Meny
Lukk
Tonga Mission hovedkontor ble rammet av tsunamien 15. januar.
Foto: Tonga Adventist Mission

Nødhjelpsinnsats på Tonga

ADRA bidrar med hjelp til de 84 % berørte på øysamfunnet.

ADRA samarbeider med Syvendedags Adventistkirken på Tonga for å hjelpe mennesker som ble rammet av vulkanutbrudd og tsunami 15. januar.

ADRA deler ut kontantkuponger til mat og andre basisvarer til 700 rammede husholdninger på Tongas hovedøy Tongatapu og de ytre øyene. Mandag 31. januar distribuerte teamet kontantkuponger til innbyggere på øyene Mango og Atata. Onsdag 2. februar var de på øya Ha’apai. Arbeidet vil fortsette de neste ukene. På lang sikt vil strategien være å hjelpe bøndene som har mistet avlinger og husdyr.

Utbruddet fra undersjøiske vulkanen Hunga Tonga-Hunga Ha’apai, forårsaket en tsunami som oversvømte deler av øya Tongatapu og andre nærliggende øyer. Tre mennesker omkom. Hjem, kirker og andre offentlige bygninger ble skadet og ødelagt. Syvendedags Adventistkirkens hovedkontor ble oversvømt under tsunamien, og det har blitt noe skader på hus på eiendommen. Enkelte andre kirker har også blitt delvis ødelagt under naturkatastrofen.

Ifølge den siste situasjonsrapporten fra ADRA 31. januar, er 84 % av befolkningen på Tonga berørt av naturkatastrofen. Mange har blitt hjemløse: 293 hjem ble ødelagt og 1525 mennesker er fortsatt internt fordrevet. Internasjonal hjelp har begynt å komme til øyene, men nok mat er fortsatt en stor bekymring. Kommunikasjonen med landet er fortsatt vanskelig.

Regionalkontoret ADRA South Pacific koordinerer nødhjelpsarbeidet i samarbeid med Adventistkirken på Tonga og nasjonale myndigheter. ADRA-nettverket og kirken har forpliktet seg til å hjelpe med ca. kr 850 000 så langt. Beløpet øker ettersom gaver til arbeidet kommer inn. Foreløpig budsjett for det langsiktige arbeidet er ca. kr 400 000.

Greg Young, leder av ADRAs regionalkontor i Sør-Stillehavet, forteller at folket på Tonga er optimistiske på tross av utfordringene de har vært gjennom de siste ukene: «Det har vært inspirerende å høre hvilken motstandskraft folket på Tonga har, og hvordan de trår til fra alle samfunnslag for å hjelpe de som er rammet», forteller Young.

Støtt arbeidet på Tonga!

Denne artikkelen stod først i Adventist Record.

Tilbake til nyhetsarkiv