Lukk
Per og Monica slik de framsto i NRK første gang. Fra "Lørdagskveld med Erik Bye" på NRK, mars 1973.
Foto: Skjermdump fra tv.nrk.no

50 år med Per & Monica

Fra "Småsporven" til "Den himmelske lovsang"

En lørdagskveld i mars 1973 gjorde norske fjernsynsseere et nytt bekjentskap i det populære programmet «Lørdagskveld med Erik Bye» (klikk her for å se innslaget). Det var det unge ekteparet Monica og Per de Lange, som drev kristent ungdomsarbeid i Bergen. Med sin framføring av spirituallåten «Wayfaring Stranger» sang de seg inn i hjertene. Mandag var Arne Bendiksen på telefonen: Han ville ha dem i platestudio.

Det er gått 50 år, men fremdeles synger de gjerne i så vel kristne menigheter som hos andre som innbyr dem. Repertoaret er bredt og allsidig, fra salmer og kristne sanger, til folkeviser og barnesanger. Året etter at de hadde sunget hos Erik Bye, ble de invitert til Odd Grythes program «På direkte». Her framførte de «Den himmelske lovsang», og for mange ble dette ekteparets signaturmelodi. Samme år deltok de i programserien «Ferske fjes i fjernsyn». Det syngende adventist-ekteparet med kontrabass og gitar ble etter hvert et kjent bilde for mange gjennom konserter og plateinnspillinger.

Møttes på college

Det var på et college i England de møtte hverandre, engelske Monica Vine og norske Per de Lange. Han var der for å studere teologi, og hun studerte musikk med piano som hovedinstrument. Begge deltok i en sanggruppe som reiste rundt for å gjøre colleget kjent, og det medførte at særlig to av gruppens medlemmer ble særlig godt kjent – i første omgang med hverandre. Bryllupet sto 31. mai 1970. Året etter flyttet de til Norge.

I Bergen drev de med ungdomsarbeid, og fikk også venner i Ten-Sing-bevegelsen, som blomstret opp på den tiden. Neste stopp var Mandal, deretter Naustdal, Oslo og senere også Mjøndalen.

USA

I 1980 flyttet familien på fire fra Norge til USA. Her ble de i fire år, og brukte tida godt: Monica tok utdannelse som sykepleier, Per tok først en mastergrad, så en doktorgrad i folkehelse og familien ble forøkt med et femte medlem: Ekteparets tredje sønn.  Før de reiste dit, spilte de inn sin fjerde LP-plate, «Treet». – Men vi skulle nok hatt med litt flere engelske sanger med tanke på et amerikansk publikum, sier de i ettertid. Men de fikk produsere en plate i USA også, på Sunset Boulevard, med tittelen «Flowers on my Path».

Da USA-oppholdet var over, leide de en stor stasjonsvogn og begynte hjemreisen ved å kjøre tvers over USA, hvor de holdt 20 avtalte konserter i løpet av 30 dager. Strevsomt, «men vi fikk sett mye av det store landet», er deres egen oppsummering.

«Sabbat og salat»

Per forteller at da han i en samtale nevnte at han tilhørte Adventistsamfunnet, var responsen: – Adventist? Det er vel sånn sabbat og salat, det?

Replikken traff i hvert fall delvis. Adventistsamfunnet har sin helligdag på lørdag, og kostholdet deres er stort sett vegetarisk.  Per de Lange har da også brukt mange år av sitt liv på folkehelsearbeid, kombinert med pastortjeneste. De nyeste kostholds-anbefalingene fra Folkehelseinstituttet, om å spise mindre rødt kjøtt og å avstå fra alkohol, er etter hans hjerte. Et av hans siste arbeidsforhold var hos fylkeslegen i Agder, der han arbeidet med folkehelsespørsmål. Han har også vært faglig redaktør i Adventistenes helseorgan «Sunnhetsbladet», og har skrevet boka «Ha det godt – lenger». Han har holdt mange røykestoppkurs i årenes løp, og vært sterkt engasjert i avholdsarbeidet.

Ekteparet har også vært engasjert i bibelspredningsarbeid, og i 2016 ble de tildelt «Bibelprisen» fra Det Norske Bibelselskap. Den fikk de «for sitt 40-årige engasjement for Bibelen gjennom sang og musikk», som det het i begrunnelsen.

Bjorbekk

I dag bor Monica og Per de Lange på Bjorbekk i Arendal kommune. Hit flyttet de i 2002. Her vokste Per opp, i det huset hans morfar fikk bygd i 1915. Han var da amtsgartner i gamle Aust-Agder, men startet så egen gartnervirksomhet.

Familienavnet, med det på norsk litt fremmedartede «de», stammer fra hans hugenott-forfedre på farssiden. De slo seg ned i Holland på 1600-tallet, og tok da «de Lange» som slektsnavn.

Familienavnet til Pers mor var Lange, og så vel den tidligere utenriksministeren Halvard Lange, som hans far, fredsprisvinneren Christian Lange, hørte til morens slekt.

– Så vi kunne vel kalt oss «Lange de Lange», men det ville blitt litt langt, sier Per med et glimt i øyet.

Fakta

  • Per og Monica de Lange, født henholdsvis 1948 og 1949.
  • De har siden 1973 laget sju album med kristne sanger, barnesanger og folkeviser.
  • Den siste var dobbelt-albumet «Et liv i sang» fra 2008.

Per og Monica synger på Frelsesarmeen i Arendal. Foto: Nils-Petter Enstad

Tilbake til nyhetsarkiv