Meny
Lukk
Foto: Favor_of_God/iStock

Moderne slaveri

Slaver i et land, er et problem for alle land.

Nicoletta reiste fra Romania sammen med mannen sin for å finne arbeid nok til å brødfø barna hjemme. Begge fikk jobb hos en gårdbruker på Sicilia med mange drivhus. Etter kort tid krevde drivhuseieren å ha sex med Nicoletta. Hvis ikke, ville han ikke betale ekteparet. I tillegg truet han med våpen. De var i praksis fanget, og Nicoletta måtte gjøre som gårdbrukeren befalte. Dette pågikk i flere måneder før hun endelig klarte å flykte.[i]

Er dette prisen vi må betale for å spise billige tomater i Norge vinterstid?

Moderne slaveri er et stort problem. 40 millioner mennesker lever i dag som slaver, som offer for tvangsarbeid eller tvangsekteskap – til tross for at slaveriet ble forbudt for mange år siden i de fleste land.

Flere varer enn vi liker å tenke på, blir tilbudt oss til lave priser på grunn av at mennesker tvinges til å arbeide under umenneskelige forhold uten en anstendig lønn. De to varegruppene som er på topp i bruk av slavelignende forhold, er teknologivarer og konfeksjon. De rikeste landene i verden, G-20 landene, importerer varer for 328 milliarder dollar årlig innenfor disse to varegruppene. Dette er varer der det er stor sannsynlighet for at slavearbeid inngår i verdikjeden.

Moderne slaveri angår oss alle. Vi kan ikke være likegyldige til at mennesker blir utnyttet på det groveste, og vi kan ikke slå oss til ro med at det ikke skjer her. Vi lever i en globalisert verden, og slaver i et land, er et problem for alle land.

I Uganda har regulær slavehandel blomstret opp. Unge jenter selges på lokale markeder, ofte for så lite som 125 kroner. Jentene tror de skal få jobber med god lønn som hushjelper i arabiske stater. Virkeligheten er at de behandles som regulære slaver. Hvis de klager, risikerer de å bli drept av sine eiere. I følge Edina Nagudi selges det nå opp mot 50 jenter daglig på lokale markeder øst i Uganda. Nagudi er representant for lokale myndigheter i området. Interpols representant i Uganda, Vincent Sekate, bekrefter at disse kvinnene uten unntak ender som moderne slaver, og at Interpol har lite å stille opp med for å redde dem.[ii]

Hvordan er det mulig at foreldre kan være villige til å selge sine småjenter helt ned i 10-års alderen for en hundrelapp? Det er i fattigdommens desperasjon slike ting kan skje. Foreldre som ikke vet hvordan de skal skaffe mat til sine barn, satser på å sende dem til det de tror er velstand, og samtidig får de penger til å kjøpe mat for dem som er igjen.

Moderne slaveri forekommer ikke bare i land langt borte. Det finnes slaver i vårt eget land. Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) anslår at det er 9 000 personer som arbeider under slavelignende forhold i Norge. Dette er mennesker som har kommet hit til landet med håp om å tjene penger til et bedre liv for seg og sine, men som holdes fast i urimelige arbeidsforhold. Disse menneskene yter tjenester i mange forskjellige bransjer. Du finner dem i bygg og anlegg, renholdsbransjen, bilpleie, restauranter og hoteller. I tillegg er det mange av dem som er ofre for tvungen prostitusjon.

Vi kan ikke lukke øynene for den uretten som begås mot 40 millioner sårbare mennesker, folk som blir utnyttet på det groveste. Vi har et ansvar for å vite om hva som skjer, og vi har et ansvar for å sikre oss så langt som mulig at vi ikke benytter oss av slavers arbeid.

«Norske forbrukere og selskaper kan uvitende tjene på moderne slaveri gjennom mobiltelefonene vi bruker, klærne vi går med, maten vi spiser, el-bilene vi kjører, leverandørene vi bruker, og selskapene vi investerer i.» Det skriver Tina Davis, som arbeider med menneskerettigheter for Rafto-stiftelsen.

Apostelen Jakob tar et knallhard oppgjør med mennesker som gjør seg rike på andres bekostning. Det han skriver til de rike, er relevant i dag: «Dere har brukt endetiden til å samle skatter! Men hør: Den roper høyt, den lønnen dere holdt tilbake fra arbeiderne som skar åkrene deres, og nødropet fra dem som høster inn, har nådd fram til Herren Sebaots øre. Dere har levd i luksus og overflod på jorden og gjort hjertene fete til slaktedagen. Den rettferdige har dere dømt og drept, og ingen gjør motstand mot dere» (Jak 5,1–6).

Det er fordi det er totalt uakseptabelt at mennesker utnyttes som slaver, at Adventistkirken sammen med mange andre kirkesamfunn, setter søkelys på moderne slaveri gjennom Global uke i tiden 13.-20. november.

[i] Global Slavery Index 2018, s. 3.

[ii] https://www.ozy.com/fast-forward/modern-day-slavery-the-public-markets-selling-young-girls-for-14/94386  Hentet 24. september 2019.