Meny
Lukk

Koronatid og endetid på Sunnmøre

Med et intimt, mer personlig, mer ærlig og realistisk uttrykk.

– Da pandemien og nedstengningen slo til i mars, ble jeg tvunget til å kaste meg rundt og gjøre noe jeg egentlig hadde tenkt på lenge: sørge for at vår menighet var mer og bedre til stede på internett, forteller Vidar Hovden, pastor på Nordvest-landet, til Adventnytt.

Det hele begynte som nokså spontane «kongen taler til folket»-videosnutter som han strømmet fra sofaen på kontoret sitt. I høst tok han opp, og la ut taler fra kirken med mobilen sin. Det hadde en viss effekt. Folk la merke til det.

– Siden pandemien begynte, har jeg forsøkt å finne et online-format som passer våre økonomiske rammer og vår tilgang på menneskelige ressurser. Jeg innså ganske tidlig at jeg ikke skulle forsøke å blande meg inn i selskapet med de store menighetene som mer eller mindre strømmet en gudstjeneste fra en tom sal, sier Vidar.

Dessuten syntes han ikke formatet passet anledningen så bra uansett (selv om mange verdsatte og verdsetter dette tilbudet). Han la blant annet merke til at flere store menigheter utenfor Adventistkirken i Norge og i verden, kom til lignende konklusjoner. De gikk tilbake til mer intime, mer personlige, mer ærlige og realistiske uttrykk på online-«gudstjenester». Mer i tråd med slik situasjonen faktisk var for de fleste, der de satt i karantene og på hjemmekontor.

– Så, i januar, bestemte jeg meg for å i stedet lage noen korte 5-10 minutters undervisningssnutter/andakter om endetiden, forteller Vidar.

Temaet vokste frem som en forlengelse av en taleserie han hadde hatt gående i kirken. Tanken var å si noe konstruktivt, etterrettelig, livsnært og aktuelt om endetiden i Bibelen. Ikke minst i kontrast til alt det spekulative og livsfjerne som er å se på diverse sosiale medier og bare skaper mistro.

– Jeg ville undervise om endetiden på en måte som var solid teologisk, men også dypt plantet i menneskelivet og hverdagslivet. Jeg ville vise at endetiden også kan brukes som en kilde til håp. Noe som inspirerer til å bli et bedre, tryggere og sunnere menneske. Og som også vil utfordre til å gjøre verden bedre. Vi må ikke forholde oss til verden som Jona til Ninive, da han satte seg utenfor byen og ventet på at Gud skulle sende sin straffedom, understreker Vidar.

– Jeg lager alt med tanke på at folk utenfor våre sirkler skal ha sjansen til å «make sense of it». Det er på allmennmenneskelige vilkår, og dermed vil sikkert adventister savne konkrete eksempler de er vant med. Dette er oppvarmingen til en ny serie jeg planlegger over samme lest, og som går på å framstille Bibelen som et troverdig kart til det å være menneske i vår verden. Den kommer til å bli nokså utradisjonell», avslutter Vidar med et smil.

Resultatet har så langt blitt fem episoder. De er spilt inn med enkelt og rimelig utstyr som likevel gir en overraskende god kvalitet. Vidar håper derfor klippene også kan være til inspirasjon for andre små menigheter. Digitale tilbud behøver ikke kreve store investeringer eller stor teknisk kompetanse.

Du kan selv se disse videosnuttene på Ålesund menighets hjemmesider: alesund.adventistkirken.no eller på facebook.

Tilbake til nyhetsarkiv