Meny
Lukk
«Jesus vet hvordan du er. Han tar høyde for deg,» sa pastor Anne-Siri Gustafsson i sin preken med tittelen «Jeg vil gå med Jesus - tilpasset gange». Hun talte sabbats morgen under generalforsamlingen i Nordnorsk distrikt.
Foto: Tor Tjeransen/Adventist Media Exchange (CC BY 4.0)

Jeg vil gå med Jesus

Ikke alle går med Jesus på samme måte.

«Ikke alle har kapasitet til å gå lange fjellturer med Jesus,» sa Anne-Siri Gustafsson i sin preken sabbats morgen til delegatene ved generalforsamlingen for Nordnorsk distrikt helgen 6.-8. mai. Gustafsson er pastor i Lofoten, og hun nevnte sin egen begrensning på grunn av astma, og måtte bare innse at det ikke var mulig for henne å bli med på de lange fjellturene andre av hennes pastorkolleger i nord så gjerne ville ha henne med på.

Fra dette utgangspunktet ledet hun forsamlingen gjennom en refleksjon om hvordan Jesus tar høyde for at vi alle er veldig forskjellige. De forskjellene tar Jesus høyde for når vi velger å gå med ham.

Det åndelige temaet for helgen med generalforsamlingen var «Jeg vil gå med Jesus». Og alle talerne berørte forskjellige fasetter av det å være et menneske som vil gå med Jesus. Det samme tema vil bli belyst fra ulike vinkler under de øvrige tre generalforsamlingene Adventistkirken i Norge avvikler i løpet av mai måned i år.

Temaet er ikke tilfeldig. Det knytter an til Generalkonferensens strategiplan for verdenskirken. Den kalles «I will go», som betyr «Jeg vil gå». Den internasjonale strategiplanen gjenspeiles i strategiplanene i Norge og er en sterk inspirasjon til å delta aktivt i menighetens arbeid, der vi ønsker å se «Alle engasjert

Jesus tar høyde for «actiongutta»

Gustafsson minnet i sin preken om at vi alle er veldig forskjellige. Jesus kalte folk med svært ulik bakgrunn og forskjellig temperament. Jesus tok med seg Jakob og Johannes i disippelflokken. De to ble kalt tordensønnene, bemerket Gustafsson.

– Det lå sikkert en historie bak det kallenavnet, med tilhørende atferd.

Den impulsive Peter var så brå.

– Noen ganger ble det skikkelig bra, som da han gikk på vannet. Andre ganger gikk det helt galt, som da han hogg av øret til øversteprestens tjener (Lukas 22:50).

– Hadde disse guttene gått på norsk skole, ville de blitt sendt til PP-tjenesten, men Jesus møtte dem der de var. Jesus tok «actiongutta» med på tur. Han gikk med dem.

Jesus er konge over «actiongutta», men Jesus er også konge over dem som trenger tid til å tenke. Slike som Nikodemus, han som nokså nølende kom til Jesus midt på natten.

Maria Magdalena ble møtt av frelseren på en måte som passet for hennes personlighet og situasjon, sa Gustafsson.

– Jesus er konge over dem som trenger en ny start.

«Jesus vet hvordan du er. Han tar høyde for deg. Kanskje han kan hjelpe deg til å ta høyde for de andre i menigheten» appellerte hun.

Tunge skritt mot Emmaus

Fredag kveld inviterte Marianne Dyrud, organisasjonssekretær i Den norske union, forsamlingen til å tenke over hvordan ganglaget var til disiplene som var på vei til Emmaus etter at Jesus var korsfestet. De gikk nok med både usikre og tunge skritt. Men da Jesus slo følge med dem på veien, åpnet han skriftene for dem. Og da de plutselig skjønte at det var Jesus selv som hadde bedt bordbønnen ved kveldsmåltidet, var alt brått forandret.

Nå var skrittene hverken slitne eller usikre. De løp tilbake til Jerusalem for å fortelle at de hadde sett Jesus i levende live.

– Jesus hadde gitt dem et sikkert grunnlag for å gå med et helt annet ganglag.

«Om jeg må si: ‘Foten min er ustø’, så holder din godhet meg oppe, Herre.» (Salmene 94:18).

«På tross av usikkert underlag, kan Jesus gi oss trygghet til å gå med sikre skritt,» sa Dyrud.

Tilbake til nyhetsarkiv