Lukk

Sabbatsskolen

13
apr

2. Tro og kjærlighet

Tekstene

Introduksjon til dagens tekster

De fleste mennesker i verden verdsetter en tro på noe, spesielt noe godt, i fremtiden. De har også kjærlighet til sine nærmeste, selv om det kan variere veldig hvor langt denne kjærligheten strekker seg.

Bibelen er full av historier om hvordan mennesker så frem til noe godt som de ennå ikke hadde oppnådd. I Bibelen er denne egenskapen gjengitt som “tro”.  Men hvordan kan en slik tro trives i møte med den ondskapen vi stadig møter i menneskehetens historie? Hvordan blir troen og tilliten til en god fremtid så sterk at den overvinner all motgang i livet? Og hvilken plass har denne troen i menneskers liv i dag?

Hva er sammenhengen mellom troen på Guds plan og kjærligheten? Er det noe spesielt med den kristne kjærligheten, eller er kjærlighet en allmennmenneskelig egenskap? Hvilken plass har kjærligheten i henholdsvis skapelsesberetningen og evolusjonsteorien?

 

Start Bibelsamtalen

Les én og én tekst og bruk noen av spørsmålene under til å utforske den. Lenger ned finner du kommentarer og refleksjonsspørsmål som også kan være spennende.

Hebr 11

Joh 13,31-35

Jak 1,1-18


Tekstens verden

Hva tenker du er den viktigste tanken i det du har lest?

Hvilken hensikt tror du forfatteren hadde med å skrive dette?

Hvem skriver forfatteren til? Hvem har han i tanke?

Hva er den historiske sammenhengen for det du har lest?

Hvorfor tror du teksten du leste ble tatt med i Bibelen?

Reaksjoner på teksten

Hvilken stemning gir teksten deg? (trist, inspirert, glad osv.)

Hva kan man se for seg at ulike lesere vil være uenige om?

Hva kunne du satt på en plakat og hengt på veggen?

Hva er vanskelig eller problematisk i det du har lest?

Hvilke ord og uttrykk husker du umiddelbart best fra det du har lest?

Hvilke vers, ord eller uttrykk får du lyst til å understreke?

Hva kan jeg bruke det til?

Er det noe det er viktig å fortelle andre om fra det du har lest?

Hva er mest historisk informasjon, og hva er universelle prinsipper?

Hvis du skulle lage et «trospunkt» fra teksten, hva ville det vært?

Hva forteller teksten om hvem Gud er og hva han vil?

Hvilket budskap inneholder teksten som ville resonnere med en
som ikke tror?

Kommentarer til tekstene

Hebr  11  |  Troens kontur
Det er en imponerende liste med troshelter som nevnes i dette kapittelet. Alt det våger seg ut på. Alt de utholder. Alt de får utført. Igjennom og ved sin tro.

Dette kapittelet gir oss en beskrivelse av troens kontur, først ved en slags teoretisk definisjon, og deretter illustrert ved konkrete eksempler. ”Troen er et pant på det vi håper” (v.1a – NO11) Andre oversettelser er ”sikkerhet for” (NO78)  og ”full visshet om” (NO30). Et pant er jo bl.a. et bevis på at man eier noe man ikke nødvendigvis ser. Man tar pant i en bil, for å sikre lånet. Hebreerbrevets forfatter fortsetter: ”Et bevis på det man ikke ser” (v.1b). ”Visshet om” (NO78) og ”overbevisning om” (NO30). Tro er en overbevisning. Det er en tillit til – oftest Guds løfter. Det er troen på at det kommer mer. Det umulige kan være mulig. Det er

Men hovedpoenget er dette: ingen av dem oppnådde alt de trodde på. Alt de håpet på. Det var mer i vente. Og dette var det Jesus kom med. Men selv med han er det mer å vente på.

Joh 13, 31-35 |  Et bud om å elske
Dette avsnittet er fortsettelsen av at Judas går ut i natten for å forråde Jesus. I det Judas gjør det sier Jesus: «Nå ble Menneskesønnen herliggjort» (v. 31). Hva er sammenhengen mellom Judas forrådelse og Jesu forherligelse? Er det at Judas’ svik møtes av Jesu trofasthet? At selv når han sviktes fortsetter Jesus å elske?

I hvert fall munner denne litt uforståelige innledningen av teksten ut i at Jesus vil at hans disipler skal elske hverandre. Og at det skal få folk til å forstå at de er ekte disipler (v.34-35)

Men var dette egentlig et nytt bud?

Refleksjonsspørsmål

La min vilje skje

Verdenshistorien er full av beskrivelser av forfølgelse av dem som tenkte eller handlet annerledes enn makthaverne. Hva er trusselen bak forfølgelse eller trakassering av andre? Forfølgelse har mange ansikter. Det kan være systematisk utvisking av andres eksistens, diskriminering av dem som er annerledes, hetsing av andre på sosiale medier eller rett og slett maktutøvelse i familien. Hvilken forklaring gir den bibelske fortellingen på dette fenomenet?

Jesu bønn inneholdt uttrykket “la din vilje skje”. Er det slik at grunnlaget for all forfølgelse er basert på “la min vilje skje”? Hvor langt må vi gå for å oppfylle det vi tror på og kjemper for? Er det galt å være idealist og forsøke å spre budskapet sitt? Hvor går grensene for individuell frihet og utfoldelse i en sosial kontekst?

Er kjærligheten selvutslettende?

Jesus sier at kjærlighet er den største egenskapen vi kan vise. Bibelen nevner at vi viser kjærlighet når vi, i likhet med Gud selv, gir avkall på vårt eget til fordel for andre.  Hvor går grensen mellom å elske Gud og min neste, samtidig som jeg er opptatt av min egen verdi? Er sann kjærlighet selvutslettende? Hvorfor (ikke)?

Skal vi bare la andre tråkke på oss? Hvor går grensen mellom å stå for det man tror på og å underkaste seg andres tvang?  Hvorfor presenteres gjensidig kjærlighet i Bibelen som et bevis på Guds eksistens og troens kraft? Hva er forholdet og balansen mellom gjensidig kjærlighet og ortodoksi?

Jak 1,1-18  |  Tro i fristelser og prøvelser

”Se det bare som en glede, søsken, når dere møter alle slags prøvelser”(v.2) Er det mulig? Og hvorfor skulle det være en glede? Jo, sier Jakob, som er en av Jesu brødre (Mat 13,35; Mar 6,3), fordi det fører til utholdenhet. Det styrker troen. Men kan det ikke også drepe den? Det synes ikke Jakob å være opptatt av her. Han er i det hele tatt ganske pragmatisk og kommer med ene one-lineren etter den andre gjennom hele brevet sitt. Men ingen kan fornekte, at prøvelser, litt motstand, KAN gjøre den sterkere, fordi man må bruke den.

Dessuten, kan man be om visdom i prøvelsen. Og Gud vil gi (v.5).

Den som er rik, sier Jakob, skal ikke rike briske seg fordi de er rike. Og fattige skal tenke hvordan Jesus hadde satt de fattige høyt (v.9-11). Rikdom eller fattigdom sier ingenting om hvor elsket man er.

Det hjelper også, foreslår Jakob, at man tenker på at Gud ikke er den som sender fristelser og prøvelser. Fristelser kommer fra det negative begjæret inne i oss. Og det KAN lede til synd. Det gjelder å stoppe det før det blir for stort. For synd fører ultimativt til død (v.13-15). Synd er selvutslettende.

Til ettertanke

Hva skiller utfordrende og vågal tro fra uklokt overmot?

Hva kan jeg gjøre om jeg ikke får til å elske?

Blir du oppmuntret eller mismodig av at kjærligheten er kjennetegnet på en ekte disippel av Jesus?

Er begjær i seg selv negativt? Finnes det positivt begjær?

Har vanskeligheter og prøvelser alltid en hensikt? Hvorfor / hvorfor ikke?