Lukk
Styret for Den norske union av Syvendedags Adventistkirken besluttet søndag 16. september å takke nei til tilbudet fra Unicare om kjøp av institusjonen.
Foto: Tor Tjeransen / Adventist Media Exchange (CC BY 4.0).

Unionsstyret sier nei til salg av Skogli

Helseforetaket Unicare ga i januar 2017 Adventistkirken et bud på kjøp av Skogli Helse- og Rehabiliteringssenter. Unionsstyret bestemte søndag 16. september 2018 å takke nei til tilbudet.

Adventistkirkens ledelse ville ikke besvare henvendelsen fra Unicare uten en grundig prosess. Søndag ble det satt punktum for den prosessen etter nesten to års betenkningstid.

Den ekstraordinære generalforsamlingen i Den norske union i 2008 der et eventuelt salg av Skogli var eneste sak, viste at det er sterke synspunkter begge veier. Debatten fra den gangen viste også at spørsmål om et eventuelt salg ville skape et stort engasjement som kunne forstyrre kirkens primære virksomhet.

Derfor nedsatte unionsstyret en komité på sju personer som ble bedt om å utarbeide en rapport som kunne brukes som beslutningsgrunnlag for unionsstyret. Komitéen leverte i sommer en grundig rapport med analyse av styrker og svakheter for både Skogli som institusjon og kirken som eier, resultater fra spørreundersøkelser av Skoglis ansatte og lokalmenighetens medlemmer, risikoanalyse ved salg og ved å beholde institusjonen samt drøfting av en rekke aktuelle problemstillinger.

Komitéen var delt i spørsmålet om det ville være klokt av Adventistkirken å selge Skogli nå. Med stemmetallet 4 for og 3 mot, leverte komitéen en innstilling i favør av salg under gitte forutsetninger.

Etter en grundig drøfting i unionsstyret, ble det med stemmetallene 10-3 besluttet at man ikke ønsker å selge Skogli Helse- og Rehabiliteringssenter.

Under samtalen i unionsstyret ble det bemerket at et av svarene fra spørreundersøkelsen blant ansatte viser at ansatte ved Skogli er negative til et salg av institusjonen og er fornøyd med Syvendedags Adventistkirken som eier. Nesten 90% av de ansatte ved Skogli, mener at institusjonen ikke er tjent med en ny eier.

De siste ti årene har det blitt brukt nesten 50 millioner kroner på oppussing og modernisering av bygningene ved Skogli. Spisesalen ble totalrenovert i 2016. Foto: Tor Tjeransen/ADAMS.

Flere av styrets medlemmer trakk også fram at siden 2008 har driften av Skogli Helse- og Rehabiliteringssenter blitt mer stabil, bygningsmassen er blitt pusset opp for nesten 50 millioner kroner og avtalene med Helse Sør-Øst er mer langsiktige.

Noen styremedlemmer mente at den stabile driften og velholdte bygningsmassen er et argument for å selge på et tidspunkt der Skogli er en attraktiv institusjon med solid drift i et relativt stabilt marked.

– Hvorfor skal vi som et kirkesamfunn ta ansvar for en del av spesialisthelsetjenesten i Norge, spurte Anders Wiik, som selv er lege, og signaliserte dermed tydelig at han mente at Adventistkirken burde konsentrere sin virksomhet om den kirkelige aktiviteten.

Unionsleder Victor Marley var svært tydelig på at han ikke ønsket noe salg av Skogli. Han minnet om hva situasjonen var i 2008 da spørsmålet om salg av Skogli ble drøftet på den ekstraordinære generalforsamlingen.

– I protokollen fra generalforsamlingen finnes det ikke et ord om hva Adventistkirken skulle gjøre med Skogli. Alt dreide seg den gangen om Adventistkirkens økonomi, sa Marley. Han ville at unionsstyret skulle tenke over at det den gangen ikke ble lagt føringer for hvordan kirken skulle være en aktiv eier ut over det økonomiske aspektet.

– Det blir derfor feil å si at vi har prøvd å opptre som aktive eiere uten å få det til, sa unionslederen, som også uttrykte bekymring for at et klarsignal til salg av Skogli nå, vil være forstyrrende for det øvrige arbeidet Adventistkirken driver.

Da stemmesedlene var talt opp, viste de et tydelig flertall for ikke å selge Skogli. Dermed er den prosessen avsluttet. Den potensielle kjøperen ble underrettet i løpet av mandagen og personalet på Skogli ble orientert om beslutningen i et personalmøte mandag ettermiddag.

Unionsstyret vedtok å komme tilbake til spørsmålet om hvilke føringer og visjoner kirken ønsker å legge til grunn som eier av Skogli, i et ønske om å styrke samarbeidet mellom kirken og institusjonen.

Skogli Helse- og Rehabiliteringssenter er et av Norges største rehabiliteringssentre. Institusjonen er del av den totale behandlingskjeden innen rehabilitering. Skogli har avtale med Helse Sør-Øst som dekker døgn- og dagplasser, samt en egen avtale som heter «rehabilitering med arbeid som mål». Kapasiteten er 105 sengeplasser. Rehabiliteringssenteret har drøyt 110 ansatte og omsetter for 85 millioner kroner årlig. Institusjonen er heleid av Syvendedags Adventistkirken i Norge.

Tilbake til nyhetsarkiv