måtte ta en slik avgjørelse til riktig tid basert på de gjeldende omstendighetene om hvorvidt GC-konferansen skal holdes virtuelt, personlig eller som en hybrid av de to.

Bakgrunn for avstemningen

Den ekstraordinære GC-konferansen 18. januar ble stemt over og vedtatt den 13. april 2021 av GCs hovedstyre. Da ble også datoen 18. januar og møtestedet valgt.

På den tiden la Adventistkirkens visesekretær, Hensley Moorooven, fram en oversikt over noen av faktorene som ble tatt i betraktning da dette forslaget ble fremmet. I følge Moorooven sier GC-vedtektene at GC-konferanser og all avstemning må foregå personlig og på stedet. I tillegg sier artikkel V, seksjon 1 i vedtektene at utsettelse av en GC-konferanse ikke bør «overstige to år» utover en ordinær planlagt dato. Muligheten for en ny forsinkelse på grunn av den pågående globale pandemien ville sette GC i konflikt med sitt eget styringsdokument. Moorooven forklarte at endringer i GC-vedtekter og regler bare kan gjøres av delegater på en ordinær eller ekstraordinær GC-konferanse. Alt i alt holder kirkeledernes forslag seg innenfor de relevante bestemmelsene i GCs regler og vedtekter, sa Moorooven.

Allerede i 2020 stemte GCs hovedstyre for å foreslå en endring i GC-vedtektene som ville tillate virtuell deltakelse når hovedstyret spesifikt ba om det.

Basert på myndigheten som er gitt hovedstyret i artikkel V i vedtektene til å redusere antall delegater til en GC-konferanse grunnet «stor krise innen kirken eller den internasjonal arena», hadde GCs hovedstyre den 13. april også vedtatt å redusere det totale antall ordinære delegater og tilleggsdelegater for januars ekstraordinære GC-konferanse til 400 personer. Den tildelte kvoten av delegater for GC, 13 divisjoner og to tilknyttede unioner ble også godkjent. Forslaget omfattet en forespørsel om at divisjoner som ikke er i stand til å sende sin tildelte kvote av delegater på grunn av reisebegrensninger eller andre grunner, får lov til å omfordele sin ubrukte kvote tilbake til GC. GCs administrasjonskomite fordelte deretter disse delegatkvotene til personer som for tiden jobber ved GCs hovedkontor, først og fremst fra divisjonene som opprinnelig eide kvotene.

Tilbakemeldinger fra delegater og ledere

Under konferansen den 18. januar, og etter at GCs organisasjonssekretær, Erton Köhler, leste og fremmet endringen av artikkel V i GC-vedtektene, henvendte flere delegater seg til en av de to mikrofonene som var plassert i auditoriet for å debattere forslaget som ble fremmet.

Murray Carson, en delegat som representerte Den sørlige Stillehavsdivisjon, kommenterte at han generelt sett var enig i det som ble foreslått. «Det er nyttig å kunne stemme eksternt,» sa han. «Det jeg vil si er at delen som blir [endret] er ganske grei, ganske lekmann i formen. Den delen vi setter inn får et mer juridisk språk … Jeg setter ikke særlig pris på det …. [Men] jeg tror dette er bra for akkurat nå.»

Leder for GCs skoleavdeling, Lisa Beardsley-Hardy, sa derimot at hun satte pris på løsningen som ble funnet, gitt omstendighetene. «Ting kommer til å bli verre når vi kommer til den siste tid. Dette gjør at vi kan holde orden mens vi går videre,» sa hun.

Etter avstemningen og i samtale den 18. januar, kommenterte GCs organisasjonssekretær Erton Köhler hvordan han følte det etter avstemningen. «Jeg er svært glad for den sterke støtten delegatene ga til forslaget,» sa han. «I situasjoner som disse er det vanlig å få ulike meldinger, men vi fikk bare noen få observasjoner. Dette viser meg at kirken står samlet i sin misjon.»

Köhler forklarte at problemet var ganske teknisk, urelatert til læremessige eller filosofiske spørsmål. «Likevel var det viktig å vedta det; ellers kan kirkens arbeid bli hindret,» sa han. «Den enstemmige avstemningen viser klart at delegatene ønsker at kirken skal gå videre.»

Ifølge ham viste avstemningen også at Adventistkirken forstår tiden den lever i. «Jeg merket hos delegatene en tydelig vilje til å tilpasse strukturen og prosessene våre, og gjøre justeringer som kan hjelpe kirken til å effektivisere driften,» sa Köhler.

Leder for GCs juridiske avdeling, Karnik Doukmetzian, ga også sin kommentar den 18. januar, og forklarte viktigheten av vedtaket som ble fattet. «Endringsvedtaket er viktig da det legger til rette for fremtiden i tilfelle møter ved generalkonferansen ikke kan avholdes fysisk, men da tillate enkeltpersoner å være ‘tilstede’,» sa Doukmetzian. «Globale omstendigheter kan forhindre delegater å reise og være til stede personlig, og denne bestemmelsen lar slike delegater delta og representere sine områder selv om de ikke fysisk kan reise til stedet for generalkonferansen.»

Doukmetzian forklarte at global representasjon er viktig for en GC-konferanse. Følgelig «vil denne bestemmelsen tillate at det skjer uavhengig av forhold som forby reise eller fysisk oppmøte,» sa han.

Tilbake til nyhetsarkiv