Jeg har nettopp kommet tilbake fra Adventistkirkens hovedkvarter utenfor Washington D.C. i U.S.A., der 315 delegater som representerer 19,5 millioner medlemmer fra hele verden var samlet til «Annual Council», Generalkonferensens årlige styremøte. I år var det fokus på misjon og utdannelse. Det er fantastisk inspirerende å lytte til rapporter om hvordan Guds verk har stor fremgang mange steder i verden.

Kirkesamfunn i vekst

Vi er et kirkesamfunn i sterk vekst og får 3 500 nye medlemmer hver dag. Det vitner om evangeliets kraft og om mange trofaste medlemmers innsats. Over en million mennesker har i år gledet seg over å bli medlem av vårt verdensomspennende kirkesamfunn.

Utdanning

Utdanning har alltid vært noe vi adventister har vært opptatt av. Vi har et utdanningssystem som er uten sidestykke i den protestantiske verden. Kristentro, kunnskap og karakter formidles og bygges, ikke bare på Tyrifjord videregående skole, men på tusenvis av våre skoler over hele verden. På LEAD-konferansen (Leadership, Education and Development) i forkant av selve styremøtets forhandlinger, ble det lagt vekt på at vi må hegne om de adventistiske prinsippene vårt utdanningssystem er bygd på.

George R. Knight, Adventistkirkens fremste historiker, påpekte i sitt foredrag at de første adventister var så opptatt av Jesu annet komme, at det tok tid før de begynte å engasjere seg for misjon. Men da misjonstanken skjøt fart, ble det helt naturlig å utvikle et skolesystem. Vårt utdanningssystem har hatt en enorm betydning for å løfte medlemmer på den sosio-økonomiske skalaen, samt sørge for vel utdannede medarbeidere og medlemmer.

Adventistkirkens interne regelverk – policy

Et annet fokus under årets styremøte var Adventistkirkens interne regelverk. For å sørge for at Adventistkirkens arbeid blir drevet på en god måte i alle de land vi opererer, har menigheten i årenes løp vedtatt en rekke administrative retningslinjer. Disse retningslinjene er samlet i det som kalles for Generalkonferensens Working Policy. Revisorer fra Generalkonferensens revisjonsavdeling følger opp om unionene rundt i verden følger de viktigste retningslinjene. Rapporten fra revisjonsavdelingen viser at det er avvik i 79 % av verdens unioner vedr. sentrale retningslinjer. I mange år har Den norske union fått toppkarakter for å følge Generalkonferensens Working Policy på de vesentlige punktene som blir revidert.

Kvinnelige pastorer – ordinasjon

Fokuset på policy var imidlertid begrunnet i spørsmålet vedr. ordinasjon og kvinnelige pastorer. Adventistkirkens  hovedforsamling i San Antonio i 2015 stemte over om divisjonene skulle gis adgang til selv å åpne for ordinasjon av kvinnelige pastorer. 60 % svarte nei på det spørsmålet i 2015. Utfordringen for menigheten er da hvordan en skal takle de unioner som ikke kan godta diskriminering av de kvinnelige pastorene.

Kirkeledelse og enhet

Generalkonferensens sekretariat hadde i forkant av styremøtet publisert et dokument på 54 sider med tittelen: «A Study of Church Governance and Unity». Dokumentet var ment som et utgangspunkt for samtalen om hvordan Generalkonferensen skal forholde seg til unioner som har ordinert kvinnelige pastorer til tross for vedtaket i San Antonio i 2015. Dokumentet fra Generalkonferensens sekretariat skapte sterke reaksjoner fra mange steder i verden. Den norske union sendte også en formell respons på dokumentet til Generalkonferensen.  Dokumentet finner du her.

Enhet i misjon: Prosedyrer for forsoning i menigheten

Adventister i mange land opplevde hektisk aktivitet på sosiale medier. Interessen for saken ble svært stor. Det førte til at det utsendte dokumentet ikke ble lagt fram for godkjenning i Annual Counsel. I stedet ble det i dagene før styremøtet utarbeidet et 2 ½ sides dokument med tittelen «Unity in Mission: Proceedures in Church Reconciliation» (Enhet i misjon: Prosedyrer for forsoning i menigheten). Dette dokumentet ble med noen mindre justeringer, lagt fram på styremøtet. I dokumentet er ordinasjon og kvinnelige pastorer ikke nevnt i det hele tatt. Fokuset er på policy generelt.

Interesse for saken var så stor at Generalkonferensen bestemte seg for å direktestrømme det forhandlingsmøtet hvor denne saken skulle tas opp. I følge Generalkonferensen var det 8 500 som fulgte strømmingen direkte på tirsdag ettermiddag lokal tid. 50 av styrets medlemmer tok ordet i saken. De fikk inntil to minutter taletid hver. De aller fleste stilte konstruktive spørsmål ved dokumentet og uttrykte bekymring for elementer i det aktuelle dokumentet.

De tre skandinaviske unionslederne, Göran Hansen (Sverige), Reidar J. Kvinge (Norge) og Thomas Müller (Danmark) i samtale. Lynn Kvinge til høyre. Foto: Brent Hardinge / ANN.

Bibelske prinsipper

Dokumentet tar utgangspunkt i at vedtatt policy «representer våre beste anstrengelser som en verdensenhet, med å være trofaste mot Gud og å stå sammen». Et gjennomgående uttrykk er: «the biblical principles as expressed in the Fundamental Beliefs, voted actions, or working policies of the Church» (de bibelske prinsippene som kommer til uttrykk i de grunnleggende trospunktene, fattede vedtak eller menighetens vedtatte policy). Gjennom bønn, konsultasjoner og pastorale brev skal det arbeides for å løse saken. Administrasjonskomiteen i Generalkonferensen bes om å legge fram for Annual Council i 2017 «procedural steps to be followed in the event that a resolution of the conflict is not achieved» (prosedyre for hvordan en går fram om konflikten ikke er løst).

Du finner hele dokumentet her: Adventist Review website

Prosessen framover

Følgende fem punkter beskriver den prosessen som dokumentet foreslår:

  1. Lytte og be. Divisjonens embetspersoner vil møtes med unionsledelsen for å be sammen, lytte og søke informasjon om saken.
  2. Dialog med en større gruppe. Hvis Divisjonen finner det nødvendig, innkalles en større gruppe bestående av ledelsen, pastorer og lekfolk for å diskutere hva saken gjelder.
  3. Pastorale brev. Hvis man ikke finner en løsning på saken innen 6 måneder, skrives et hyrdebrev fra Divisjonen til unionsledelsen med oppfordring om å bringe Unionen i harmoni med policy.
  4. Lytte og be sammen igjen. Hvis man ennå ikke har kommet fram til noen løsning, skal divisjonsledelsen igjen møte med unionsledelsen for å be og lytte til hverandre.
  5. Hvis man ikke finner fram til noen løsning, vil det bli satt i verk en tiltaksplan. Hva tiltakene skal gå ut på, vil først bli besluttet på neste «Annual Council» i oktober 2017.

Etter to og en halv times behandling, ble saksframlegget vedtatt med 169 mot 122 stemmer.

Vedtak i den norske union høsten 2015

I etterkant av Generalkonferensens hovedforsamling i San Antonio i 2015 vedtok den norske union å slutte med ordinasjon inntil Generalkonferensen kunne hjelpe unionen med å likebehandle mannlige og kvinnelige pastorer. Unionens vedtatte dokument ligger på www.adventist.no.

Vedtaket i den norske unions utfordrer gjeldende policy vedrørende forskjellsbehandlingen av kvinnelige og mannlige pastorer. Vedtaket kommer med en del forslag og kommentarer til Generalkonferensen. Den eneste direkte tilbakemeldingen som har kommet fra Generalkonferensens ledelse er en juridisk vurdering foretatt av Generalkonferensens advokat. Etter å ha kontaktet noen ikke nærmere angitte skandinaviske advokater, konkluderer vurderingen med at forskjellsbehandling av mannlige og kvinnelige pastorer i Adventistkirken i Skandinavia trolig ikke vil bli tatt opp av domstolene. Advokaten til den norske union fikk uttalelsen fra Generalkonferensen til vurdering. Hans konklusjonen er entydig på at vi med gjeldende praksis vil bli dømt etter norsk lov i en norsk rettsbehandling. Den danske union har fått en tilsvarende vurdering fra en dansk advokat vedr. Danmark.

Venter på tilbakemelding fra Generalkonferensen

Den norske union venter på en tilbakemelding fra Generalkonferensen hvor de grunnleggende årsakene som anføres for vedtaket i den norske union, blir vurdert ut fra et bibelsk grunnlag og klare tydelige prinsipper. Adventistkirken har i flere tiår gjort store anstrengelser på å finne et grunnlag fra Bibelen og fra Ellen G. Whites skrifter på å avgjøre spørsmålet om ordinasjon av kvinner, uten å finne en klar basis for noen forskjellsbehandling.

Trans-Europeisk Divisjon

Dersom Generalkonferensen gjennom sin Trans-Europeiske Divisjon ønsker å ta opp spørsmålet om hvordan vi håndterer likebehandling av våre pastorer, ser vi fram til en konstruktiv dialog hvor det primært må fokuseres på Bibelen og Adventistkirkens grunnleggende trospunkter. Nasjonale lover skal følges hvor bibelske prinsipper ikke settes til side. Policy omtaler dette eksplisitt. Den norske union venter på en tilbakemelding fra Generalkonferensen på hvordan det kan skje. Generalkonferensens Annual Council sitter med nøkkelen. Annual Council har myndighet til å endre policy.

Norsk lov – hovedregel: Diskriminering på grunn av kjønn er forbudt 

Unionens ledelse anser det som selvsagt at vi skal drifte Adventistkirken innenfor rammen av norsk lov så sant denne lovgivningen ikke strider mot Guds Ord. I norsk lov er grunnprinsippet at diskriminering av kvinner og menn er ulovlig. Forskjellsbehandling kan skje innenfor veldig snevre rammer. I all hovedsak kan de kvinnelige pastorene i Adventistkirken utføre de samme oppgavene som sine mannlig kolleger. De unntakene som adventistisk policy opprettholder vil ikke stå seg i en norsk rettsbehandling.

Bevar enhet – bygg på grunnleggende prinsipper

Det er krevende å være en verdenskirke. Samtidig må vi ikke glemme hvilken styrke det er å stå sammen i et nettverk som inkluderer hele kloden. Den norske union vil arbeide aktivt for å bevare enheten i vårt kirkesamfunn til tross for kulturelle ulikheter, men ikke på bekostning av grunnleggende prinsipper. Generalkonferensens policy her nedfelt følgende grunnleggende prinsipp:

Kirken avviser ethvert system eller filosofi som diskriminerer noen på grunnlag av rase, hudfarge eller kjønn. (GC Working Policy BA 60 05 Grunnleggende prinsipper)

Lederskapet i Den norske union jobber systematisk og målrettet med denne saken. Vi har registrert at for noen har den siste ukens hendelser i menigheten utfordret deres personlige tro. Den smerten mange kjenner, har vi stor forståelse for. I den situasjonen vi står i nå, trenger vi alle gode krefter i menigheten. Hold fokuset på Jesus Kristus, og vær med å bygge menigheten i Norge.