Lukk
Hilde Thorkildsen Huru har fått utmerkelsen «Årets Kvinne» av Association of Adventist Women. Hun har i flere år vært medlem av styret for Trans-europeisk divisjon. Her taler hun ved divisjonens styremøte i Montenegro i november 2019.
Foto: Victor Hulbert/Adventist Media Exchange (CC BY 4.0).

Utmerkelse til Hilde Huru

Hilde Thorkildsen Huru fikk utmerkelsen Årets Kvinne i kategorien «Åndelig ledelse» i en seremoni på nett 17. november. Prisen deles ut av Association of Adventist Women, og prisutdelingen skjedde under et Zoom-arrangement.

Association of Adventist Women delte i år ut fem priser for Årets Kvinne i forskjellige kategorier. Prisen ble etablert i 1984 for å oppmuntre alle kvinner som søker å oppfylle Guds ønsker for deres liv. En av kriteriene for å motta prisen er at prismottakeren er et forbilde for andre adventistkvinner. I årenes løp har en lang rekke kvinner blitt hedret av foreningen for sitt enestående arbeid.

Hilde Thorkildsen Huru fikk prisen i kategorien «åndelig lederskap». Hun har en lang tjeneste for kirken. Fra 1990-2008 var hun pastor. Hun har bidratt i svært mange sammenhenger i Adventistkirken. Hilde Huru har vært et medlem av styret for Den norske union i 15 år. Hun har utmerket seg som en klartenkt og konstruktiv bidragsyter i styret. Hun har i flere år vært medlem av styret for Trans-europeisk divisjon.

Prisvinnerne ble introdusert av Dr. Linda Becker, leder for lederutdanning ved adventisteide Union College i Nebraska og ansvarlig for prisutdelingen. I sin introduksjon av Hilde Huru sa hun blant annet:

– Du har vært en modig pioner som har hjulpet med å forberede veien for flere kvinnelige pastorer, og du har hjulpet både medlemmer og ledere i Trans-europeisk divisjon til å bli oppmerksom på det bidraget kvinner gir i tjenesten.

Hun nevnte også arbeidet Hilde Huru har gjort med å oversette forskningen til Beverly Beem og Ginger Hanks Harwood om kvinners rolle og synet på deres tjeneste i de tidlige årene av Adventistkirkens historie. (Disse artiklene ble trykket i Adventnytt høsten 2020.)

Overrasket og takknemlig prisvinner

Hilde Huru var overrasket over både nominasjonen og utmerkelsen. Fra sitt hjem i Vadsø takket hun for utmerkelsen:

– Det gjør meg både ydmyk og takknemlig å være blant alle disse dyktige kvinnene. Jeg vil også takke dem som har vært der for meg og støttet meg på veien.

Hun nevnte sin mor, som skjønte at oppgaven som kvinnelig pastor ville by på utfordringer. Hun takket Finn Myklebust, som var distriktsleder i Nord-Norge og ga henne en stilling som pastor. Huru takket også lære på Newbold, som ga henne troen på at det var mulig å dra tilbake til Norge og gjøre tjeneste der. Hun takket også tidligere divisjonsleder Dan Jackson i Nord-Amerika for den måten han har støttet kvinner i pastoral tjeneste.

Ledere gratulerer

Tom Angelsen, leder i Nordnorsk distrikt i Adventistkirken, har hatt et langt samarbeid med Hilde Huru. Hun er for tiden medlem av styret for distriktet i tillegg til den enestående innsatsen hun gjør i sin lokale menighet i Vadsø.

– Dette er veldig hyggelig. Det er ikke overraskende for oss i Norge at Hilde får en utmerkelse for sitt arbeid, men det er veldig hyggelig at hun blir lagt merke til internasjonalt, sier Angelsen.

Han påpeker at Huru bidrar på en positiv og konstruktiv måte i distriktsstyret. Angelsen forteller at Hilde Huru har et brennende engasjement for lokalmenigheten der hun er, og at til tross for at flere adventister har flyttet fra Vadsø, har nye mennesker kommet til grunnet det arbeidet Hilde Huru står for.

Finn Myklebust var distriktsleder i Nordnorsk distrikt og var den som ga Hilde den første ansettelsen som pastor. Han er veldig glad for at Huru har fått denne internasjonale utmerkelsen.

– Takk, Hilde, for åpenbaringen du ga han som var «formann», og trodde at han forsto seg litt på gutter, sønner og mannfolk. Du bekreftet at også kvinner er kalt av Gud til å være pastor, selv om du ikke utga deg for å ha profetisk gave, sier Myklebust, og legger til at Huru også var villig til å gjøre tjeneste i Finnmark der Ellen White lurte på om det var nødvendig for folk å bo, der hvor solen ikke skinte om vinteren.

Myklebust husker Hilde Hurus foreldre som nye adventister da han arbeidet i Sandnes og Stavanger. Han tenker tilbake på den ansettelsen han gjorde av henne.

– Det gode med Hilde, var at jeg visste både hvor hun var fra og hvem hun var. Jeg oppdaget henne i en møteserie i Sandnes, på speiderleirer, som en engasjert elev på Tyrifjord videregående skole og som en spørrende elev fra Newbold. Hun sa ja til å bli pastor i Nord Norge. Først Tromsø, så Bodø og til og med Finnmark, på tross av at hun var ung, ugift og kvinne.

Da Myklebust ga Hilde menighetsansvar i Finnmark, fikk han mye motbør fra andre ledere i kirken. De mente det var en for tøff utfordring for en enslig kvinne. Men Hilde Huru trivdes godt i Finnmark, og bor der fremdeles.

Seremonien der Hilde Huru får utmerkelsen, ligger på YouTube. Presentasjonen av Huru kommer på tiden 1:15:10.

Tilbake til nyhetsarkiv