Lukk

Sabbatsskolen

18
mai

7. Alle trenger håp

Tekstene

Introduksjon til dagens tekster

Hva vil fremtiden bringe? Det er mange som prøver å skaffe seg informasjon om fremtiden, men hvorfor? Vil vi virkelig vite hva som kommer til å skje?

Det sies at man ikke skal ta håpet fra folk. Med det mener de vel at alle skal ha muligheten til å ønske seg noe eller se frem til noe godt. Håp kan være svært viktig for å finne mening i livet eller for å beholde livsmotet.

Bibelen snakker også om håp, både her og nå i hverdagen og for fremtiden. Hva er konsekvensene av ikke å ha håp? Hva er konsekvensene av at kristne bare lever i håpet om en bedre verden, men unnlater å arbeide for den nåværende?

Start Bibelsamtalen

Les én og én tekst og bruk noen av spørsmålene under til å utforske den. Lenger ned finner du kommentarer og refleksjonsspørsmål som også kan være spennende.

1 Tes 4,13-18

Tit 2,11-15

Rom 8,18-30


Tekstens verden

Hva tenker du er den viktigste tanken i det du har lest?

Hvilken hensikt tror du forfatteren hadde med å skrive dette?

Hvem skriver forfatteren til? Hvem har han i tanke?

Hva er den historiske sammenhengen for det du har lest?

Hvorfor tror du teksten du leste ble tatt med i Bibelen?

Reaksjoner på teksten

Hvilken stemning gir teksten deg? (trist, inspirert, glad osv.)

Hva kan man se for seg at ulike lesere vil være uenige om?

Hva kunne du satt på en plakat og hengt på veggen?

Hva er vanskelig eller problematisk i det du har lest?

Hvilke ord og uttrykk husker du umiddelbart best fra det du har lest?

Hvilke vers, ord eller uttrykk får du lyst til å understreke?

Hva kan jeg bruke det til?

Er det noe det er viktig å fortelle andre om fra det du har lest?

Hva er mest historisk informasjon, og hva er universelle prinsipper?

Hvis du skulle lage et «trospunkt» fra teksten, hva ville det vært?

Hva forteller teksten om hvem Gud er og hva han vil?

Hvilket budskap inneholder teksten som ville resonnere med en
som ikke tror?

Kommentarer til tekstene

1. Tess 4,13-18  |  Trøst og mot
Søvn og hvile var vanlige bilder på døden i antikken, både i greske (for eksempel Homers Illiaden), jødiske (feks 1. Mos 47:30; 2. Makabeerne 12,45) og kristne skrifter  (feks Joh 11,11-15; 1. Kor 15,20).

Det virker som det i menigheten i Tessalonika var forvirring og usikkerhet om døden. Det står ikke direkte hva dette dreide seg om, men kanskje det var en lignende situasjon som i Korint? Der var det noen som forkynte at det ikke finnes noen oppstandelse fra de døde (1. Kor 15,12).

Selv om vi ikke med sikkerhet vet hva som lå bak Paulus sine ord til menigheten i Tessalonika, så er det tydelig at denne usikkerheten ledet til sorg og tap av håp.

Hvorfor vil Paulus (og Silvanus og Timoteus, jmf 1. Tess 1,1) at menigheten skal vite hva som skjer med de døde?

Hvor mange ganger brukes ordet ”sammen” i dette avsnittet? Hva forteller bruken av ordet ”sammen” om oppstandelsen og evigheten?

Er det forskjell på den troendes sorg sammenlignet med den som ikke tror på en oppstandelse? Hva er likt?

Tit 2,11-15  |  Ventetid
For Paulus, Titus, og kristne gjennom alle tider har det vært, og for oss er det en ventetid før Kristus Jesus skal komme i herlighet. Ventetiden er påvirket av hva som har skjedd før (Jesu død og oppstandelse) og det som skal komme i framtiden (Jesu komme).

På hvilken måte kan Jesus død og oppstandelse og det salige håp, (Jesu komme) påvirke motivasjonen for å leve ”forstandig, rettskaffent og gudfryktig?

Rom 8,18-30 |  Lengsel

Det er en kontrast mellom «den tiden som nå er» og «herligheten som en gang skal åpenbares» (Rom 8,18).

Les igjennom teksten og se etter:

  • Hvordan beskrives ”den tiden som nå er”?
  • Hvordan beskrives ”herligheten”?

Til ettertanke

I 1. Tess 4,18 står det: ”Trøst og sett mot i hverandre med disse ordene”. Hvordan gir ordene om oppstandelsen og Jesu komme deg trøst og mot i møte med død og sorg?

Hvordan har Guds nåde blitt åpenbart i ditt liv (Tit 2,11)? Hvordan ser du Guds nåde åpenbart i andres liv?

Paulus inkluderer ”det skapte”, både mennesker og natur, når han forteller om lengsel etter noe bedre (Rom 8,18-30). Hva sier det om Guds interesse for skaperverket?

Hva hjelper oss mens vi lengter etter noe bedre? Se Rom 8,26-27 og 8,31-39

Refleksjonsspørsmål

Oppmuntring eller livline?

Når det går bra i livet, er vi som regel glade og har positive forventninger til fremtiden. Man kan være “full av håp”. Men livet er som regel fullt av oppturer og nedturer, så noen ganger kan det være vanskelig å ha positive forventninger, og i noen tilfeller kan man miste dem helt av syne. Å gjenopprette håpet kan være en oppmuntring for noen og en livline for andre.

Hvorfor er håp så viktig? Hva kan du gjøre for å gi håp til andre? Hvorfor har våre forsøk på å oppmuntre noen ganger motsatt effekt? Hvordan finner du håp i vanskelige tider?

Det ender godt
Bibelen forteller de gode nyhetene om at Gud har frelst alle mennesker som ønsker det. Det betyr: ingen flere anklager og ingen fordømmelse! Dette gir håp og glede for mange mennesker her og nå, selv om hverdagen kan være tung og vanskelig. Men Bibelen gir oss et annet håp: at Jesus en dag skal komme igjen, tilintetgjøre alt ondt og skape en ny verden der alt blir godt. Vi har altså en spoiler for verdenshistorien: Den ender godt!

Hvilken informasjon om fremtiden er til å stole på? Hvorfor tror du det? Tror du at alt vil ende godt? Hvorfor (ikke)? Hva kan gi deg håp for fremtiden?