Lukk
Foto: Christian Yumul/ADAMS

Misjonær rundet 100 år

Mangeårig misjonær Mary Nygaard rundet 100 år søndag 23. september. Hun var i mange år sykepleier ved adventistenes sykehus i Malaysia, Vietnam, Pakistan og USA.

Mary var allerede utdannet sykepleier da hun ble adventist og døpt av pastor Alf Lohne våren 1951. Hun var da 32 år gammel. Sykepleieren fra Skodje hadde alltid vært sulten på ny kunnskap, og nå ønsket hun seg dypere bibelkunnskap. Derfor bestemte hun seg for å ta et år ved Onsrud Misjonsskole. Der ble hun kjent med mange unge adventister som ønsket å bruke livet i tjeneste for Gud.

Mary fikk også flere oppfordringer til å bli misjonær, men hun vegret seg. Hun syntes at hun hadde det godt som sykepleier ved Ullevål sykehus, der hun hadde tatt utdannelsen.

– Jeg er vel veldig egoistisk som bare vil være her, tenkte hun etter hvert, og bestemte seg for å si ja til et oppdrag som misjonær. Det ble opptakten til mange spennende år i Sørøst-Asia.

Den 20. desember 1954 reiste Mary til Penang for å begynne som sykepleier. Her i en sykkeldrosje. Foto: Mary Nygaards album/ADAMS.

Tjeneste i Sørøst-Asia

Den 20. desember 1954 reiste Mary til Malaya (dagens Malaysia) der hun først var kirurgisk oversykepleier og senere leder for alle sykepleierne ved Penang Sanitarium and Hospital, et sykehus med 82 sengeplasser. Etter fem år i Penang ble Mary kalt til stillingen som Director of Nursing Service ved Saigon Adventist Hospital i 1960. Hun arbeidet i Syd Vietnam fram til 1963.

Der fikk hun ansvar for sykepleieutdanningen.

– De hadde ingen til å undervise, og de hadde ingen lærebøker, minnes Mary.

– Jeg måtte skrive alt det sykepleierne skulle lære på en stor veggtavle, forteller Mary fra sitt rom på Fagerborghjemmet på Majorstuen i Oslo.

På nattbordet hennes står en elektronisk kalender med datoen i store bokstaver. Datoen viser fredag 21. september 2018. Mary synes dagene snegler seg av sted. Hun har lenge sett fram til å runde 100 år. Hun er spent. Nå er det bare to dager igjen til den store dagen. Hun gleder seg til å få en skikkelig dusj, få vasket håret og fiffet seg opp. På sabbaten er det nemlig stor fest i Adventistkirken Ulsrud.

 

Ved Saigon Adventist Hospital fikk Mary ansvar for sykepleieutdanningen. . Foto: Mary Nygaards album/ADAMS.

Krigsfange i Vietnam
Mary ble pålagt mange oppgaver ved de sykehusene der hun jobbet.

 

– Det var veldig travelt, medgir hun. Mens Mary arbeidet ved adventistenes sykehus i Saigon ble hun bedt om å være med på en tur for å besøke adventister som bodde i høylandet. I en minibuss stappfull av forsyninger, la de i vei til Dalat, 300 kilometer nord for Saigon (dagens Ho Chi Minh City). En gruppe på fem personer under ledelse av formannen for Viet Nam Mission, R. K. Tilstra, la i vei videre på en åtte timer lang marsj opp i fjellene.

Det ble en strabasiøs tur med mange høydemetre i fuktig varme. Mary har notert at de kom fram til den første landsbyen, Kong Klang, kl. 17.45 og begynte nokså umiddelbart å rigge til utstyr for å tilby legeundersøkelse til dem som trengte det. De hadde knapt fått rigget seg til før en gruppe Viet Cong soldater dukket opp og arresterte de fem utlendingene. De ble beordret til å ta på varme klær og ble så ført bort.

Soldatenes troppsfører holdt et foredrag for fangene, der han rakket ned på USA. Vietnamkrigen var jo blant mange i landet ansett som krigen mot amerikanerne. I en artikkel som ble trykket i Aktiv Pensjonstid i 1999, skrev Mary at troppsføreren kunne opplyse at soldatene hadde fulgt gruppen med misjonærer hele veien gjennom skogen og at han egentlig hadde bestemt seg for å skyte dem, men ombestemte seg i siste øyeblikk.

Troppsføreren ville vite hvor de andre fem fremmede var blitt av. Misjonærene lurte på om de tenkte på alle bærerne. Nei, dem visste de godt hvem var, men de hadde sett ti fremmede på stien. Misjonærene bedyret at deres gruppe bare bestod av fem personer. Gud hadde åpenbart latt soldatene se engler som passet på misjonærene.

Heldigvis ble Mary og kollegene sluppet fri etter hvert, men de våget ikke å begi seg lengre inn i fjellområdet av frykt for hva andre Viet Cong-grupper kunne finne på å gjøre med dem.

Skoleåret 1951-1952 var Mary Nygaard elev ved Onsrud Misjonsskole, skolens siste år. Mary er i tredje rekke, og nr. tre fra venstre. Foto: Bry & Skuggedal/ADAMS.

Gud har alltid hjulpet

Etter tjenesten i Saigon bosatte Mary seg i Maryland i USA. Der jobbet hun ved Washington Adventist Hospital og var medlem av Sligo Church. I 1975 ble Mary uteksaminert fra University of Maryland med en mastergrad i sykepleie. Året etter dro hun til Pakistan der hun fram til 1980 jobbet som leder for sykepleierne ved Karachi Adventist Hospital.

Mary har i alle år vært veldig glad i fjellturer og fotografering. Hun har fyldige album som viser et spennende liv i tjeneste for Gud i mange forskjellige kulturer. Tjenestesteder og opplevelser er nøyaktig og sirlig nedtegnet. Det er nyttig, for nå er ikke hukommelsen hva den en gang var.

– Nå er jeg blitt så gammal og tussete at jeg ikke kan huske alle detaljene, sukker Mary der hun sitter på sengekanten på sitt enkle rom på Fagerborghjemmet. Men hun er tindrende klar på hvorfor hun viet livet sitt til tjeneste for andre.

– Å kunne hjelpe noen, er det beste som er.

På avstand kan nok livet som misjonær under fjerne himmelstrøk, virke romantisk, men selv om det selvsagt har vært spennende, har det først og fremst betydd hardt arbeid.

– Jeg hadde det veldig travelt, og har hatt mange prøvelser, men Gud har hjulpet meg. Alltid.

Tilbake til nyhetsarkiv