Meny
Lukk
Mona Linnerud og Synnøve Bach sørger for at familier med trang økonomi får gaver til jul. Her kontrollerer de at nettene med gaver til 67 personer i 20 familier er riktig merket, slik at de kommer til riktige hjem.
Foto: Tor Tjeransen/ADAMS

Gir gaver til vilt fremmede

Den gleden disse gavene bidrar til nå rett før jul, betyr uendelig mye.

Mens mange damer stresser rund for å få kjøpt gaver til alle i familien, er Mona Linnerud travelt opptatt med å pakke gaver til mennesker hun ikke vet hvem er. Mona sørger nemlig for å lage pakker til mennesker som knapt har råd til ekstra mat til jul.

I stua til Mona sitter Synnøve Bach og Wera Woie og skriver personlige hilsener til alle familiene som skal få presanger til jul takket være «Lokal giverhjelp» og Syvendedags Adventistkirken på stedet. Gavene legges i store nett og merkes med et nummer for hver familie som skal få presangene. Alle de tre damene gleder seg over at de kan være med på å skape glede til jul i familier som sliter økonomisk.

For fire år siden vakte Gud tanken i Mona, at hun måtte strekke seg ut over egen familie og gjøre noe for dem som hadde det vanskeligst i kommunen. Hun var ikke sen om å sette tanken ut i livet. Hun kjøpte en gave, og mens hun stod i Storgata sendte hun en bønn til Gud om hjelp til å finne en som trengte gaven. Hun ble ledet til en mann av det slitne slaget. Han ble både forfjamset og rørt da Mona kom og ga ham julegaven hun hadde kjøpt.

Det var den spede begynnelsen på prosjektet hun i dag kaller «Lokal giverhjelp». Mona har mange villige hjelpere i lokalmiljøet på Jessheim. Ikke minst får hun hjelp fra det lokale næringslivet, som bidrar med nyttige gaver til en verdi av mange tusen kroner.

Kvalitetsgaver
Med sitt energiske engasjement møter Mona stor forståelse hos bedriftslederne hun ber om å bli med å gi gaver. Dessuten har hun hjelp av medlemmer av Adventistkirken som bidrar både med penger og med å pakke inn alle gavene.

– Jeg er opptatt av at gavene skal passe til mottakerne og at de har god kvalitet, forklarer Mona. Og hun har virkelig lagt stor omtanke i å skaffe fine gaver fra anerkjente produsenter. Hun ønsker at mottakerne skal få ting hun kunne tenkt seg å gi sine egne barn.

Blant presangene er det fine gensere fra B-Young og hodetelefoner fra Kygo. I år er det 67 personer i 20 familier som får gaver på grunn av det initiativet Mona har tatt. Det er ingen tvil om at hun lever opp til sitt eget motto om å gjøre godt mot sin neste.

Mona og medhjelperne aner ikke hvem mottakerne er, og skal ikke vite det heller. Barnevernet i Jessheim kommune sørger for at gavene kommer til dem som virkelig trenger det. Alt Mona vet er hvor mange personer det er på listen, hvilke alder og hvilket kjønn mottakerne er.

En unik innsats
En uke før julaften, leverte Mona og medhjelperne 20 store bærenett med julemotiv på Rådhuset i Ullensaker. Janne Pedersen i kommunens barnevernstjeneste blir blank i øynene når hun ser alle gavene, og gir hver av damene en takknemlig klem.

– Den innsatsen disse damene gjør, er helt unik, sier Pedersen. Hun forteller at det er mange barn i kommunen som er i en vanskelig livssituasjon og trenger en oppmuntring.

– Den gleden disse gavene bidrar til nå rett før jul, betyr uendelig mye for disse familiene, sier Janne Pedersen. Hun har listen over mottakerne og sørger for at gavene kommer til riktige personer. Pedersen møter selv noen av mottakerne og vet hvor takknemlige de blir.

Mona Linnerud presiserer at Barnevernet ikke er med i prosessen med å skaffe gavene og gjøre dem i stand. De er bare en formidler av den kjærligheten gavene representerer.

Adventistkirken i Norge oppfordrer alle med tilknytning til menigheten til å være med å spre noe av Guds godhet i verden gjennom tiltaket «alle engasjert». Mona og hennes medhjelpere er et strålende eksempel på hva engasjerte mennesker kan få til i sitt miljø.

Flott levert! Dere er en inspirasjon for andre og bidrar til målsettingen om å få «alle engasjert».

Tilbake til nyhetsarkiv