Lukk
Elever ved Tyrifjord barne- og ungdomsskole fikk vise gjenmøtet med kristendommen fra det første århundre.
Foto: Sindre Hammersbøen

Bevegelsen som ikke lot seg stoppe

Tyrifjord barne- og ungdomsskole med skolegudstjeneste.

Gudstjenesten den 26. mars i Adventistkirken Tyrifjord ble en minnerik opplevelse for alle som var til stede, da 5.-10. trinn ved Tyrifjord barne- og ungdomsskole framførte et storslagent skuespill om de første tiårene i den kristne bevegelse (Manus Harald Giesebrecht). Året er ca. 55 e. Kr, og publikum får være med på et tenkt romersk tribunal, en rettshøring, der ulike personer som har vært i berøring med Jesus og den kristne bevegelsen blir nøye forhørt. Keiseren søker nemlig svar på hvordan det kan ha seg at det mektige romerske imperiet har mislyktes så totalt i å knuse Jesus-bevegelsen, for evangeliet har spredt seg som ild i tørt gress rundt hele Middelhavet i årene etter Jesu død i Judea, og har nå nådd selveste Roma. Men hvordan skal Roma beholde sverdets makt i møte med kjærlighetens evangelium? Hvem var egentlig Jesus fra Nasaret, snekkeren og rabbien fra Galilea, hviss etterfølgere nå også teller romerske guvernører og offiserer?

34 elever var i aksjon i varierte roller, iført tidsriktige romerske og jødiske kostymer. Her fikk man møte troverdige mennesker med sine opplevelser og perspektiver, både rabbi Gamaliel, landshøvding Pilatus, øverstepresten Kaifas, guvernøren på Kypros, fangevokteren i Filippi, offiseren fra Kapernaum, alle med frittalende fruer, jøder fra Jerusalem og Damaskus, samt romerske soldater, romerske borgere, Paulus. Tribunalet veksler mellom å være avventende, spørrende, overraskede, hånlige, arrogante og interesserte i møte med disse menneskenes personlige erfaringer. Hele rettsseansen blir et mektig vitnesbyrd om kraften i den kristne tro; at kjærlighet er sterkere enn ondskap, kjærligheten overvinner døden, likeverd heller enn maktkamp og hierarki, kjærligheten i kontrast til volden.

En scene som heller ikke gikk upåaktet hen, var øyeblikket da en gruppe kvinner fra 2022 stormer inn i tribunalet og krever å få snakke med Paulus, mannen de mener står bak mye av undertrykkingen av kvinner opp gjennom historien. Tribunalet kommenterer bestyrtet at de nettopp har anklaget ham og den kristne bevegelse for det motsatte, nemlig «farlige tanker om likeverd», og publikum blir vitne til en spennende og opphetet diskusjon mellom Paulus og kvinnen om intensjoner, verdier og tekstforståelse. Kvinnene kan videre til Paulus og tribunalets store forbauselse avsløre at selv den romerske keiseren i sin tid ble kristen, og at Jesus-bevegelsen har vokst og i 2022 teller over 2 milliarder troende.

Elevene innrømmer at det har vært anstrengende å jobbe så intenst med manus, men at det også har vært veldig lærerikt og spennende å forestille seg hvordan det opplevdes å møte den kristne troen i det første århundret og å leve seg inn i karakterene de skulle portrettere. «Dette var gøy!» sa «Fru guvernør Sergius» begeistret og både offiser «Offiser Claudius» og «Pilatus» var enige. «Dette er noe vi kommer til å huske lenge, og det har gitt oss et nytt perspektiv på kjernen i kristendommen».

Tilbakemeldingene fra publikum på elevens prestasjon var overstrømmende og kommentarer som «Nå ble jeg virkelig oppbygget», «dette var virkelig inspirerende», «et høyst relevant budskap» var å høre i samtalene etter programmet. Andre pekte på hvor imponerte de var over hvor mye elevene hadde lært utenat av de lange utlegningene i vitneavhørene, og hvor stor innlevelse elevene viste i de ulike karakterene. Flere satte pris på den direkte, usentimentale tonen i språket, og pekte på hvor relevant budskapet om likeverd og kjærlighet som trumfer vold og trusler er, også i dag. Som en sa, «Nå ble jeg igjen minnet på hvorfor jeg er stolt over å være kristen!»

Tilbake til nyhetsarkiv