Lukk

Sabbatsskolen

01
jun

9. Grunnlaget for Guds rike

Tekstene

Introduksjon til dagens tekster

Det kan være vanskelig å forholde seg til alt det onde som skjer i verden, samtidig som kirken forkynner en kjærlig og god Gud. Når man mister noen man er glad i i sykdom og død, eller selv opplever kamp og motgang, kan det være vanskelig å gjenkjenne Guds kjærlighet og rike.

Hvordan kan vi forene den bibelske forestillingen om en krig i himmelen, en djevelsk plan for verden, menneskelig lidelse og en kjærlig Gud som har kontroll?

Når det gode og Guds rike synes å være langt borte, hvordan kan jeg da leve i troen på at Gud bryr seg om meg?

Åpenbaringsboken inneholder mange bilder av kampen mellom Gud og djevelens rike. Hvordan kan jeg forholde meg til dette og samtidig føle meg trygg?

Start Bibelsamtalen

Les én og én tekst og bruk noen av spørsmålene under til å utforske den. Lenger ned finner du kommentarer og refleksjonsspørsmål som også kan være spennende.

Åp 12,7-18

Åp 13,1-18

Rom 2


Tekstens verden

Hva tenker du er den viktigste tanken i det du har lest?

Hvilken hensikt tror du forfatteren hadde med å skrive dette?

Hvem skriver forfatteren til? Hvem har han i tanke?

Hva er den historiske sammenhengen for det du har lest?

Hvorfor tror du teksten du leste ble tatt med i Bibelen?

Reaksjoner på teksten

Hvilken stemning gir teksten deg? (trist, inspirert, glad osv.)

Hva kan man se for seg at ulike lesere vil være uenige om?

Hva kunne du satt på en plakat og hengt på veggen?

Hva er vanskelig eller problematisk i det du har lest?

Hvilke ord og uttrykk husker du umiddelbart best fra det du har lest?

Hvilke vers, ord eller uttrykk får du lyst til å understreke?

Hva kan jeg bruke det til?

Er det noe det er viktig å fortelle andre om fra det du har lest?

Hva er mest historisk informasjon, og hva er universelle prinsipper?

Hvis du skulle lage et «trospunkt» fra teksten, hva ville det vært?

Hva forteller teksten om hvem Gud er og hva han vil?

Hvilket budskap inneholder teksten som ville resonnere med en
som ikke tror?

Kommentarer til tekstene

Åp 12,7-18  |  På det seirende laget
Johannes åpenbaring, Bibelens siste bok, tilhører en litterær sjanger som kalles apokalypse. Ordet apokalypse kommer fra det greske ordet apokalypsis som betyr ”åpenbaring, avdekking”.

Det er kristne som har blandende følelser for Åpenbaringen. I sin innledning til Åpenbaringen skrev Martin Luther i 1522 at han anså boken for å være verken apostolisk eller profetisk.

I Johannes åpenbaring viser Jesus til Johannes, og oss, det som skal skje, og Han gir en velsignelse til enhver som leser boken (Åp 1,1-3).

I Åp 12,7-18 fortelles det om en krig i himmelen mellom Mikael og engler hans – og dragen og dragens engler. Krigen i himmelen blir vunnet, og krigen fortsetter på jorden.

Sammenlign 1. Mos 3,15 og Åp 12,9-12. Hvem er dragen? Hvordan kan budskapet fra 1. Mosebok gi håp når vi leser Åp 12?

Krigen i himmelen fortsatte på jorden. Hvordan fikk kvinnen (Guds folk) hjelp under dragens forfølgelse?

Guds folk beskrives som ”dem som følger Guds bud og fast på vitnesbyrdet om Jesus” (12,17).  Hvorfor tror du disse to kjennetegnene trekkes fram som en beskrivelse av Guds folk?

 Åp 13  |  Utholdenhet, tro og visdom
Åpenbaringsboken ble sendt til menighetene i Lille-Asia. De opplevde forfølgelse, undertrykkelse, tvang og fangenskap. Det virker som om de to maktene i Åp 13 får lov til å herje uhindret.

Hva oppfordrer Johannes sine lesere gjennom alle tider til å gjøre?

Rom 2  |  Kunnskap og sannhet
Romerbrevet kan være krevende å lese. Paulus argumenterer fram og tilbake om lov, frelse og helliggjørelse. Når man leser Romerbrevet er det behov for ettertanke og konsentrasjon.

Hva sier Paulus i Rom 2 om loven? Kan man bli frelst ved å holde loven?

 Til ettertanke
Åpenbaringen 12,7-18 forteller om krig og angrep. I Åp 13 virker det som de to maktene får herje uhindret. I Åp 12 fortelles det om seier. Hva er grunnlaget for seieren?

Å lese Bibelen i sammenheng er et godt lesetips. Les Åp 14. Hvordan kan de som går igjennom vanskeligehetene beskrevet i Åp 13 få utholdenhet, tro og visdom.

Hvordan kan Åp 14 gi utholdenhet, tro og visdom oss når vi blir redd og bekymret for det som skjer i eget liv eller i storsamfunnet rundt oss?

 

Refleksjonsspørsmål

En vanlig tro

“Loven og profetene” er et begrep vi finner hos Jesus. Det gjenspeiler holdningen Jesu samtid hadde til sine religiøse normer. Å være “lovkyndig” var ettertraktet, og de som kjente Guds vilje på denne måten, ble både respektert og lyttet til.

Hvorfor har vi lover og regler? Hvordan påvirker det folks atferd når vi fjerner lover og regler? Hvordan påvirker det folks tro å ha lover, regler og tradisjoner? Og hva kan være fallgruvene når dette blir for fastlåst? Hvem definerer disse lovene, og hva er konsekvensene av å bryte dem? Hvordan spiller regler og lover inn i kampen mellom det gode og det onde i Johannes’ åpenbaring?

Er de ti bud Guds rikes grunnlov?

Hvis vi mennesker bare fulgte de ti bud slik de står, på samme måte som vi følger fartsgrensen, ville vi da alle bli frelst? Er Gud bundet av de ti bud som eneste grunnlag for sitt styre? Hvorfor synes mange å forklare religion i juridiske termer? Hvorfor er det så mye snakk om “enten/eller” i religiøse kretser? Når vi leser hvordan Jesus forholdt seg til religiøse normer og lover, der han også definerte Guds lov på en mer variert måte enn sine samtidige, hvordan kan vi da bedre forstå rekkevidden av Guds lover? Hvordan skal vi som mennesker forholde oss til dette? Hvordan finner vi skjønnheten i Guds lover og prinsipper, og hva har lover og regler med min frelse å gjøre? Kan grunnlaget for Guds rike uttrykkes i prinsipper som strekker seg utover de ti bud?