Meny
Lukk
I forbindelse med skoleåpningen av to nye skoler i Etiopia, gjorde HappyHand gjenbruksbutikk i Hole og Moss det mulig å gi ut en måneds rasjon med mat for 150 trengende familier. Familiene ble valgt ut i samarbeid med lokale myndigheter, slik at de som trengte det aller mest fikk hjelp.
Foto: Øystein Kolstad/ADRA

HappyHand med mat til 150 familier i tørkerammede Etiopia

Gjenbruksbutikker i Hole og Moss responderte raskt på nødmelding.

Styremedlem i HappyHand Hole, Øystein Kolstad, jobber til daglig i ADRA Norge på Vik i Hole. For noen uker siden fikk han et SOS om hjelp fra tørkerammede Etiopia.

– ADRA-kollegene mine i Etiopia fortalte meg om den alvorlige situasjonen i landet, og lurte på om vi hadde mulighet til å hjelpe, forteller Kolstad.

– Akkurat nå skjer det mye i verden, og ADRA bruker penger vi får inn til nødhjelp raskt til prosjekter i Jemen, Syria, Pakistan og Ukraina, bare for å nevne noen. Vi har også et skolelunsjprosjekt på Afrikas horn, ved to skoler i Etiopia, ti skoler i Somalia og ved fire skoler i Sør-Sudan, for å sikre at barna kommer til skolen. Rektorene rapporterer at mange barn slutter som følge av sult. De orker ikke komme på skolen, eller familiene flytter for å prøve å finne mat andre steder. Det er derfor ikke mye ekstra vi har, men så kom jeg på at vi kunne spørre HappyHand på Vik i Hole om det var muligheter for støtte, forteller Kolstad.

HappyHand Hole hev seg rundt og styret bestemte at overskuddet for oktober skulle gå til mat til familier i Etiopia. Søsterbutikken HappyHand Moss ble også spurt om de kunne bidra, og de sendte sporenstreks 50 000 kr til dette arbeidet. Slik ble prosjektet «HappyHand Food Distribution» raskt en realitet.

Denne uken var Øystein med på matdistribusjonen for HappyHand i Etiopia. Kolstad var i Etiopia i forbindelse med skoleåpning av to ny skoler som ADRA Norge og Norad har støttet byggingen av. -Også dere i Ringeriksregionen, som har støttet Tyrifjord barne- og ungdomsskoles og Tyrifjord videregående skoles Hjelpeaksjon, har vært med på byggingen av disse skolene, siden en del av pengene fra aksjonen går til egenandelen ADRA må ha til prosjektet for å få støtte fra norske myndigheter, forteller Øystein.

-Hver familie mottok 10 kg mel, 3 l matolje, 5 kg ris og salt. Dette er en måneds matrasjon. Familiene ble nøye utvalgt i samarbeid med ADRA lokalt og myndigheter på stedet. Slik kunne vi hjelpe de som trengte det aller mest, og var hardest rammet av tørken, forteller Kolstad.

Tørken på Afrikas horn når ikke nyhetene slik som mange andre katastrofer, men situasjonen er alvorlig, og mange land opplever at regnet uteblir for fjerde år på rad. Kuene produserer mindre melk, og mange av dyra bukker under. Dyra representerer viktig næringskilde for barna i Etiopia. Nå er 8 millioner mennesker er i behov for nødhjelp i Etiopia, ifølge FN.

Frivillig daglig leder i HappyHand Hole, Britt Celine Oldebråten, sier: -Det er en glede å kunne hjelpe til med dette prosjektet. Mat til en hel familie i en måned koster ca. 700 kr. Tenk at vi kunne hjelpe 150 familier takket være HappyHand-butikkene og våre frivillige! Tusen takk til alle som bidrar med donasjoner, som frivillige, eller som kommer og handler i butikken. Det nytter!

HappyHand Hole er gjenbruksbutikken til Adventistkirken Tyrifjord på Vik torg. Alle som jobber der er frivillige, og ingen mottar lønn. Tingene i butikken er gitt av folk i nærmiljøet. Alt overskudd gis bort til gode formål lokalt og internasjonalt.

ADRA, Adventist Development and Relief Agency, er Adventistkirkens utviklings- og nødhjelpsorganisasjon som jobber i 120 land. ADRA Norge har støtte fra Norad, Kavlifondet og private givere.

Tilbake til nyhetsarkiv