Lukk
Gruppebilde av deltakere i en panelsamtale om matsikkerhet under klimakonferansen COP28 i Dubai.
Foto: COP28 / Stuart Wilson / Flickr.com (CC BY-NC-SA 2.0 DEED)

ADRAs bidrag under COP28

Klimabevisste prosjekter er viktig for utviklingsarbeidet.

ADRA, Syvendedags Adventistkirkens utviklings- og nødhjelpsorganisasjon, var en viktig humanitær bidragsyter under COP28, der de fremmet miljøbevisste prosjekter og hjalp sårbare lokalsamfunn med å etablere praksis som møter klimautfordringene.

FNs klimakonferanse, kjent som COP28, har offisielt anerkjent ADRA som en samarbeidende humanitær organisasjon under det globale arrangementet i Dubai i De forente arabiske emirater fra 30. november til 12. desember 2023. Anerkjennelsen styrker ADRAs status som en institusjon som går i bresjen for grønne prosjekter og styrker ADRAs stemme på fremtidige konferanser.

ADRA-representanter fra USA, Tyskland, Storbritannia, Canada og Madagaskar møtte delegasjoner fra en rekke land og partnere, deriblant FNs kontor for koordinering av humanitær bistand (OCHA) og EU-kommisjonens generaldirektorat for humanitær bistand og sivil beredskap (DG ECHO). ADRA presenterte sin helhetlige tilnærming til arbeid, bærekraftig arealbruk, metoder for skogplanting, ekspertise innen karbonregnskap og matsystemer.

Uforutsigbart klima har globale konsekvenser, men det er spesielt skadelig i regioner som er utsatt for usikre avlinger. Mer enn 333 millioner mennesker forventes å stå overfor ekstrem matusikkerhet i 2023, uten å vite hvor de skal få sitt neste måltid fra.

«Som en humanitær organisasjon med over hundre landkontorer som er vevd inn i lokalsamfunnene de hjelper, er ADRA i en unik posisjon til å tale de mest sårbare menneskenes sak i et ustabilt klima», sier Imad Madanat, visepresident for humanitære saker og nettverksstandarder i ADRA. ADRA var en av få organisasjoner som møtte UNHCRs høykommissær Filippo Grandi for å snakke om behovene til verdens mennesker på flukt og hvordan klimaendringene vil øke antallet. På COP28 Farmers Constituency Meeting fikk vi også muligheten til å understreke betydningen av å fokusere på småbønder og gårder eid av kvinner, fordi det er de som rammes hardest av de negative effektene av ekstremvær.

ADRAs rolle på COP28

På COP28 deltok ADRA i flere panelsamtaler og var vertskap for tematiske sesjoner, blant annet en med tittelen «Carbon Accounting for Humanitarian Actors» (Karbonregnskap for humanitære organisasjoner), som tok for seg ansvaret humanitære organisasjoner har for å drive på forsvarlig måte ut fra miljøhensyn. Paneldeltakere som representerte humanitære organisasjoner, offentlige etater og miljøspesialister, utforsket hvordan bedrifter og organisasjoner kan bruke karbonkalkulatoren til å måle sin miljøpåvirkning og utvikle karbonreduserende tiltak for å bekjempe klimaendringene.

I 2022 deltok ADRA-kontorer fra Tyskland og Canada i pilotprosjektet til Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) og EcoAct for å utvikle en humanitær karbonkalkulator.  Initiativet hjalp ADRA med å beregne klimagassutslippene fra prosjekter i ulike deler av verden.

«Når vi snakker om klimaregnskap, betyr det at vi ønsker å ta ansvar for våre egne handlinger, og vi ønsker å sørge for at lokalsamfunnene vi hjelper, blir mer klimarobuste i fremtiden. Kontorene i ADRAs globale nettverk er en del av lokalsamfunnene, og det betyr at vi må gjøre noe, vi må bli grønnere og mer bærekraftige. Derfor er vi stolte over å være en del av denne viktige samtalen», sier Carina Rolly, leder av panelsamtalen og rådgiver for ADRA Tyskland.

Sammen med Welthungerhilfe og World Vision arrangerte ADRA panelsamtalen “Resilient and Inclusive Food Systems: Strengthening Climate Adaptations for Global Food and Nutrition Security” Panelsamtalen for beslutningstakere og representanter fra ulike generasjonsgrupper undersøkte hvordan skader på miljøet øker risikoen for underernæring blant sårbare befolkningsgrupper.

Claudia Müller (nr to fra venstre), statssekretær i landbruksdepartementet i Tyskland, holdt innledningsforedraget under panelsamtalen om matsikkerhet under COP28. Foto: Carina Rolly / ADRA Germany

ADRA deltok også i sesjonen “Climate-Induced Shocks and Humanitarian Response” for å understreke sammenhengen mellom matsikkerhet, klimaendringer og humanitær innsats. Samtalen understreket det store behovet for nye ideer og samarbeidsmetoder for kulturelt relevante og klimasensitive tiltak som gir kvinner, jenter og familier mulighet til å bygge trygge, rettferdige og motstandsdyktige samfunn.

ADRAs klimasmarte teknikker

ADRA går i bresjen for å bekjempe miljøskadene forårsaket av klimaendringene. Den humanitære organisasjonens deltakelse på COP28 og fremtidige toppmøter gjør det mulig å fortsette å dele erfaringer og beste praksis.  ADRAs humanitære medarbeidere har ekspertisen som skal til for å sette søkelys på løsninger for klimautsatte befolkninger, siden organisasjonen har gjennomført klimasmarte prosjekter som har hjulpet underprivilegerte lokalsamfunn over hele verden i mer enn førti år. ADRAs grønne initiativer omfatter tørkeresistente vanningsanlegg, sykdomsresistente boliger, drivhus, skolematprosjekter for å forbedre barns ernæring og miljøvennlige jordbruksteknikker.

ADRAs oppfordring til handling

ADRA oppfordrer lokalsamfunn i alle deler av verden til å bli med på #GoGreenWithADRA-initiativet og delta i miljøvennlige aktiviteter som gjør nærmiljøet penere. Se ADRAs verktøykasser for treplanting og finn ut hvordan skoler og unge engasjerer seg i pedagogiske aktiviteter for å beskytte lokalsamfunn mot klimaendringene.

ADRA Norges arbeid for klimabevisst utvikling

ADRA Norge har inkludert tilpassing til klimaendringer i alle sine programmer, opplyser Elidon Bardhi, programdirektør i ADRA Norge. Oppmerksomheten om å drive klimavennlig gjelder organisasjonens arbeid både i Norge og utlandet. ADRA ble nylig miljøsertifisert etter den strenge internasjonale standarden for miljøledelse ISO 14001. Det innebærer bl.a. at organisasjonen holder regnskap med alle sine utslipp av CO2.

I Niger har 9 000 elever og 120 lærere deltatt på kursing i hvordan de skal dyrke mat på en klima-smart måte. Skoler i Niger, Mali, Somalia, Etiopia og Sør-Sudan har fått utstyr til å bruke solenergi. I flere av disse landene inkluderer ADRAs prosjekter både planting av trær og bevisstgjøring på å ta vare på vannressursene. Dette er noen eksempler på klimabevisstheten som inkluderes i alle programmene ADRA Norge har ansvar for.

Om ADRA

Adventist Development and Relief Agency (ADRA) er Syvendedags Adventistkirkens internasjonale humanitære organisasjon med virksomhet i 118 land. ADRAs arbeid styrker lokalsamfunn og forandrer liv over hele verden ved å tilby bærekraftig samfunnsutvikling og katastrofehjelp. ADRAs formål er å tjene menneskeheten slik at alle kan leve slik Gud hadde tenkt.

Artikkelen ble først publisert på websiden til ADRA International.

Tilbake til nyhetsarkiv