Lukk
Sunnhetsbladets stand var igjen å finne på Oslo vegetarfestival, slik den har vært de siste 10-12 årene.
Foto: Widar Ursett

Sunnhetsbladet på Oslo vegetarfestival

Alt er søndagsskolesnilt og bestemorgodslig.

Første gang jeg besøkte Oslo vegetarfestival var hippiefaktoren dominerende og «alternativ livsstil» bar preg av røkelse, rastahår og eksotiske blader om meditasjon. Og Sunnhetsbladet. Sunnhetsbladet hadde en bod langs en av publikumsstiene der de solgte abonnementer og snakket med forbipasserende om skolemedisin og de åtte helsenøklene. De skilte seg ut, for å si det forsiktig.

Da jeg besøkte festivalen søndag den 22. mai, måtte jeg gå lenge og se nøye etter før jeg oppdaget noe som kunne ligne. Rastahår fantes ikke og meditasjon var tydeligvis avleggs. Derimot var det en overflod av boder som ville være snille med dyrene og redde verden fra overoppheting og avskoging.

Og Sunnhetsbladet.

Den trillebåren gjør meg glad, bemerket en unge kvinne til standvakt Lasse Stølen, på Oslo vegetarfestival i år. Foto: Widar Ursett.

Fremdeles godt plassert langs en publikumssti der de solgte abonnementer og snakket med forbipasserende om skolemedisin og de åtte helsenøklene. I år med eget gatekjøkken som serverte smaksprøver på brød og pålegg. Det eneste som i vesen skilte Sunnhetsbladets bod fra resten av tilbyderne denne gangen var en gammeldags trillebår utenfor boden som var fylt av fargerike og fristende grønnsaker. Lasse Stølen, som bemannet abonnementsbordet, forklarte hvorfor den var viktig.

– Selv her, når du ser rundt deg, ser du at all maten er ultraprosessert. De lagrer og legger til og det blir e-stoffer. Men vi vil fremme det å lage maten fra bunnen av, og vi gir folk oppskrifter som er alternativer fra alt fra sjokoladepålegg til you name it.

Ellers snakket også Stølen om både dyrevelferd og klima, men var tydelig på at Sunnhetsbladets hovedanliggende er personlig helse.

– For oss har jo alltid hovedvekten vært et helseargument, fordi det forebygger og det kan også behandle. Når folk spør, forklarer vi at det ikke finnes noe hokus pokus eller lettvinte løsninger. Du må ta tak i din egen helse selv og endre din livsstil.

Og dermed ledes samtalen inn på de åtte helsenøkler: De åtte helsenøkler består av å leve balansert, dvs. sunn mat, mosjon, vann, sollys, rusfrihet, frisk luft, hvile, og tillit. Les mer om det her!

Hverken vegetarianisme eller veganisme fremstår lenger som radikalt eller alternativt. Festivalen har blitt en middelaldrende bestemor med romslig fang, godslig smil og søndagsskolemanerer.

Sunnhetsbladets normalitet skiller seg ikke lenger ut. Det måtte da være at den lille trillebårprotesten har flyttet dem fra et «høyrevridd» tilbud til en anelse «venstresøkende» helseideologi. Kan det tenkes at de vil fremstå like radikalt alternativt om syv år som sist jeg besøkte festivalen, bare i motsatt ende av kultursegmentet? Det måtte da i så fall være fordi festivalen har beveget seg, og ikke Sunnhetsbladet. De har nemlig et budskap som er like stabilt og tidløst som menneskets behov for et holistisk liv.

Sunnhetsbladets «normalitet» sier ingenting om bladet eller dets innhold, men alt om tidsånden som har tatt igjen bladets helseideologi på flere felt. Det er en god ting. Det er noe å være glad for. Det er det bladet alltid har arbeidet for. Det viser at det har hatt en legitim misjon.

Men hva med framtiden? Trillebåren. Ikke glem den gammeldagse trillebåren snekret av velbrukt treverk. Den er et frempek på at Sunnhetsbladets repertoar på langt nær er uttømt – om det får lov til å leve i disse tider hvor verdier ofte er billige og alt annet er ekstremt dyrt.

Tilbake til nyhetsarkiv