Lukk
På en vakker måte markerer solnedgangen begynnelsen og slutten av hviledagen.
Foto: Tor Tjeransen

Solnedgangstider

Solnedgangen markerer begynnelsen på hviledagen. På en vakker måte gir solnedgangen et tydelig signal om at sabbaten begynner. Derfor er adventister opptatt av tidspunktet for når solen går ned fredag kveld.

I bibelsk tid regnet man kvelden som tidspunktet der et døgn gikk over i et annet. Det går tydelig fram fra beskrivelsen av hvordan en av de årlige sabbatene, den store soningsdagen, skulle feires. «En sabbat, en hviledag, skal det være for dere, og dere skal ydmyke dere. Fra kvelden den niende dagen i måneden, fra den kvelden til den neste, skal dere holde hviledag» (3 Mos 23,32).

På Jesu tid sørget folk for å legge til side fredag kveld det som kunne vente til senere, for å nyte hvilen skaperen ønsket at mennesket skulle nyte. En sabbat Jesus var i Kapernaum, helbredet han apostelen Peters svigermor. Det gjorde inntrykk på folk i byen, og da sabbaten var over, kom de med alle syke til Jesus. «Da det ble kveld og solen var gått ned, brakte de til ham alle som var syke eller hadde onde ånder» (Mark 1,32).

Vi håper at du også kan få oppleve hvor deilig det er å la hverdagens krav ligge og nyte sabbatens hvile.

Her finner du tidspunktet for solnedgang i noen byer i Norge.