Ser du etter noe spesielt?
EU-toppmøte i Oslo behandlet behovet for humanitær bistand og utviklingshjelp i Ukraina.
ADRA-nettverket forbereder seg på å ta en enda større rolle i den humanitære hjelpen til Ukraina. Det er klart etter et møte på høyt nivå i Oslo 26. september for å diskutere koordineringen av den humanitære responsen på krisen i Ukraina.
ADRA Ukraina driver en omfattende operasjon, spesielt i Øst-Ukraina, for å hjelpe ofrene for den pågående krigen. Thomas Petracek, Head of Programs & Emergency Response ved ADRAs Europakontor, forventer at denne innsatsen vil øke betydelig i løpet av de kommende månedene.
Dette er en viktig konklusjon for ADRA etter at Petracek deltok på det tredje humanitære toppmøtet om Ukraina 26. september 2023 i Oslo rådhus. Møtet ble organisert av EU-kommisjonens generaldirektorat for humanitær bistand og sivil beredskap (ECHO), og det norske utenriksdepartementet var vertskap.
Møtet fant sted ett år etter at det første møtet i serien ble avholdt i Brussel. Den gang samlet møtet representanter for den ukrainske regjeringen, EUs medlemsstater, viktige givere, FN-organisasjoner, Den internasjonale Røde Kors-komiteen, Verdensbanken og EU-finansierte humanitære organisasjoner. Målet var å sikre en bærekraftig, effektiv og omfattende respons på de humanitære behovene i Ukraina, inkludert både humanitær bistand og utviklingshjelp. Møtet i Oslo samlet enda flere deltakere enn det første møtet.
EU-kommissær for krisehåndtering, Janez Lenarčič, fremhevet i sin åpningstale viktigheten av å opprettholde humanitær finansiering, partnerskap med lokale aktører, humanitær minerydding og balansen mellom humanitær bistand og gjenoppbygging.
«Som en ledende humanitær giver i Ukraina har EU invitert viktige humanitære aktører til å diskutere de mest presserende behovene til det ukrainske folket», uttalte Lenarčič på ECHOs nettside i en nyhetsartikkel som ble publisert samme dag som møtet fant sted.
Da representanten for ADRA Europa kom hjem fra toppmøtet i Oslo, forklarte han hvordan ADRA Europa i samarbeid med EU, medlemslandene og FN vil arbeide med dem for å gjennomføre humanitær bistand og utviklingshjelp i Ukraina.
ADRAs virksomhet i Ukraina er for tiden på 18 millioner dollar og støttes av ulike offentlige instanser. På møtet i Oslo ble det klart at det internasjonale samfunnet vil øke støtten til Ukraina. ADRA vil spille en viktig rolle i dette arbeidet og vil søke om midler til bistandsprosjekter som ADRA Ukraina er spesielt godt egnet til å gjennomføre.
«Mest sannsynlig vil ADRA konsentrere seg om tre til fire områder nær frontlinjen, med fokus på helse og utdanning, men også begynne å arbeide med rehabilitering», sa Petracek etter møtet.
Han påpekte at det er en trend i bistandssektoren at lokale frivillige organisasjoner spiller en stadig viktigere rolle i gjennomføringen av bistanden. ADRA Ukraina er som nasjonal frivillig organisasjon godt egnet til å fylle denne rollen. ADRA Ukraina har i dag rundt 300 ansatte og hundrevis av frivillige over hele landet.
ADRA Europas giverkontorer, som ADRA Tsjekkia, ADRA Danmark, ADRA Tyskland og ADRA Slovakia, er nå i dialog med sine respektive regjeringer og vil sannsynligvis motta støtte til bistandsprosjekter i Ukraina.
For å motta EU-midler gjennom EU-kommisjonens generaldirektorat for humanitær bistand og sivil beredskap (ECHO) må ADRA-kontorene sertifiseres. ADRA Tsjekkia, ADRA Danmark og ADRA Tyskland er allerede sertifisert. ADRA Norge er i ferd med å bli sertifisert.
Hver uke sender vi ut et nyhetsbrev med informasjon og nyheter fra inn- og utland. Hold deg oppdatert på det som skjer i Adventistkirken!
Syvendedags Adventistkirken
Den norske union
Postboks 124
3529 RØYSE
Tlf.: + 47 32 16 16 70
Epost: post.dnu@adventist.no
Syvendedags Adventistkirken
Røyseveien 41
3530 Røyse
Om Syvendedags Adventistkirken
Velkommen til den offisielle websiden for Syvendedags Adventistkirken i Norge. Adventistkirken, som vi kalles i dagligtale, er en verdensomspennende, protestantisk frikirke med om lag 20 millioner voksne medlemmer. I Norge er vi ca 4 500 medlemmer fordelt på 56 menigheter fra nord til sør.
Vi håper at du kommer til å bli bedre kjent med oss og det vi står for, mens du bruker disse sidene.