Meny
Lukk
Mange kristne velgere oppdaget at de var blitt strøket fra manntallet da de skulle stemme ved delstatsvalget i delstaten Madhya Pradesh i India ved valget på delstatsforsamling 28. november 2018.
Foto: rawf8/Shutterstock.com

Kristne i India strøket fra valglister

India er en føderal stat med 29 delstater og sju territorier. Valget på lovgivende forsamling i Madhya Pradesh burde få et etterspill, sier Åpne Dører i Sveits. Den 28. november ble kristne systematisk diskriminert der. Siden navnene deres ikke var i manntallet, ble de nektet å avgi stemme. Leo Cornelio, romersk-katolske erkebiskop av Bhopal, hovedstaden i staten, ble også nektet å stemme på tross av valgkort i hans valglokale.

– Dette er urettferdig og ikke et tegn på demokrati. Det er et tydelig bevis på at det kristne samfunnet ikke engang tas i betraktning».

Indignerte kristne ville nå vurdere å be om innledning av en offisiell forespørsel.

Ifølge Åpne Dører i Sveits mener kristne ledere at det er Bharatiya Janata-partiet, det hinduistiske nasjonalistpartiet til statsminister Narendra Modi, som er ansvarlig for å fjerne navnene. Modi sies å ha forsøkt å forhindre seier til sin politiske motstander, Indian National Congress, som de kristne velgerne trolig ville foretrukket.

Kristne med hinduistiske fornavn kunne stemme
Delstaten Madhya Pradesh har siden 2003 vært styrt av Bharatiya Janata-partiet. Lignende hendelser har også funnet sted andre steder i India, som i Bangalore eller Mangalore i den sørlige staten Karnataka, rapporterer Åpne Dører. I mai tapte Bharatiya Janata-partiet parlamentsvalget i denne delstaten til kongresspartiet. I delstatsvalget 28. november kunne kristne med hinduistiske fornavn, stemme, men de med kristne fornavn var fjernet fra manntallet.

I 2019 skal det holdes nasjonale valg i India. Ifølge Åpne Dører er resultatet av dette valget avgjørende for religionsfriheten i landet. En grunn til håp er at Bharatiya Janata-partiet i delstatene Chhattisgarh, Madhya Pradesh og Rajasthan mistet flertallet ved de siste regionale valgene. I disse delstatene er det rapportert om mange angrep mot kristne. I Chhattisgarh og Madhya Pradesh gjelder såkalte «anti-konverteringslover».

India er for tiden rangert på 11. plass i forfølgelsesindeksen Åpne Dører har publisert. Ifølge folketellingen fra 2011 består befolkningen i India av 79,8 % hinduer, 14,2 % muslimer, 2,3 % kristne, 1,7 % sikher, 0,7 % buddhister, 0,4 % jainas og 0,7 % tilhengere av andre religioner.

Tilbake til nyhetsarkiv