Lukk
Lekishon Laban (33) fra Kenya er i Norge for fjerde gang for å selge bøker i Studentprogrammet-Norsk Bokforlag. – Programmet har forandret livet mitt, sier han. Ta godt imot ham og hans kolleger når de kommer til ditt hjem.
Foto: Tor Tjeransen/ADAMS

Studentprogrammet forandret livet mitt

Lekishon Laban finansierer journalistutdanningen sin i Kenya med pengene han tjener i Studentprogrammet-Norsk Bokforlag.

Lekishon Laban er en av 54 utenlandske studenter som får delta i Studentprogrammet-Norsk Bokforlag som selger i fire måneder. Han jubler over de mulighetene dette har gitt ham.

– Før var jeg ingen ting. Nå er jeg noen, sier Lekishon Laban om hvor viktig Studentprogrammet-Norsk Bokforlag har vært for ham.

– Dette programmet har forandret livet mitt.

Lekishon studerer journalistikk ved University of Eastern Africa, Baraton i Eldoret i Kenya, og han har et år igjen for å fullføre sin bachelorgrad. Men Lekishon er 33 år gammel, ikke midt i tjueåra, slik vi ville forventet med normal studieprogresjon i Norge.

I Kenya kan ikke Lekishon regne med å tjene mer enn fem kroner i timen. Det betyr at han må spare alle pengene fra nesten to årsverk for å betale de 15 000 kronene det koster for et semester på universitet. Uten slektninger som kan være med å betale for utdanningen, blir universitetsutdanning en langdryg affære der et år med studier må avløses av et par år med jobb, for å få råd til et nytt studieår. Dette er virkeligheten for svært mange studenter i Afrika.

– Etter at jeg begynte i Studentprogrammet-Norsk Bokforlag, kunne jeg gjøre opp gjelden min ved universitetet og enda ha litt igjen på kontoen.

Men det er ikke bare pengene som er viktig for Lekishon og de andre studentene, som i løpet av fire måneder i Norge besøker tusenvis av norske familier med direktesalg av bøker. Det er i høyeste grad en læringsprosess på mange plan.

– Det har vært en opplevelse for meg å komme til Norge å møte menneskene her. Jeg har møtt mennesker med forskjellige holdninger og interesser. Det har utvidet min horisont å se forskjellen mellom et land som Norge og mitt land i den tredje verden, og det hjelper meg som journalist.

Lakishon har vært her tre år tidligere og har erfaring fra Bergen, Kongsvinger og Trondheim. I år skal han tilbake til Trondheim.

Før studentene får begynne å selge bøker, blir de registrert hos politiet, de er innom helsemyndighetene for en helsesjekk og de registreres hos likningsmyndighetene. Studentselgerne betaler skatt etter samme regler som alle andre med yrkesinntekt i Norge. Og i år kommer studentene samlet til å bidra med omkring en halv million kroner i skatt til Norge.

– Hvordan er det å være en norsk skattebetaler?

Lekishon bryter ut i en god latter, for det virker nesten ufattelig at han som kommer fra en liten landsby i Riftdalen i Kenya, har kommet så langt at han er med å betale skatt i rike Norge.

– Jo, det er godt å være skattebetaler. Skattenivået er høyt i forhold til Kenya, men det er jo sånn at jo mer vi betaler i skatt, desto mer har vi tjent. Så det går bra.

Med kortleser fra iZettle og en dedikert telefon er alle selgerne i Studentprogrammet-Norsk Bokforlag klare til å håndtere betalingene sikkert og effektivt. Foto: Tor Tjeransen/ADAMS.

Studentprogrammet-Norsk Bokforlag sørger for at det er orden i alt det økonomiske rundt selgernes fire måneders lange opphold i Norge. I år utrustes alle selgerne med en kortleser fra iZettle. Med dette utstyret kan kunden betale sikkert enten med bankkort eller med Vipps. Samtidig holder systemet orden på hva den enkelte selger og gir rapport på det.

En av kollegene til Lekishon forteller at noen nordmenn blir forbauset over at karer fra Afrika kan ha med seg betalingsterminal når de kommer på døra. Men kundene skjønner fort at Studentprogrammet-Norsk Bokforlag er en seriøs aktør og at selgerne blir utrustet med alt nødvendig utstyr. Det omfatter både kortlesere, uniformer, bøker og mopeder til transport.

Carlos Tenold har hatt ansvaret for studentprogrammet i mange år. Han sørger for at alle formaliteter er i orden og at selgerne blir fulgt opp på best mulig måte. For tjue av studentene er det første gang i Norge, og de følger ekstra nøye med under introduksjonskurset før selgerne sendes ut i sine distrikter fra nord til sør i landet.

– Carlos er en stor støtte. Vi lærer også ledelse fra ham. Han forstår kulturen vår og deres. Han forstår hvordan alt skal organiseres. Han holder oss på tå hev.

Nå er Lekishon klar til å begynne arbeidet i Trondheim sammen med to andre studenter. Han håper sommeren blir god, men ikke så varm som i fjor.

– Jeg er ikke vant til sånn varme som det var her i fjor. Hjemme blir det sjelden over 25 grader.

Tilbake til nyhetsarkiv