Meny
Lukk
Foto: Silja Leknes/ADAMS

TED Camporee 2019 – Ardingly, England

Hvert fjerde år arrangerer Adventistkirken i Europa en stor internasjonal speiderler, en camporee. Årets camporee var lagt til Ardingly i England.

Å være med på en camporee er alltid et høydepunkt for speidere. Årets camporee i vår divisjon av Adventistkirken ble en uke fylt med kristent fellesskap, aktiviteter, lovsang, møter, leirkos, leiroppbygging, vennskap og kjærlighet. Camporeen i England blir ikke glemt med det første og har skapt minner for livet.

Et av de største høydepunktene var at to av de norske speiderne, valgte å bli døpt sammen med ni andre speidere under gudstjenesten på sabbaten.

Det er viktig at unge opplever tilknytning til Gud gjennom arrangementer slik som en camporee. Dette gjør det lettere å føle at man er en del av et fellesskap. Å prise Gud sammen med flere, kan for mange, bidra til å bygge opp en sterkere tro på Gud. På camporeen får man en opplevelse av dette gjennom både lovsang, talene og aktivitetene som foregår.

Temaet på camporeen var «Exodus», som er det engelske ordet for israelittenes utvandring fra Egypt. Gjennom uka var det fokus på fortellingen om Moses og de ti plagene i Egypt. Det var et felles kveldsmøte hver dag der Melissa Myklebust fra Norge, var hovedtaler. I tillegg til dette hadde vi bibelstudier i troppene. Det ga speiderne muligheten til å tenke gjennom og snakke om det vi hadde lært, i mindre grupper. De norske speiderne begynte hver morgen med andakt og bønn ved flaggheisingen i sin del av leiren.

3700 speidere fra 26 land deltok på årets camporee. 250 av disse var norske. Vi var 12 norske tropper med på leir og alle bygde fantastiske sofaer og bord ut av stokker, tau og fiskenetting, noe som virkelig imponerte de britiske. De nordiske landene var som alltid de gærne på leir, noe som resulterte i at det ble arrangert en stor vannkrig der Norge og Finland gikk i krig mot Danmark, Sverige og Polen. Dette var noe de fleste speiderne ble med på, og det var en stor suksess på en varm sommerdag.

Hver dag kunne speiderne delta på forskjellige aktiviteter som å lage hoppetau, skjerfknuter, spille frisbee golf osv. Natt til søndag var det rover-haik. Da gikk roverne fra post til post og kom først tilbake til leiren kl. 06:00 på søndag morgen. På mandagen hadde vi også en stor markedsdag hvor penger ble samlet inn til en barnehage ADRA støtter i Albania og for å hjelpe å bygge opp ødelagte hjem i den Dominikanske Republikk.

Med alle aktivitetene og møtene gikk uken utrolig fort. Før vi visste ord av det var det tid for å rive byggverk, pakke teltene og reise hjem. Med nye vennskap og gode minner reiste vi hjem og gleder oss allerede til neste camporee i Latvia om fire år.

Hva var det beste med Camporeen?

  • Min beste opplevelse på camporeen var å få nye venner og ha det gøy på aktivitetene. En annen spesiell ting var at jeg ble kjent med speidere fra andre land. – Amantia Bardhi, 14 år
  • Det beste minnet jeg har fra camporeen, er det sosiale. Mange nye som jeg har blitt kjent med, og møtene hvor alle var samlet, for å bli mer kjent med Gud. – William Nielsen, 16 år
  • Jeg syntes nok det beste med camporeen var alle vennene mine, det er alltid best. Men når det gjelder selve camporeen så var det kanskje maten. Det var bedre mat enn det pleier å være på leir. – Vårin Bruvik, 16 år
  • Av alle speiderleirer og camporeer, har dette helt klart vært min favoritt. Melissa var utrolig underholdende å høre på, og hun traff virkelig oss speidere. Leirområdet var utmerket, og møtene var bra lagt opp med et entusiastisk allsangsteam. For meg var det spesielt én ting som gjorde uken så hyggelig, nemlig folkene. Det er noe helt spesielt med det å være på leir en hel uke sammen med mange av favorittpersonene mine i hele verden. Så tusen takk, både til de som organiserte årets camporee, og til alle dere som var med å gjøre uken så fantastisk. Dette er helt klart en leir jeg kommer til å huske i lang tid framover. – Håkon Liseth Giesebrecht, 15 år

Se bilder fra camporeen her!

Tilbake til nyhetsarkiv