Lukk
Ukrainian Adventist Theological Institute - Adventistkirkens teologiske høyskole i Ukraina., i utkanten av Kiev.
Foto: Tor Tjeransen/Adventist Media Exchange (CC BY 4.0)

Adventistkirkens skoler i Ukraina blir tilfluktssteder

Våre bønner og bidrag kan hjelpe.

Adventistkirkens høyskole i Ukraina, Ukrainian Adventist Theological Institute, ligger bare et lite steinkast unna Antonov International Airport, i utkanten av Kiev. 6,6 kilometer for å være presis. I luftlinje teller vi nok knapt 3 kilometer. Nærheten til flyplassen er trolig praktisk for elever i fredstid. Men nå er det lite som minner om fred, og naboskapet med flyplassen ble direkte livsfarlig den 24. februar da russiske fly angrep den. Krigen er kommet så tett på som det går an for teologistudentene og fakultetet.

Den røde markøren på kartet angir skolens beliggenhet. Foto: Google Maps.

Leder for Adventistkirkens skoleavdelingen i Ukraina, Kostyntyn Kampen, opplyser at den dagen foregikk det kamper i byer der fem av landets 24 adventistskoler holder til, og bare en av dem var åpen. Myndighetene hadde erklært en to ukers pause for all skoledrift. Likevel fortsatte enkelte adventistskoler undervisningen på Zoom. Men da elevene drog hjem grunnet Zoom-undervisning eller nedstengning, ble de omgjort til tilfluktssteder.

Foto: Kostyntyn Kampen.

– Hvis skolene må flytte pulter ut av klasserommene og madrasser inn-, hvis lærere må lage mat for flyktninger i stedet for å planlegge klassetimer-, og hvis skolekapellaner må holde gudstjenester for voksne i stedet for barn – for å oppfylle vårt oppdrag, er vi villige til å gjøre det. Alt for å redde mennesker.

Kampen sier videre at alle elevene på Ukrainian Adventist Theological Institute er evakuert.

– En pastor, en kapellan og to familier til ble igjen på skolen. De har mat enda i noen dager.

– Nesten alle skolene har andakter med barna på Zoom hver dag.

Den euroasiatiske divisjon, som omfatter Ukraina, har satt mye inn på å tilby utdanning og utvide sitt tilbud de siste fem årene.

Lisa M. Beardsley-Hardy, leder for skoleavdelingen ved Adventistkirkens verdensforbund, er begeistret over den sterke målsettingen til divisjonen.

– Enkelte av distriktskontorene ble bygd om til skoler, og en ukrainsk forretningsmann donerte endog fabrikken sin, og den er nå ombygd til skole.

– Vær snill å be for våre elever, lærere og skoler i Ukraina.

Vi skal definitivt be for dem og alle våre trossøsken i Ukraina akkurat nå, men vi kan-, og må gjøre mer enn å be. En av de beste måtene vi kan bidra på er å gi økonomisk støtte til det arbeidet ADRA gjør for ukrainske flyktninger.

Gry Haugen, kommunikasjonssjef ved ADRA Norge, sier at de akkurat nå jobber for å hjelpe de flyktningene.

– Vi er til stede ved alle grenseoverganger og hjelper flyktningene med mat og drikke, og hjelp til å finne ly.

Det kan vi også gjøre ved å støtte ADRA i arbeidet. Gi ditt bidrag her!

Tilbake til nyhetsarkiv