Lukk
«Søsteren min og jeg sov da jordskjelvet skjedde. Moren vår vekte oss og sa at vi måtte komme oss ut av huset. Det ristet fryktelig. Vi var veldig redde og løp ut i gata. Det var mange mennesker der. Vi var gjennomvåte av regnet og veldig kalde.» – Adam (8), Latakia (Al-Haffeh), Syria, 20. februar 2023.
Foto: ADRA Syria

Store oppgaver ett år etter jordskjelvet

ADRA fortsetter et viktig arbeid for jordskjelvofre i Syria.

Den 6. februar 2023 rammet et kraftig jordskjelv østre Tyrkia og nabolandet Syria. Dette jordskjelvet, og hundrevis av etterskjelv, forårsaket enorme ødeleggelser på begge sider av grensen.

Tusener av kvinner, menn og barn omkom. Infrastruktur og helsefasiliteter, ble lagt i grus.

Minst 8,8 millioner mennesker ble rammet av jordskjelvet i Syria. Her var 15,3 millioner mennesker i behov for humanitær hjelp også i tiden før jordskjelvet.

ADRA var til stede allerede i timene etter katastrofen skjedde for å gi nødhjelp til de hardest rammede, særlig barn, gravide kvinner og eldre. Mat, drikkevann og tepper ble distribuert, og det ble installert generatorer for å gjenopprette drikkevannsystemet.

Slik kunne ADRA hjelpe med dine gaver

I Tyrkia ga ADRA støtte til redningsteam og lokale organisasjoner som ga husly og nødhjelpspakker til rammede mennesker. Totalt var over 50 hjelpearbeidere i sving og hjalp over 9000 mennesker med vintertelt, gassovner og varmt tøy.

Etter den første nødhjelpsoperasjonen, avsluttet ADRA arbeidet i Tyrkia og fokuserer nå på å hjelpe familier i Syria.

ADRA har jobbet i Syria i mange år og kunne derfor starte nødhjelpsarbeidet bare timer etter at jordskjelvet skjedde. ADRA-teamet i Syria teller rundt 110 ansatte og frivillige, og de ble sendt til tre områder: Latakia, Aleppo og Hama. I de første dagene etter katastrofen, ble 14 005 måltider, 3 572 matpakker og 590 tepper delt ut. Tre steder, som ble brukt til midlertidig husly, ble renovert. Hjelpen i denne første fasen hjalp 46 000 kvinner, menn og barn.

Hva trengs å gjøres nå? Gjenoppbygging etter jordskjelvet

I den første fasen sørget ADRA for at mennesker som ble rammet kunne overleve. Videre har ADRA jobbet med rehabilitering i Latakia, Aleppo og Hama.

Ødelagte skoler har blitt renovert. Skolebarn, som ikke lenger kunne gå på skolen på grunn av jordskjelvet, fikk ekstra undervisning. Dette gjorde det lettere for dem å komme tilbake til skolen senere. Familier fikk også teknisk og økonomisk hjelp til å gjenåpne butikker og foretak. Dette har hjulpet familiene til å komme seg på bena igjen.

Familier som enda ikke har hatt mulighet til å reparere hjemmene sine, får også hjelp. Bygninger, som har blitt brukt til tilfluktssentre, har blitt renovert og oppgradert med bedre sanitærfasiliteter, og ADRA har distribuert vaskemidler og produkter så folk kan holde det rent rundt seg. Familier mottar pengestøtte for å reparere ødelagte hus. ADRA jobber også med lokale myndigheter for å reparere vannsystemer, vannrør og vanntanker.

Hjemløs og arbeidsløs – nytt håp for Nahla

Med din støtte investerer vi ikke bare i rekonstruering, men vi gir også enslige mødre som Nahla muligheten til et bedre liv for seg og barna.

Nahla er mor til to gutter og to jenter. Før jordskjelvet levde de et enkelt, men godt liv. Nahla ville at alle fire barna skulle gå på skolen.

Siden familiehjemmet ble ødelagt 6. februar 2023 og Nahla mistet jobben sin som renholder, har familien bodd på ett rom. Nahla er takknemlig for at barna hennes er i live, men merker ettervirkningene etter jordskjelvet. Døtrene går fortsatt på skolen, men begge sønnene har sluttet på skolen for å jobbe og tjene penger for at familien skal greie seg.

Nahla har blitt kjent med ADRA i tilfluktssenteret der hun bor, siden ADRA har distribuert mat og hygieneprodukter. En dag fikk Nahla tilbud om å ta seg av rengjøringen. Hun har sagt ja til tilbudet og ser mulighetene som den nye jobben fører med seg.

Nahla vet hvor vanskelig det er å ta vare på familien med begrensede ressurser: «Enhver mor kjemper for en god framtid for barna sine,» sier hun.

Tilbake til nyhetsarkiv